Last news in Fakti

13 Август, 2014 16:16 2 216 5

Украйна спира руския хуманитарен конвой

  • украйна-
  • русия-
  • конвой-
  • хуманитарна помощ

Самият губернатор на Харковска област Игор Балуга също отказа да допусне конвоя.

Руският хуманитарен конвой няма да бъде допуснат до територията на Украйна. Това написа в профила си във Фейсбук вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков.

„Никакъв путински „хуманитарен конвой“ няма да бъде допуснат до територията на Харковска област. Провокацията на циничния агресор на нашата територия е недопустима. Това е официално“, се чете в социалната мрежа.

Самият губернатор на Харковска област Игор Балуга също отказа да допусне конвоя. От своя страна украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че страната може да приеме всякакви хуманитарни товари, които са съобразени с международното право и под егидата на Червения кръст.

Яценюк не пропусна да отбележи, че вече в Източна Украйна са изпратени 270 т. хуманитарна помощ.

„Така нареченета хуманитарна помощ... Руският цинизъм няма граница: отначало ни изпратийа танкове, терористи, бандити, които убиваха украинците, а след това вода и сол“, каза Яценюк. Той посочи, че вече има набрани $6 млн. във фонда към Върховния комисариат на ООН по правата за човека.

Червеният кръст продължава да няма информация къде се намира руския конвой с хуманитарната помощ, заяви говорителят на организацията Андре Лерш. Той посочи, че са били уведомени проформа, а е необходимо по-детайлна информация за товара.

САЩ подкрепиха искането на Киев руските камиони с хуманитарна помощ, които потеглиха вчера за Източна Украйна, да бъдат проверени на границата, предаде АП.

Украинското правителство настоява още разпределянето на продуктите да се извършва от Червения кръст. Руският конвой, с над 1800 тона храна, медикаменти и електрически генератори, трябва да пристигне на украинската граница днес.

Колоната, от 262 камиона, е дълга над 3 километра. С хуманитарната помощ пътуват представители на Червения кръст, ОССЕ и Киев.

Проектозаконът за санкции срещу Русия, гласуван в Киев предвижда спиране на всички видове транзит през украинска територия, блокиране на активи, търговски операция, износ на капитали, прекратяване изпълнението на икономически и финансови задължения, анулиране на лицензи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    4 0 Отговор
    Ми разбира се, това са руски диверсанти...
  • 2 nakata88bg .

    3 0 Отговор
    след като председател на съвет за национална сигурност и отбрана на украйна Лисенко беше обещал, че украина ще осигури преминаване на руския конвой, след като руската страна се съгласи със маршрут, съгласи се да вземе в конвоя представители на червен кръст, ОБСЕ, съгласи се конвоя да бъде прегледан при влизане в украйна..... След всичко това, един, времено изпълняващ длъжността на министъра, ПСУВА глава на държавата, пратил помощ на гражданите на НЕГОВАТА държава! Е, въпроса ми е - интересуват ли се киевските фашисти от съдбата на украинци???

    Коментиран от #3

  • 3 Монго

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "nakata88bg .":

    Споко, Нака, каквото каже "ушатия тъмнолик", това ще направят украинците...
    П.П. Няма и смисъл...
  • 4 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор
    достойно решение макар и закъсняло.трябваше да откажат веднага след руското предложение ,а не да преговарят.русия им изпрати на украинците достатъчно,време е да си пребере сепаратистите и нуждата от хуманитарна помощ в урайна ще изчезне.
  • 5 georgi genchev

    2 0 Отговор
    Rusnatsite,..zashto praviat tozi gest na tia M-------I,..kato nas,...da gi ostaviat,..da viadat te kakvo e DEMOKRATSIA.......
Новини по държави: