Отидете към основна версия

2 014 6

Испания въвежда "данък Google", Унгария го отложи

  • испания-
  • унгария-
  • „данък google“-
  • google-
  • интернет-
  • търсачки-
  • такси

Промените включват въвеждане на такси за използване на информация, получена от интернет търсачки

Благодарение на мнозинството на управляващата Народна партия Испанският конгрес одобри промени в закона за интелектуалната собственост, които включват въвеждане на такси за използване на информация, получена от интернет търсачки, съобщи The Local. Промените ще бъдат въведени от 1 януари 2015 г.

Опозицията реагира веднага срещу така наречения „данък Google“, като нарече нововъведенията „един от най-лошите закони на този парламентарен мандат", насочен да облагодетелства най-големите медийни компании в Испания.

Новият набор от законови разпоредби предвижда новинарските медии да получават комисионна всеки път, когато тяхно съдържание се линкира в резултатите от търсачката на Google. Те също така позволяват собствениците на сайтове, разпространяващи пиратско съдържание, да бъдят глобявани със суми до 600 000 евро.

Представителите на Google в Испания изразиха разочарование от реформата, като обясниха, че според тях услуги като Google News помагат на издателите да увеличат трафика към своите уебсайтове.

Новината, че Испания планира да въведе "данък Google" идва ден след като еврокомисар Гюнтер Йотингер заяви, че планира да въведе подобни такси в Европа в рамките на 12 месеца.

Междувременно унгарското правителство отложи въвеждането на данък върху Интернет. След масовите протести в Будапеща и други градове на страната по този повод премиерът Виктор Орбан каза, че данъкът не трябва да се въвежда в сега замисления му вид, а през януари 2015 г. по темата ще се проведат общонационални консултации. Според резултатите от тях ще се реши дали да се въвежда данък и ако да – в какъв размер.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: