Last news in Fakti

11 Януари, 2015 16:11, обновена 11 Януари, 2015 21:53 3 751 4

Над 1 милион на Марша на справедливостта (Видео)

  • париж-
  • републикански марш-
  • шествие-
  • шарли ебдо

Париж е столицата на света

Над 1 милион на Марша на справедливостта (Видео) - 1
Площадът на републиката

„Днес Париж е столицата на света”. Това заяви френският президент Франсоа Оланд пред министрите от кабинета, часове преди шествието за единство пред лицето на екстремизма.

„Маршът на справедливостта” тръгна в 16 ч българско време от Площада на Републиката. Шествието е планирано в 2 отделни лъча. Според френското издание "Фигаро" по улиците на Париж шестват между 1,3 и 1,5 милиона души.

Единият минава през бул. Менилмонтан, авеню „Филип Огюст” и завършва на Площада на Нацията.

Другата демонстрация с начална точка Площад на Републиката ще мине през бул. Волтер и също ще финишира на Площада на Нацията.

Площадът беше препълнен с хора още от ранния следобед.

12 души бяха убити при атаката срещу сатиричния седмичник "Шарли ебдо" в сряда, жена полицай загина при престрелка на следващия ден, а четирима заложници намериха смъртта в магазин за кашерни храни в петък. Тримата джихадисти, двама от които бяха братя, бяха ликвидирани от френските специални части.

Във Франция остава в сила най-високата степен на готовност за терористична заплаха, съобщи вътрешният министър Бернар Казньов.

Искаме да запазим най-високото ниво на мобилизация и бдителност, подчерта Казньов след кризисното заседание, свикано от президента Франсоа Оланд, на което са разисквани операциите срещу терористите през изминалата седмица и засилените мерки за сигурност.

Френските власти са разположили още 5500 военни в района на Париж и околностите му, съобщиха от френското военно министерство. Решението е взето след оставащото в сила най-високо ниво на опасност от терористично нападение.

Френският президент Франсоа Оланд и лидерите на около 50 страни се присъединиха към шествието срещу тероризма в Париж, съобщи Франс прес.

Политиците запазиха минута мълчание по време на шествието, с което изразиха солидарността и единството си в противопоставянето срещу тероризма.

След това Оланд прегърна всеки от чуждестранните си колеги, които вървяха редом с него.

С това участието на чуждестранните лидери в акцията приключи. Самият френски президент продължава да върви и разговаря с близките на загиналите при атентатите, които бяха извършени в Париж през тази седмица.

Преди да се включат в историческата манифестация, Оланд прие в Елисейския дворец много чужди ръководители.

Сред тях бяха британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, който бе забелязан редом до палестинският президент Махмуд Абас, министър-председателите на Турция Ахмет Давутоглу и на Испания Мариано Рахой. Пристигна и руският външен министър Сергей Лавров, от името на САЩ пък взе участие правосъдния министър Ерик Холдър.

Българският премиер Бойко Борисов също пристигна на срещата във френската столица.

Ръководителите на Европейския съюз Жан-Клод Юнкер, Мартин Шулц, Федерика Могерини и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също участваха в марша във френската столица.


Снимки: БТА

На първа линия на площада са оцелелите редактори от "Шарли Ебдо", близки на загиналите карикатуристи и журналисти, разстреляни в редакцията на сатиристичното списание. "Площадът на свободата на словото" не побира множеството хора. Хиляди от тях са издигнали лозунга "Аз съм Шарли", други държат плакати "Размахайте химикалките си", "Свобода на словото".

Гледайте на живо шествието:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    0 0 Отговор
    Хората си имат гражданско общество...самосъзнание...безпричастност...- Все неща които тук липсват
  • 2 Али Бабата

    2 1 Отговор
    Накратко: шегата с мюсюлмани е хумор, шегата с евреи е антисемитизъм.
    Не толкова накратко:
    1. Питах и пак питам: Защо никой не говори за уволненият карикатурист, който е рисувал семитски карикатури?
    2. Защо американските медии не показват плакатите с карикатурите когато отразяват шествията? (шубето голям страх ли е? Къде е свободата на словото в "земята на храбрите, домът на свободните"?)
    3. Защо никой не говори за това че, ислямска държава е обучена, финансирана и въоръжена от щатите до степен самостоятелност?
    4. Глобализма плаща ли си цената? (тия типове са родени и израснали във Франция и въпреки всичко умряха за кауза която не би трябвало да е тяхна. Англичаните патят от същото. Там има повече индийци от колкото англичани. Колониите им го... на място където е тъмно, топло и влажно).
  • 3 40те разбоиника

    0 0 Отговор
    а ве бате када са губиш ни черен жип 6 откраднахме ти драсканици праш
  • 4 ани

    2 0 Отговор
    За свободата на словото съм , но и за уважение към различните религии !!! Не бива да се гавриш със светците на различните ! Спомнете си за приказките за Хитър Петър и Настрадин Ходжа , това смешно !Карикатурите на светците са гавра !
Новини по държави: