Отидете към основна версия

2 398 8

Цветелина Пенева пред ФАКТИ: С промените в Изборния кодекс се настроиха избирателите към машините (ВИДЕО)

  • цветелина пенева-
  • изборен кодекс-
  • президент-
  • вето-
  • радев-
  • кабинет

Ако сделката е Изборният кодекс да мине, ако се гласува това правителство, това означава, че ние, като избиратели, ставаме заложници на задкулисието за пореден път, казва тя

Снимка: Факти.бг

И днес Държавен вестник не обнародва промените в Изборния кодекс, които бяха направени от депутатите. Изборният кодекс е от 2014 година и до момента е претърпял над 20 поправки. Това, по оценка на Обществения съвет към ЦИК, е недопустимо. Правилата, по които се провеждат избори, не трябва да се променят преди всеки вот. Поредните промени в Изборния кодекс доведоха до ерозия в доверието от страна на избирателите. Противопоставиха се две възможности, които се използват в цял свят. Не трябваше да се противопоставят машини на хартиени бюлетини като технологии. С промените в Изборния кодекс се настроиха избирателите към машините. Машините вадиха чисти протоколи. В секционните комисии хората не винаги са на ниво. Липсва обучение и това доведе до многото грешки. Нали затова се въведоха машините – резултатите да излизат бързо, да бъдат ясни, да са машинно и четимо лесно проверими. И това се получи през 2021 година. Направихме 3 избора, които произведоха добри протоколи. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК и председател на гражданското сдружение „Демокрация и законност“.

„Силно се надявам правният екип на президента да се запознае с промените в Изборния кодекс. Ако има такива, които са противоконституционни, да се отразят в мнението, което президентската институция трябва да изкаже пред обществото чрез налагането на вето на някои или на всички промени, които са направени. Има още седмица, но очакваме да видим какво ще е решението на президентската институция“, каза Пенева.

„Ако сделката е Изборният кодекс да мине, ако се гласува това правителство, това означава, че ние, като избиратели, ставаме заложници на задкулисието за пореден път. А това е много жалко. От 2020 година доверието на избирателите в гласуването ерозира страшно много. По-лошото е, че ерозира доверието в институциите. Хората просто не вярват, че с гласуване и избори нещата могат да се променят“, добави тя.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.

Свързани новини