Last news in Fakti

29 Октомври, 2014 15:18 1 329 0

Унгария на протест срещу въвеждането на данък за ползване на Интернет

  • данък-
  • интернет-
  • протести-
  • будапеща-
  • унгария-
  • законопроект

Управляващите се надяват реализацията на законопроекта да донесе 83 милиона долара в хазната

Унгария на протест срещу въвеждането на данък за ползване на Интернет - 1
Снимки: Синхуа/БТА

В унгарската столица Будапеща продължават масовите протести, предизвикани от законопроекта, предвиждащ въвеждането на данък за ползване на Интернет, съобщи Euronews. Той е предложен от партията на премиера Виктор Орбан - ФИДЕС, и според него за всеки гигабайт данъкоплатците ще бъдат обложени с по 250 форинта (0,6 долара). При това се планира да бъде установена горна граница 700 форинта (2,9 долара) за физически лица и 5000 форинта (20 долара) за юридически. Според замисъла на правителството реализацията на проектозакона трябва да донесе най-малко 83 милиона долара в бюджета.

Още в нощта на 27 октомври десетки хиляди жители на Будапеща излязоха пред Министерството на икономиката, откъдето се насочиха към партийния офис на ФИДЕС и замерваха прозорците му със стари части от компютри, счупвайки няколко стъкла. Лидерът на протестната акция Балаж Гуляш призова управляващите да не връщат Унгария в миналото. „Преместихме стрелките на часовника с час назад, а не с век назад“, коментира той.

"С насилие нищо не се решава, нужен е мирен диалог, а не вандализъм“, казва се в официалното правителствено изявление по този повод. Няколко опозиционни партии поискаха незабавно да започнат преговори с протестиращите.

Огромно множество излезе по улиците и снощи, като хората носеха над главите си мобилни телефони. Акцията бе подкрепена и от 6 други града в страната. Протестиращите са на мнение, че премиерът Орбан все повече отделя Унгария от Европа и скандираха „Освободи Унгария!“.

Много от изявленията и действията на Орбан, който е министър-председател вече трети мандат, влизат в противоречие с общия курс на ЕС, макар че страната е пълноправен член на Съюза. През 2012 г. например парламентът одобри нова конституция, според която бракът е обявен за „свещен съюз между мъж и жена“, а животът – право, даващо се от мига на зачатието. Критиците виждат в тези формулировки атака срещу еднополовите бракове и ограничаване правото на аборт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: