Отидете към основна версия

7 597 47

"Прихванаха" руски военни самолети край Великобритания

  • руски военни самолети-
  • великобритания-
  • "мечок"-
  • кралските военно-въздушни сили-
  • ту-95-
  • изтребители-
  • бомбардировачи

Те не са навлезли в суверенното въздушно пространство на страната, но били в непосредствена близост до него

Джетове на Кралските военно-въздушни сили на Великобритания (RAF) са ескортирали в сряда два руски военни самолета край бреговете на Корнуол, Югозападна Англия, съобщи Би Би Си, позовавайки се на британското Министерство на отбраната.

Руските бомбардировачи Ту-95, известни и като „Мечок“, не са навлезли в суверенното въздушно пространство на страната, но летели в непосредствена близост до него, уточни министърът на отбраната Майкъл Фелън, който предупреди, че руският президент Владимир Путин представлява реална и непосредствена заплаха и за трите Балтийски държави Латвия, Литва и Естония, както и за други в Европа.

Той подчерта, че НАТО трябва да бъде готов за агресия от страна на Русия и припомни и други скорошни инциденти, в които са замесени руски самолети. Два руски бомбардировача летели над Ламанша преди две седмици и британските изтребители трябвало да реагират много бързо, за да ги изведат, но те смутили гражданската авиация. Според Фелън, такова нещо се случвало за пръв път от ерата на Студената война насам. „Това показва, че трябва да сме готови за отговор всеки път, когато той (Путин) направи подобно нещо“, коментира британецът.

Той също така заяви, че увеличаването на военните разходи на Русия е обезпокоително. „Те модернизират конвенционалните си оръжия и ядрените си сили. Те тестират НАТО и ние трябва да отговорим“, каза Фелън.

Подобни инциденти са демонстрация на сила. Те имат политическа цел – руското правителство е наясно, че ще бъдат забелязани и докладвани, коментира Би Би Си.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: