Last news in Fakti

13 Декември, 2022 15:27 2 383 8

Цветелина Пенева пред ФАКТИ: С промените в Изборния кодекс се настроиха избирателите към машините (ВИДЕО)

  • цветелина пенева-
  • изборен кодекс-
  • президент-
  • вето-
  • радев-
  • кабинет

Ако сделката е Изборният кодекс да мине, ако се гласува това правителство, това означава, че ние, като избиратели, ставаме заложници на задкулисието за пореден път, казва тя

Цветелина Пенева пред ФАКТИ: С промените в Изборния кодекс се настроиха избирателите към машините (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

И днес Държавен вестник не обнародва промените в Изборния кодекс, които бяха направени от депутатите. Изборният кодекс е от 2014 година и до момента е претърпял над 20 поправки. Това, по оценка на Обществения съвет към ЦИК, е недопустимо. Правилата, по които се провеждат избори, не трябва да се променят преди всеки вот. Поредните промени в Изборния кодекс доведоха до ерозия в доверието от страна на избирателите. Противопоставиха се две възможности, които се използват в цял свят. Не трябваше да се противопоставят машини на хартиени бюлетини като технологии. С промените в Изборния кодекс се настроиха избирателите към машините. Машините вадиха чисти протоколи. В секционните комисии хората не винаги са на ниво. Липсва обучение и това доведе до многото грешки. Нали затова се въведоха машините – резултатите да излизат бързо, да бъдат ясни, да са машинно и четимо лесно проверими. И това се получи през 2021 година. Направихме 3 избора, които произведоха добри протоколи. Това обяви пред Лили Маринкова в студио ФАКТИ и предаването „Разговор“ Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК и председател на гражданското сдружение „Демокрация и законност“.

„Силно се надявам правният екип на президента да се запознае с промените в Изборния кодекс. Ако има такива, които са противоконституционни, да се отразят в мнението, което президентската институция трябва да изкаже пред обществото чрез налагането на вето на някои или на всички промени, които са направени. Има още седмица, но очакваме да видим какво ще е решението на президентската институция“, каза Пенева.

„Ако сделката е Изборният кодекс да мине, ако се гласува това правителство, това означава, че ние, като избиратели, ставаме заложници на задкулисието за пореден път. А това е много жалко. От 2020 година доверието на избирателите в гласуването ерозира страшно много. По-лошото е, че ерозира доверието в институциите. Хората просто не вярват, че с гласуване и избори нещата могат да се променят“, добави тя.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    13 14 Отговор
    С банкомати се оправят а с машини за гласуване не.
  • 2 ГЕРБ=ДПС=БСП

    13 3 Отговор
    Проблемите с изборния закон са много повече и много по-големи от машините. С хартиени бюлетини е по-прозрачен процеса, но изисква по-високо качество на хората в изборните комисии. И по-добра методика и организация за броенето им.

    Проблемите с изборите и българската политическа система са много. Кто се почне с броя на депутатите, спокойно може да се намалят наполовина. Броя на избирателните райони. Отново не бе въведен район чужбина, взакона го има, но на практика няма район чужбина. Проблем е, че няма депутати, които да се избират мажоритарно ...
  • 3 Дам

    10 1 Отговор
    Всеки да гласува както иска.Аз искам през телефона а ма нестава.
  • 4 Обществен съвет към ЦИ/р/К

    10 8 Отговор
    Мъка ,мъкааа ! Няма ги вече машинкитеее !!! Ридайте ! Няма да има ПП и ДБееее ! Няма да ги има Кики/Коко ,няма да я има и Ленчетооо !!! Вече ще се влиза в НС с истински вот , а не с шменти-СИЕЛИ / пардон - с шменти капели/. Трагедия , ТРАГЕДИЯ ви казвам .
  • 5 Откъде ги

    9 4 Отговор
    Изкопават тея джофли. .
  • 6 Българка

    10 6 Отговор
    Сега Радев ако не наложи вето над отмененото машинно гласуване чрез отмяна на машинния протокол, той дебело подчертава , че е в отбора на мутрите, срещу които показно вдигна юмрук. И ако президентът е част от мафията, то незабавно да подава оствката си. Не може да имаме зависим от мутрите Главнокомандващ Армия в близост до военни действия. Не може президентът ни да е сламен човек... или пък съучастник на задкулисие......?
  • 7 Краси

    6 6 Отговор
    цветелинке, стига лъжи! Никой не може да ме убеди, че е демократично шепа платени протестъри, под юмрука на радев и с парите на обвиняемите олигарси, да ми отнемат правото на избор как да гласувам. Не дискусиите са настроили българите срещу машините, точно обратното: принудата да се гласува само с машини и изборни измами от типа "Дневника е подправен" събуди българите, в НС се внесе подписка с 110 000 подписа, събрани само за 7 дни за промяна на ИЗ и възстановяване правото ни за свободен избор как да гласуваме - с машина или с хартиена бюлетина. При това демократичния Свят гласува само с хартиени бюлетини. Целия плач от ПП и ДБ само затвърди убеждението, че без изборни измами извършени с машини, ПП и ДБ или няма да прескочат 4%-та бариера или ще имат резултат близо до 4%. Аман от платени лъжци, като тебе, цветелинке!
  • 8 Мнение

    4 4 Отговор
    "Силно се надявам правният екип на президента да се запознае с промените в Изборния кодекс."
    Той президентския екип се гушна вече с ГЕРБ от една година, отщакто президента беше преизбрав.