Отидете към основна версия

1 158 2

Демонстрации в целия свят в подкрепа на Франция

  • шествие-
  • подкрепа-
  • шарли ебдо-
  • целия свят

Десетки хиляди хора проведоха демонстрации в Лондон, Брюксел и Берлин, за да изразят солидарността си към Франция след атентатите, при които загинаха 17 души в Париж.

В подкрепа на идеята в Берлин се събраха 18 хиляди души. Хиляди хора е имало и пред френското посолство в германската столица, пред което са поставени свещи и цветя за загиналите. На фасадата на посолството са прожектирани думите „Аз съм Шарли”.

Над 1000 души са се събрали в Лондон, за да почетат жертвите на атаките. Демонстрантите държат молив в ръка в памет на убитите при нападението срещу френския сатиричен вестник „Шарли ебдо”. Във Виена се събраха 12 хиляди души.

Над 20 хиляди демонстранти шестваха и в Брюксел в една от най-големите демонстрации извън Франция. Голям надпис „Брюксел е Шарли” е изписан над сграда в центъра на белгийската столица.

Стотици хора са се събрали днес и в центъра на испанската столица Мадрид, за да изразят солидарността си към близките на жертвите и пострадалите при атентатите в Париж. Демонстрантите са разпънали френското знаме и са издигнали плакати „Аз съм Шарли”. Участниците в шествието са се събрали на площад „Пуерта дел сол” и са запазили минута мълчание, издигайки лозунгите и химикалки. След това демонстрантите са изпели френския химн.

Над 600 хиляди души са участвали в неделя в демонстрациите срещу тероризма в големите градове на Франция, докато в Париж се събраха между 1,3 и 1,5 милиона демонстранти.

Между 150 и 200 хиляди демонстранти са излезли по улиците на Лион, докато в Бордо акцията е събрала най-малко 100 хиляди души. В Рен и Марсилия демонстрантите са били около 60 хиляди.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини