Отидете към основна версия

5 098 17

Санкциите на Запада и гордостта на Путин

  • русия-
  • санкции-
  • владимир путин-
  • сащ-
  • банки-
  • лукойл

В Лукойл заговориха за изтегляне от Източна Европа и концентриране в Русия

Снимки: АП/БТА

Обявените през последните дни координирани санкции на Европейския съюз и САЩ срещу Русия засягат гордостта на президента Владимир Путин – енергетиката и военно-промишления комплекс.

Това коментират световните медии. Президентът на „Лукойл“ Вагит Алекперов призна пред Ройтерс, че санкции ще имат негативно влияние върху компанията.

Санкциите влияят на цялата страна.

Ние сме руска компания. Санкциите ще повлияят на нас по същия начин както и на останалите“, отбеляза топмениджърът.

Той не изключи възможността и от преразглеждане на инвестиционната програма на енергийния гигант. „Фактът, че достъпът ни до финансовите пазари ще бъде ограничен, това ще увеличи нашите разходи и може да намали планираните инвестиции“, отбеляза Вагит Алекперов.

Той не пропусна да намекне, че компанията има намерение да се раздели със свои активи в Източна Европа, за да се концентрира върху Русия. Става дума Украйна, Унгария, Румъния и България.

Според Ройтерс през 2014 г. „Лукойл“ планира инвестиции по света в размер на $20 млрд.

Междувременно „Лукойл“ продава своите бензиностанции в Украйна. Купувач е австрийската AMIC Energy Management GmbH. Това става ясно от прессъобщение от „Лукойл“. Преговорите са се провели по инициатива на австрийската страна.

„Продажбата на мрежата от бензиностанции и петролни бази на австрийската AMIC ще позволи на „Лукойл“ да оптимизира структурата си и присъствието си в Източна Европа, което има голяма значение за повишаване на ефективността на нашия бизнес“, заявява вицепрезидентът на „Лукойл“ Вадим Воробьов.

„„Лукойл-Украйна“ влиза в петицата в Украйна

по бензиностанции и реализирано гориво и нейната покупка е стратегическа стъпка за укрепване ма инвестиционния портфейл на AMIC в Централна и Източна Европа. Аз искам да изкажа искрена признателност на нашите партньори за готовността им да подкрепят сделката“, отбеляза в специално изявление до медиите за управляващият директор на AMIC Energy Management GmbH д-р Гюнтер Майер.

На 29 юли се появиха информации, че членове на „Десен сектор“ са блокирали бензиностанции на „Лукойл“ в Украйна с искането за безплатно гориво за нуждите на украинската армия. Протестите преминаха в искане за закриването на представителството на „Лукойл“ в Украйна. Силите на реда не се намесиха с мотива, че гражданите имат право да изразяват своето мнение, отбелязва РБК.

Освен това Евросъюзът въведе лицензионен режим за износа на стоки и технологии с двойно предназначение за петролната промишленост.

Допълнително примката затегнаха и от S&P и Dow Jones.

Двете рейтингови агенции обявиха, че са готови да изключват руските компании от своите индекси.

Управляващият директор на Arbat Capital Алексей Голубович е съгласен, че ако индексите бъдат преразгледани, това ще доведе до падане на цените на руските компании. Алексей Голубович отбеляза, че сериозен удар ще понесат тези руски компании, които са търсели крупни инвеститори, защото те могат да се уплашат и да започнат панически да разпродават притежаваните от тях книжа. Заплашени са компании като „Норникел“ и „Магнита“.

ЕС удари ключови руски банки като Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешэкономбанк, Росселхозбанк.

Санкциите на Общността засягат и „Алмаз-Антей“, който произвежда гордостта на руската военна промишленост- зенитно-ракетен комплекс С-500. Анализаторите вече обявиха, че зенитен комплекс, производен от „Алмаз-Антей“, е свалил боинг 777 на "Малайзия еърлайнс" над Източна Украйна.

Никой не може да предскаже със сигурност

дали санкциите срещу Русия ще окажат желаното въздействие и ще принудят руския президент да отстъпи, отбелязва „Дойче веле“. Във всеки случай процесът ще бъде дълъг. Руската икономика ще пострада. Възможно е да последва рецесия.

Но руският президент Владимир Путин сигурно ще издържи по-дълго, отколкото би се искало на Запада. По всичко личи, че руското население стои твърдо зад своя президент. Дали обаче и олигарсите ще продължат да го подкрепят, когато видят как богатствата им започват да се стопяват?

ЕС пропусна обаче да каже на своите граждани, че санкциите ще засегнат и тях.

В най-лошия случай, притиснатият в ъгъла руски президент би могъл да ограничи руските енергийни доставки за Европа, отбелязва „Дойче веле“.

Странно, че в оповестяването на решението държавните и правителствени ръководители останаха тъй пестеливи на думи: никаква официална декларация пред телевизионните камери, нищо такова. ЕС организира извънредни срещи на върха за щяло и нещяло, но не и за тази открита политическа атака срещу Москва. Едва ли европейската политика може да бъде "продавана" по-зле.

Списание „Шпигел” се позовава на информациите на разузнаването, според които

могъщите руски олигарси са се подплашили за своя бизнес,

за вилите си по Лазурния бряг и за своите милиарди, паркирани в западни банкови сметки. Дали пък олигарсите няма да принудят Путин към политически завой? Възможно ли е да му направят пуч и да го свалят, както през 1964 година беше отстранен тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов?

Само наивни хора могат да очакват такова развитие на събитията. Путин изгражда своята властова пирамида вече над десет години. На всички ключови позиции вече са настанени негови хора. Така е и в икономическата сфера. Както политиците, така и олигарсите добре знаят, че рискуват живота си, ако надигнат глава срещу Путин и неговото обкръжение, припомня Дойче веле.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания