Отидете към основна версия

941 22

Росен Цветков пред ФАКТИ: Виждаме акции за купуването на гласове, но не се стига до поръчителите (ВИДЕО)

  • росен-
  • цветков-
  • избори-
  • купуване на гласове

Има такива местни „лидери“, които страхуват хората под тях, казва гостът 

Снимка: Факти.бг

Виждаме акции за купуването на гласове, но не се стига до върха на пирамидите, до поръчителите. Когато става въпрос за купуване на гласове, най-често се стига до първото лице, до човека „бушон“ по схемата, който е сложен. Чисто и просто той може да събере личните карти или по някакъв начин да иде в магазина, където са вересиите, и да оправи някакви сметки, където се дават бързи кредити. Такива хора се използват, защото са най-контактни с даден контингент хора и имат влияние. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Росен Цветков, член на Националното ръководство на партия ,,Консервативна България".

„Има и различни хора с криминално минало, които в малки и средни населени места са неформални раздавачи на кредити, на пари. Знаем как много често в малките населени места има така наречените лихвари, които нямат лиценз, но се възползват от създалата се битова ситуация в България“, добави гостът.

„Не мога да кажа, че купуването на гласове е стигнало 500-600 лева. Въпросът е друг. По принцип гласове, за да бъдат напазарувани, има някаква логистика зад тях. Има хора, които могат да гарантират 100 или 200 човека. Той може да им даде пари, а може и да не им даде, може дори да ги заплаши по някакъв начин. Има такива местни „лидери“, които страхуват хората под тях. Това се случва на места, където държавата липсва. Така тези местни "лидери", местни деребеи са станали силни и се ползват с някакво обществено доверие. Ако такъв човек излезе и каже на 100-200 човека, че трябва да отидат да гласуват, много е вероятно да го последват. Такъв човек обикновено е посредник между общността и общината, когато трябва да се осигуряват дърва, когато трябва да се свърши друго нещо. Тези местни "лидери“ имат сериозно лоби и това кара хора да биха склонни да гласуват за кого им каже“, каза още Росен Цветков.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.

Свързани новини