Отидете към основна версия

2 712 26

Русия започна учения на спецчасти по границата с Украйна

  • русия-
  • украйна-
  • армия-
  • донецк-
  • луганск

През пролетта и лятото на 2014 г. руските въоръжени сили проведоха редица учения, които станаха на фона на ескалацията на насилието в проруските сепаратистки региони

Снимка: АП/БТА

Широкомащабни учения на елитни спецчасти започна руското правителство по границата с Украйна, съобщава РБК.

Те ще продължат от понеделник до събота. Участие в тях ще вземат близо 3 000 елитни бойци от 76-та гвардейска Черниговска десантно-щурмова дивизия, уточнява РИА Новости.

Те ще отработят десант на непозната местност и бойна стрелба, уточни говорителят на Министерството на отбраната майор Ирина Круглова.

Тя уточни, че в ученията ще вземат 30 самолета и 12 единици специална техника. Активната фаза на ученията ще е на 14 и 15 август, когато десантчиците ще тренират завземането и унищожение на стратегически важни обекти на предполагаем противник.

Заедно с тях в Източния военен окръг се провеждат учения на 2 000 военни и 500 единици техника.

Днешните учения не са единствените, които се провеждат по границата с Украйна. Миналата седмица близо 100 изтребителя участваха в бойни маневри.

Вече нееднократно Белият дом отбеляза, че Русия продължава да дрънка оръжие по границата с Украйна.

Учения от подобен род са провокация и ше доведат само до ескалация на конфликта. Русия нееднократно е призовавала за мирно разрешение на ситуацията в Украйна, и тя е длъжна да приведе в изпълнение своите думи: да спре притока на оръжие към Украйна, да не финансира проруските сепаратисти, но и да изтегли войските си от руско-украинската граница, заяви говорителят на Държавния департамент Джен Псаки.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди, че има "голяма вероятност" Русия да извърши военна интервенция в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Той добави, че Москва запазва засиленото си военно присъствие по източната граница на Украйна.

"Виждаме как Русия развива реториката си и търси претекст за такава операция под прикритието на хуманитарна операция и виждаме военно разгръщане, което може да бъде използвано за извършването на такава незаконна военна операция в Украйна".

През пролетта и лятото на 2014 г. руските въоръжени сили проведоха редица учения, които станаха на фона на ескалацията на насилието в проруските сепаратистки региони на Източна Украйна.

Лично руският президент Владимир Путин вдигна под тревога преди седмица 65 000 елитни войници от Централния военен окръг.

На този фон продължават да е неясно дали Кремъл обмисля да вкара войски в Украйна. Според прогнози на американски експерти от разузнаването, според които развитието на антитерористичната операция на Киев срещу Донецк и Луганск може да принуди Питун да въведе войска в Украйна под формата на „мироопазваща операция и защита на гражданското население“.

Както Факти.бг писа още по време на президентския мандат на Дмитрий Медведев е дадено правомощие от руската Дума държавният глава да предприема едностранно операции в защита на мира и цивилното население.

Още на 25 юли САЩ обяви, че руският военен контингент по границата с Украйна се увеличава. Представителят на Белия дом в НАТО обяви, че Москва е струпала по границата с Украйна над 15 000 души. Новината беше потвърдена и от Украйна, която точни, че на 5-10 км. от границата руската армия изгражда полеви лагери, КПП-та, а механизираните колони се приближават на провокативно малко разстояние от украинските гранични пунктове.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания