Отидете към основна версия

4 309 37

Путин: Ако ЕС плати, ще пусна тръба към България

  • южен поток-
  • путин-
  • орбан-
  • газ-
  • аец

В началото на декември на миналата 2014 г. Владимир Путин изненада и най-близкото си обкръжение, слагайки кръст на Южен поток и заменяйки го с Турски поток

Снимка: АП/БТА

Ако ЕС плати, ще пусна тръба към България. Това е едно от основните послания от посещението на руския президент Владимир Путин в Унгария. Той разговаря на четири очи с премиера Виктор Орбан в будапеща.

Руският президент за пореден път се опита да покаже, че държи силните козове в „енергийния покер”. Путин не пропусна да отбележи, че връщане към проекта Южен поток в предишния му вид не може да има, предаде Ройтерс.

Все пак силният човек в Кремъл не пропусна да отправи сигнал към Брюксел, посочвайки че Русия може да насочи нов подводен газопровод към България, ако получи помощ от Европейския съюз.

От своя страна Виктор Орбан даде ясно да се разбере, че Будапеща иска да е транзитна страна в преноса на руски газ при условията, които са договорени за „Южен поток”, но с отклонение на маршрута от Турция, Гърция, Македония и Сърбия.

Унгария разчита на развитие на сътрудничеството с Русия в енергетиката, продължи унгарският премиер.

Унгария се нуждае от Русия. За нас е важно Русия да е отворена за унгарските стоки и Унгария да получава енергийни ресурси от Русия, посочи Виктор Орбан.

Той се похвали, че с Газпром са договорили гъвкава система за потреблението на руско синьо гориво. Тя дава възможност неизползваните количества да се плащат в бъдещето, когато ще бъдат евентуално използвани. 

В началото на декември на миналата 2014 г. Владимир Путин изненада и най-близкото си обкръжение, слагайки кръст на Южен поток и заменяйки го с Турски поток.

Путин аргументира решението си с пречките от България. Междувременно от ЕК започнаха процедура срещу София за нарушение на европейското законодателство в областта на обществените поръчки. Повод беше сключеният договор за строителство на трасето през България с консорциум избран по непрозрачен начин. Строителството на Българския участък при сключването на договора през май миналата година бе оценено на около 3.8 млрд. евро.

Росатом ще започне строителството на два нови блока на унгарската АЕЦ „Пакш” през пролетта на 2015 година, посочи ръководителят му Сергей Кириенко.

Унгарският в. Népszabadság пресмята, че инвестицията може да достигне до 4 трлн. форинтa ($18,32 млрд), което ще е най-голямата сума, която влиза в местната икономика от встъпването на страната в ЕС през 2004 г.

„Пакш“ е единствената в Унгария работеща АЕЦ. Тя е построена през 80-те години на миналия ХХ в. от съветски учени. Тя разполага с четири реактора тип ВВЕР-440 с обща мощност от около 2000 МВ. Атомната централа е разположена на 100 км. от столицата Будапеща и на 5 км. от град Пакш.

Атомната централа задоволява около 42% от нуждите на ток. Тя влиза в държавния енергиен холдинг MVM.

Агенция „Ройтерс“ прогнозира, че активизирането на сътрудничеството с Русия няма да се ограничи само в ядрената сфера. MVM е готова да преразгледа в близко време и газовите договори с Русия, които изтичат през 2015 г.

Унгария внася 75% от газа и 80% от петрола. Търговският оборот между Будапеща и Москва за първите девет месеца на 2013 г. е $7,2 млрд. срещу $9,7 млрд. за 2012 г.

Парламентът на Унгария прие през 2009 г. решение за изграждането на два нови блока в АЕЦ „Пакш“. Търгът за изпълнител беше насрочен за 2011 г., но беще пренасрочен за декември 2013 г., но не се състоя. „Роастом“, френската Areva и американската Westinghouse бяха заявили интерес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини