Отидете към основна версия

1 522 8

Обама: Публичните екзекуции няма да ни уплашат

  • сотлоф-
  • ислямисти-
  • стивън сотлоф-
  • ислямска държава-
  • обезглавяване-
  • екзекуции

Потвърдиха автентичността на записа с убийството на Сотлоф

Снимка: АП/БТА

Публичните екзекуции няма да ни уплашат. Напротив, този ужасен акт ни обединява. Това заяви в Естония президентът на САЩ Барак Обама по повод второто убийство на американски журналист от „Ислямска държава”, видео от което беше публикувано във вторник.

Американският президент призова за обединен отговор от страна на целия свят на това „варварство”, предаде The Guardian.

Обама нарече обезглавяването „ужасяващ акт на насилие " идобави:  „Дори не мога да си представя страданията на близките на Стивън. Нашата страна скърби с тях."

Обама, който неведнъж беше критикуван, че не дава адекватен отговор на заплахите на „Ислямска държава”, подчерта, че САЩ ще продължат да се бори срещу заплахата, която представлява групировката.

"Нашата цел е да направим така, че „Ислямска държава” да престане да бъде заплаха за региона. Ние можем да постигнем това. То ще отнеме известно време и известни усилия", каза Обама. Той обеща, че САЩ няма да забравят "ужасното престъпление срещу тези двама прекрасни млади мъже".

Белият дом съобщи, няколко часа след като видеото стана публично состояние, че ще изпрати още 350 военни за охрана на американското посолство и дипломатически персонал в Ирак. Така общият брой на американските военни в страната ще достигне 820 души. От Белия дом уверяват, че тези сили няма да участват във военни действия.

Същевременно Съветът за национална сигурност на САЩ потвърди, че видеозаписът, в който боец от радикалната ислямистка групировка „Ислямска държава” обезглавява журналиста Стивън Сотлоф, е автентичен, заяви представителката на ведомството Кейтлин Хейдън, цитирана от Би Би Си.

„Разузнавателното ведомство на САЩ е проучило публикуваното видео и е установило, че то е напълно автентично”, посочи Хейдън.

По-рано семейството на американския журналист също призна достоверността на видеозаписа.

Много от неговите характеристики са подобни на тези на убийството на журналиста Джеймс Фоли на 19 август.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: