Отидете към основна версия

7 348 24

Какви промени в Конституцията искат от ДПС? Адвокат Емил Георгиев пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • адвокат-
  • емил-
  • георгиев-
  • правосъдието-
  • всс-
  • дпс-
  • пп-
  • дб

Опасността за мен е, че ПП и ДБ напълно ще изгубят  идентичността си, ако приемат да пишат общ проект за промени в основния закон с ДПС, каза още юристът

Снимка: Факти.бг

Променяме всичко, за да остане всичко по старо му. Това е в основата на концепцията на ДПС за промени в Конституцията. Дават заявки, че ще правят нещо много революционно, но всъщност… Примерно те искат Тримата големи – председателите на ВАС, ВКС и главният прокурор, да излязат от ВСС. ДПС намират, че това е някаква революционна стъпка. Нищо подобно. От друга страна обаче те запазват съотношението на силите каквото е в момента между политически избраници и професионални избраници във ВСС. Не разделят ВСС на съдебен и прокурорски съвет, каквото всъщност трябва да се случи, защото те имат различни ангажименти, а запазват тази покривна структура. И вместо Пленум на ВСС, предлагат да се казва Съвет на магистратурата. Реално е същото, просто му сменят името. И това е голямата промяна. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ адвокат Емил Георгиев от „Правосъдие за всеки“.

„В това няма някакъв реформаторски елемент. Също така ние - от "Правосъдие за всеки", считаме, че този проект нито е съобразен с множеството препоръки от Венецианската комисия, на Комитета на министрите в Съвета на Европа, нито с мониторинговите доклади на Европейската комисия. Препоръките и докладите са правени и от български юристи, изявени от в областта на Конституционното право. Като цяло проектът на ДПС много повече цели да се задържи настоящото, но с минимална мимикрия“, добави адвокатът.

Според него има нещо много притеснително и това е, че може да се стигне до това ДПС и ПП-ДБ да излязат с общ проект за промени в Конституцията.

„По този повод ние им написахме декларация на ПП-ДБ, че ако те искат техните подписи да седят редом до този на Пеевски, добре да си опичат акъла. За мен е по-добре ПП-ДБ да си работят по техния законопроект, а ДПС да си внасят техния и да си търсят гласове. Трябват им 60 гласа, за да направят такова искане и проектът им да влезе в комисия. Да си вземат гласове от ГЕРБ, от ИТН, от „Възраждане“… Тяхна си работа. В никакъв случай не трябва да се внася общ проект на ДПС и ПП-ДБ. Естествено е, след като са внесени един и повече проекти, между първо и второ четене да бъдат обединени в Конституционната комисия. Това е допустимо и такова нещо вероятно ще се случи. Опасността за мен е, че ПП и ДБ напълно ще изгубят идентичността си, ако приемат да пишат и съставят общ проект за промени в основния закон с ДПС“, каза още юристът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.

Свързани новини