Last news in Fakti

29 Ноември, 2022 15:38 3 696 12

Георги Георгиев пред ФАКТИ: Пътните фирми искат договорите им да се платят от държавата, страх ги е от съда (ВИДЕО)

  • георги-
  • георгиев-
  • пътища-
  • кс-
  • договори-
  • шишков-
  • пари-
  • плащане

От Шишков очаквам или да поеме риска и да им плати, или да чака ново правителство, казва депутатът

Георги Георгиев пред ФАКТИ: Пътните фирми искат договорите им да се платят от държавата, страх ги е от съда (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Позицията е объркана, защото никой не иска тези договори на пътните фирми да стигнат до съда. Ако тези договори стигнат до съда, въз основа на доклада, който бе разработен още по времето на служебното правителство на Стефан Янев, където се навеждат много доводи за нищожност, а съдът ги обяви за нищожни, то тогава практиката е, че те трябва да бъдат изплатени на себестойност. Това е голямата битка. Всички пътни фирми искат тези договори да се изплатят от държавата, защото ги е страх от съда. Задавали ли сте си въпроса защо тези фирми чакат 2 години, а досега не сезираха съда? Фирмите знаят, че при съдебно решение вероятността да им бъдат изплатени много по-малки суми, включително и от въпросните 50%, които бяха платени, съществува и никой от тях не иска да рискува. Просто чакат да се върнат на власт тези, които са им ги възложили, и търсят развитие в тази посока. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Георги Георгиев от „Продължаваме промяната“, след като Конституционният съд съобщи, че единодушно обявява за противоконституционно решението на Народното събрание, с което бяха стопирани плащанията към пътните фирми от страна на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), а им бе платено само за 50% от свършената работа.

„Интересно е защо Гроздан Караджов отказа да вкара всички тези договори в съда, след като имаше при себе си всички тези документи. А причината, че ако се тръгне на нищожност, няма да бъдат платени пълните пари. А ако не се платят пълните пари, няма да има за комисионни. До това опираме, до корупцията. Ако се плати на себестойност, кой ще дава пари за комисиони, след като няма да получи печалбата си“, обясни депутатът.

Според Георгиев фирмите, които участват в обществените поръчки, отлично познават закона. „Фирмите са наясно, че има нарушение, но така е било повече от 17 години. Нарушението на закона е прието като норма. Фирмите просто търсят плащане през министъра, а не през съда“, добави гостът.

„Аз предвидих преди месеци какво ще реши КС, но КС не е задължил правителството да плати на тези фирми. Всеки, който плати на тези фирми и това не е на себестойност, ще бъде в нарушение на законите. Нещо подобно направи Иван Шишков – служебният регионален министър, с лотове 1 и 3, които са в „инхаус“ и са в същата ситуация. Пак нищожни договори с подизпълнители, а той най-вероятно ще им плати не на себестойност. Ние ще сезираме главния прокурор за извършено престъпление. Ако им плати по себестойност, а фирмите не са доволни, нека се обърнат към съда. Но няма да го направи. Той не е назначен затова. От Шишков очаквам или да поеме риска и да им плати, или да чака ново правителство“, каза още Георгиев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петко

    6 17 Отговор
    Руската армия ще разгроми Нато и Сащ за 12 часа

    Коментиран от #12

  • 2 Никакви

    19 4 Отговор
    пари ! Само измами и грабежи !
  • 3 де е Киро - на кирия

    9 22 Отговор
    Ндаа ,очевидно е ,че малчуганите от ПП продължават да си играят с нещо ,което те мислят за пиратки ,но всъщност са пръчки динамит . Пътищарите са търпеливи (за сега) , но ми се струва , че и тяхното търпение ще се изчерпа и любовта им към ПП/ДБ ... ще избухне и тогава ... ! Канада , чисто и просто не е достатъчно далече.
  • 4 Тома

    28 5 Отговор
    Ако са работили и свършили някаква работа нека им се плати ама те от две години само се почесват и за 5лв работа не са свършили

    Коментиран от #5

  • 5 Миризлив пор

    6 20 Отговор

    До коментар #4 от "Тома":

    Ти ако си работил 1 година и някой те обяви за разбойник защото... Си искаш парите които си заработил? Ще продължиш ли да работиш за своя сметка и да те обявят за разбойник без да има изгледи да ти платят или просто ще си търсиш работа където ще ти платят?

    Коментиран от #7

  • 6 Язе

    14 4 Отговор
    Да си търсят парите от ТИМ. Те са техния работодател. Държавата не им дължи нищо. Тази групировка точи държавата от десетилетия.
  • 7 Циник

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Миризлив пор":

    Колега, какво е заработено? Магистралата я няма. Един и същ участък от 20тина километра около Витиня се ремонтира вече и аз не помня колко години.

    Ако работниците са работили, да си искат парите от шефа на фирмата. Държавата трябва да плаща за свършена работа, каквато очевадно не е свършена. Да не говорим, че предостатъчно пари са предплатени на фирмите; би трянвало да имат за заплати. Ако парите са отишли някъде другаде не е работа ба държавата да компенсира за това.

    Коментиран от #9

  • 8 Тото

    2 14 Отговор
    Поредната лъжа. Искат да им платят, съгласно договорите. Не търсят съдебно решение, защото българското правораздаване е много бавен процес, когато осъдят държавата, парите които ще получат поради инфлацията ще са нищожни...а те са платили, или дължат суми, на строители, снабдители и т.н. Комитова, киро и кокорестия откраднаха парите и спряха строежа и ремонта на пътища в България. В резултат ежедневно загиват хора. Комитова, киро и кокоро, не ви ли е срам??? Ръцете ви са кървави!!!!
  • 9 Миризлив пор

    1 9 Отговор

    До коментар #7 от "Циник":

    Съгласен съм с теб, но до сега не съм видял оспорване на свършена работа или на договор? Просто Киро се появява и казва "няма да платя на фирми свързани с ГЕРБ". Това си е политически натиск и ако има съдене има и твоите внуци да плащат неустойка заради тази непостроена магистрала. Ако толкова не са свършили работата да го докажат и това е.

    Коментиран от #11

  • 10 ...

    11 1 Отговор
    Държавата при ББ беше благотворително дружество за строителните фирми, като плащаше без да има свършена работа. Банакът е пълен, но решението е следното: преподписване на договорите с обезсилване на съществуващите с условия за плащане за свършена работа, неустойки за срок и качество, тотален междинен контрол за спазване на технологията. Койно не е съгласен да съди държавата. Който плати авансово да посети прокуратурата, ако все още има такава...
  • 11 Циник

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Аз не мисля, че е проблем да докажат, че работата е несвършена. Не е като ремонтите на Фандъкова дето, нищо че са калпави, ама поне нещо за направили, колкото и нескопосано. А тук е много лсно да се провери какво е направено и какво не е, има договори и проекти. Проблемът е, че парите са изчезнали по хем елементарна, хем трудна за проследяване схема - един дал на друг, трети ги взел кеш и предал на четвърти, който ги занесъл на пети и т.н. докато стигнат до някое чекмедже. Ама иди се оправяй кой на кого и т.н. Нали намериха един, дето уж участвал в схемите и той взел, че умрял от Ковид. Там е проблема, работниците са работили, а парите отдавна са изчезнали и сега хората чакат от държавата да им плати. Киро много глупости свърши, ама това, че спря тия безумни плащания беше съвсем правилно. Онова си беше една бездънна яма за крадене на пари и то чист кеш дето изчезва и повече го няма никакъв.
  • 12 Ако им паднем

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Петко":

    Ако могат да са го направили,да ама те са още в 1980 год.Благодарение на твойте руснаци и тяхните мекерета от Герб,БСП и ДПС заедно с Възраждане, болести,които в Европа и Турция се лекуват в България,не просто няма пари да се инвестира в младите българи,в здравеопазването,всичко се краде,от про руските мутри начело с Борисов.