Last news in Fakti

11 Януари, 2015 22:10 1 150 2

Демонстрации в целия свят в подкрепа на Франция

  • шествие-
  • подкрепа-
  • шарли ебдо-
  • целия свят

Десетки хиляди хора проведоха демонстрации в Лондон, Брюксел и Берлин, за да изразят солидарността си към Франция след атентатите, при които загинаха 17 души в Париж.

В подкрепа на идеята в Берлин се събраха 18 хиляди души. Хиляди хора е имало и пред френското посолство в германската столица, пред което са поставени свещи и цветя за загиналите. На фасадата на посолството са прожектирани думите „Аз съм Шарли”.

Над 1000 души са се събрали в Лондон, за да почетат жертвите на атаките. Демонстрантите държат молив в ръка в памет на убитите при нападението срещу френския сатиричен вестник „Шарли ебдо”. Във Виена се събраха 12 хиляди души.

Над 20 хиляди демонстранти шестваха и в Брюксел в една от най-големите демонстрации извън Франция. Голям надпис „Брюксел е Шарли” е изписан над сграда в центъра на белгийската столица.

Стотици хора са се събрали днес и в центъра на испанската столица Мадрид, за да изразят солидарността си към близките на жертвите и пострадалите при атентатите в Париж. Демонстрантите са разпънали френското знаме и са издигнали плакати „Аз съм Шарли”. Участниците в шествието са се събрали на площад „Пуерта дел сол” и са запазили минута мълчание, издигайки лозунгите и химикалки. След това демонстрантите са изпели френския химн.

Над 600 хиляди души са участвали в неделя в демонстрациите срещу тероризма в големите градове на Франция, докато в Париж се събраха между 1,3 и 1,5 милиона демонстранти.

Между 150 и 200 хиляди демонстранти са излезли по улиците на Лион, докато в Бордо акцията е събрала най-малко 100 хиляди души. В Рен и Марсилия демонстрантите са били около 60 хиляди.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Али Бабата

    1 0 Отговор
    Съжалявам, но това е ЛИЦЕМЕРИЕ! При толкова много държавни лидери някой осъди ли случващото се през последните дни в Нигерия. УНИЦЕФ? Някой от тия 1,5 млн парижани? /fakti.bg даже не отразява тази новина/Поне аз не съм чул за подобно нещо, ако съм в грешка ще се извиня и поправя.

    За мен извода е следния - жертвите на територия се броят само в Западна Европа и САЩ. Другите не са важни...Това е мисленето на западните граждани, а разделението на първи, втори и трети свят не е само на думи, а е реалност. И поне ние определено не сме във вселената на хората от първия свят...някак си не ми пука за тях, както и на тях за нас!
  • 2 Али Бабата

    1 0 Отговор
    Това са събития които не са толкова неочаквани или изненадващи сред специалистите. Дори са предупреждавали че вследствие на провокации може да се стигне до насилие.
    Е не е като да са посочили кой точно кого ще насилва и как.
    Обаче това дава една много интересна пан-европейска перспектива.

    И сега изведнъж отново има място да се напомни за НАТО и необходимост от защита (купете си още оръжия, нашите са много по-гот) и превантивни удари (я да ги напляскаме че да мируват).
    И като в евтин холивудски сюжет се явява "спасителя" (в ролята е САЩ с подръжка на хора от НАТО) който ще спаси ЕС от всичко - от ИДИЛ, мюсюлманите, руснаците,севернокорейците и каквото още падне по пътя.

    А в същото време по света хората си мрат масово в далеч по-откровени простотии.
    Мрат в ивицата Газа заради тъпотиите между палестинци и Израел (и двете страни подкрепяни от САЩ).
    Мрат си в Украйна и Донбас заради конфликт създаден от САЩ(гордо си го признаха) и поддържан от САЩ .

    Мрат си в Сирия заради нещо започнато с подкрепата на САЩ.
    Мрат си в Африка (къде от ебола, къде от глад, къде от местни диктатори получили помощ да "оправят" държавата си или от САЩ ).
    Мрат си на още доста места по света и никой не протестира с милионни шествия. Даже и репортажите за тези места са спрели...