Отидете към основна версия

20 Февруари, 2015 19:06, обновена 20 Февруари, 2015 19:06 3 731 38

Сепаратистите в Украйна в настъпление към Мариупол

  • украйна-
  • сепаратисти-
  • боеве

Продължават боевете в Източна Украйна въпреки новите усилия на Европейския съюз за прекратяване на огъня

Киев обвини Кремъл, че праща над 20 руски танка, 10 ракетни системи, 15 камиона и автобуси с бойна техника през украинската граница за Новоазовск. Градът се намира под контрола на бунтовниците, източно от стратегическото пристанище Мариупол, отбелязва Ройтерс.

Имало и обстрел срещу райони на Мариупол. Според Киев районът може да се окаже цел на следващата офанзива на сепаратистите, предаде АП.

Военно оборудване и боеприпаси са засичани да преминават от Русия към Украйна, заяви говорителят на украинското военно министерство Андрий Лисенко.

Продължават боевете в Източна Украйна въпреки новите усилия на Европейския съюз за прекратяване на огъня. Украинските военни заявиха, че проруските сепаратисти са нападнали позиции на правителствените сили 49 пъти за последното денонощие, като са използвали ракети, артилерия и бронирани автомобили.

Русия все още не е отговорила на обвиненията, предвид споразумението за примирие от Минск.

В четвъртък Германия, Франция, Русия и Украйна се разбраха по телефона да предприемат нови опити за спиране на огъня в Украйна. Очаква се следващата седмица външните министри на четирите страни да се съберат, за да обсъдят украинската криза.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск излезе с многозначително изявление по повод примирието, станало известно като Минск ІІ, в източна Украйна, договорено от лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна. Примирието не се спазва, дипломатическите усилия са почти изчерпани, хора продължават да умират. Така може да се обобщи изявлението на Туск по повод Минск ІІ, което влезе в сила в неделя, съобщава сайтът euinside.eu.

"Трябва да се изправим пред реалността, че близо седмица по-късно има над 300 нарушения на примирието. Хората продължават да умират. Съвсем ясно е, че достигаме точката, при която допълнителни дипломатически усилия ще бъдат безполезни, освен ако не са подкрепени от по-нататъшни действия", се казва още в изявлението. Г-н Туск в момента провежда консултации със страните-членки за евентуални следващи стъпки. Според него такива стъпки може да бъдат "увеличаване на цената на агресията в източна Украйна" или подобряване на наблюдението върху спазването на примирието.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Изтеглят тежките оръжия от Донбас

    Започва изтеглянето на тежките оръжия от фронтовата линия в Донбас. Това съобщават украински медии, които се позовават на ръководителя на украинска ...
    22.02.2015
    2 526
    31