Last news in Fakti

20 Февруари, 2015 17:24, обновена 20 Февруари, 2015 19:06 3 728 38

Сепаратистите в Украйна в настъпление към Мариупол

  • украйна-
  • сепаратисти-
  • боеве

Продължават боевете в Източна Украйна въпреки новите усилия на Европейския съюз за прекратяване на огъня

Киев обвини Кремъл, че праща над 20 руски танка, 10 ракетни системи, 15 камиона и автобуси с бойна техника през украинската граница за Новоазовск. Градът се намира под контрола на бунтовниците, източно от стратегическото пристанище Мариупол, отбелязва Ройтерс.

Имало и обстрел срещу райони на Мариупол. Според Киев районът може да се окаже цел на следващата офанзива на сепаратистите, предаде АП.

Военно оборудване и боеприпаси са засичани да преминават от Русия към Украйна, заяви говорителят на украинското военно министерство Андрий Лисенко.

Продължават боевете в Източна Украйна въпреки новите усилия на Европейския съюз за прекратяване на огъня. Украинските военни заявиха, че проруските сепаратисти са нападнали позиции на правителствените сили 49 пъти за последното денонощие, като са използвали ракети, артилерия и бронирани автомобили.

Русия все още не е отговорила на обвиненията, предвид споразумението за примирие от Минск.

В четвъртък Германия, Франция, Русия и Украйна се разбраха по телефона да предприемат нови опити за спиране на огъня в Украйна. Очаква се следващата седмица външните министри на четирите страни да се съберат, за да обсъдят украинската криза.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск излезе с многозначително изявление по повод примирието, станало известно като Минск ІІ, в източна Украйна, договорено от лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна. Примирието не се спазва, дипломатическите усилия са почти изчерпани, хора продължават да умират. Така може да се обобщи изявлението на Туск по повод Минск ІІ, което влезе в сила в неделя, съобщава сайтът euinside.eu.

"Трябва да се изправим пред реалността, че близо седмица по-късно има над 300 нарушения на примирието. Хората продължават да умират. Съвсем ясно е, че достигаме точката, при която допълнителни дипломатически усилия ще бъдат безполезни, освен ако не са подкрепени от по-нататъшни действия", се казва още в изявлението. Г-н Туск в момента провежда консултации със страните-членки за евентуални следващи стъпки. Според него такива стъпки може да бъдат "увеличаване на цената на агресията в източна Украйна" или подобряване на наблюдението върху спазването на примирието.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    5 0 Отговор
    Т.нар. "сепаратисти" не бяха страна в преговорите в Минск. Тях никой не ги пита. Никой не ги вика. Защо да са нарушили договорености ?
  • 2 кмета

    1 0 Отговор
    След подслушване на разговор лавара каза до сръбско има място за още .Кураж другари чакаме ви привет .
    Няма място за спиране на действията защото ще станат цигани в собствената си земя като вече е в България .УУРАА малко повече ми дойде ракията
  • 3 Бай хой

    3 0 Отговор
    Хамериканците останаха на заден план и сега започват с провокациите. Те инструктираха киевските терористи да струпат войски при мариупол като очакваха че Народното Опълчение ще нападне там. Именно затова и там бе извършена кървавата провокация. Да ама не. Гейовете бяха изненадани изотзадзе и го ядоха при Дебалцево.

    Сега отритнатото и пренебрегнато мангасарче обанана отново мечтае някой да нападне Мариупол където те са подготвени.

    И отново ще го ядат немит но ще поживеем и ще видим къде.

    Иначе пропагандата работи на пълни обороти и пак нахалост.
  • 4 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор
    както се и очакваше путин е нямал намерение да спази думата си и след дебалцево боините деситвия се насочват към мариопол.другата седмица явно ще се премине към нови санкции срещу русия ,както и към въоръжаване на украинската армия.мир няма да има заради путин ,но това се знаеше ,просто се изчерпа и последната възможност за спиране на конфликта и за мир в източна украйна.
  • 5 Десислава Димитрова

    0 4 Отговор
    както се и очакваше путин е нямал намерение да спази думата си и след дебалцево боините деситвия се насочват към мариопол.другата седмица явно ще се премине към нови санкции срещу русия ,както и към въоръжаване на украинската армия.мир няма да има заради путин ,но това се знаеше ,просто се изчерпа и последната възможност за спиране на конфликта и за мир в източна украйна.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 ДТиБ ШТиБ ВГЗ

    4 0 Отговор
    ДЕСО, ЩО НЕ МА ХВАНИШ ХУ...БАВА СИ МОЯ ГОРО!

    СМЕЛА МЪЙ В БОЙ ПОЙДЬОМ,
    ЗА ПРАВДУ ЕТУ И КАК ОДИНН УМРЬОМ,
    ВСЯ ВЛАСТЬ СОВЕТОВ!
    /ВЛАСТ НА НАРОДА/

    СЛАВА РОССИИ !
    СЛАВА ПУТИНУ!
    СЛАВА ДОНБАСУ!
    СЛАВА РУССКОЙ ФЕДЕРАЦИИ!
    ДА ЗДРАСТВУЕТ ПРАВДУ И СВОБОДУ!
    СМЕРТЬ КАПИТАЛИСТОВ!
    СМЕРТЬ ФАШИСТОВ!

    Коментиран от #10

  • 7 Бай хой

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    То тоя Путин голям герой ве.

    Терористичните методи на вашингтон. Сатанизиране на лидерите.
    Уж не тероризират държави а само се борят с така наречените злодеи.

    Резултата го знаем - тотален тероризъм в Либия, Ирак, Хаити, Сомалия, Афганистан, Сирия и т.н.

    Тоя път обаче номера няма да мине.

    Мариупол все пак е част от ДНР и е временно окупиран от укровермахта.

    Фашистките формирования на киевската хунта дошла чрез кървавият преврат на майдана по заповед на вашингтон и терористите от нато още от януари са планирали уж санкции срещу Русия и за въвеждането им ще започнат провокации.

    Това са го планирали още преди месец.

    И забележете санкциите представляват ограничение на придвижването на журналисти на първо място както и на дейци на културата, политици и бизнесмени.

    И това го правят демократи борци за свобода на словото. А всъщност целят пълно медийно затъмнение и дезинформация чрез CNN.
    Апък дали ще е при Мариупол или при Славянск нацгадовете ще си получат заслуженото.

    Коментиран от #11

  • 8 tost

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Това е Американска пропаганда.
  • 9 Бай хой

    3 0 Отговор
    А ето я каква е ситуацията от тази сутрин.

    Украинците са обстреляли с РСЗО Петровски район на Донецк като има рорадения и в жилищен дом.

    Също тази сутрин нацгадовете от азов са предприели нападение срещу Широкино край Мариупол.

    Те това са нарушенията на споразумението от Минск, но както виждате нарушителите са окупаторите от укровермахта. Отново стрелят с РСЗО по жилищни пойони което си е военно престъпление от всякъде.

    И крадеца вика дръжте кръдеца.

    Десо ма никой не е видял Путин в района още по малко пък въоражен. Пропагандата ти предизвиква обратен ефект.
  • 10 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "ДТиБ ШТиБ ВГЗ":

    и сега с руски стихотворения ще прикриваш путиновата агресия ?
  • 11 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    лудия се развихри отново.баико,как така украинците нападат сепаратистите и отстъпват?всъщност теб няма кво да те питам предвид умствените ти възможности,но фактите са си ясни.русия след дебалцево дислоцира воиски към мариопол.иначе донецк го обстрелват руснаците не от вчера.убииствата на цивилни са тяхно дело ,но тва един ден също ще бъде съдено!путин е агресор в украина и новите санкции ще са факт в скоро време както и единния фронт на целия свят против кръволока.

    Коментиран от #12

  • 12 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Десислава Димитрова":

    И един ден париците ти припечелени от американска дезинформация и пропаганда ще се окажат недостатъчни за да отървеш кожицата от правосъдието.
  • 13 цар ЛЪВ

    2 0 Отговор
    Деси не можеш да спориш със всички,затова потърси помощ(психиатрична)
  • 14 raptor

    1 0 Отговор
    Само руските миротворчески сили могат да спрат този фарс! Ясно е, че 2те страни (сепаратистите и украинците) се мразят в дъното на душата си! Пък кой е прав и кой е крив вече няма никакво значение!

    Коментиран от #15

  • 15 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "raptor":

    предложението ти е конструктивно.нека путин прати контингент под егидата на оон и да раздели воюващите .порошенко излезе с подобно предложение,само че той искаше международен контингент.

    Коментиран от #16

  • 16 раптор

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Десислава Димитрова":

    Порошенко е изключително слаб играч за жалост! Него на сериозно не го взимат нито европейците, нито американците... Единственото което взимат на сериозно е, че Русия се размърдва и това не им дава сън! Та имат енергия само да ни отмъщават за правилните протестни нотки, които Русия е приела! Дано все пак на ЕС да им светне за какво става дума!

    Коментиран от #17

  • 17 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "раптор":

    порошенко прави квото може с ресурса дето има.за сега се държи коректно и честно,за разлика от путин.иначе мира е лесен ако руснаците го искат прави се буферна зона ,после се правят избори ,като се гарантират минските договорки,но аз не виждам как ще се случи предвид путиновия интерес.той няма козове при мирно разрешаване на конфликта,а и трябва да връща крим,което пък въобще не го виждам!та ситуацията ще си остане такава квато е ,руснаците ще нагнетяват напрежение ,докато не фалират ,след това сащ и ес ще трябва пак да реанимират русия и да я пазят от разпад,но путин играе ва банк и ако успее да му се размине ще стане руски цар.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 раптор

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    господин Деске, Путин е герой и жива легенда! Путин прилича на Хитлер, защото всички ще тръгнем след него като едно време немците! Иначе по нищо друго! Тия глупости дето ги ръсиш са пълна нямат нищо общо с логиката! Минимум защото дори според минските договори, Русия не е се ангажира да връща Крим! Никога няма да върнем това което е наша съставна част! В Русия има едно договрче от 1999г. подписано от укр. То гласи - в случай, че Украйна реши да се присъединява към НАТО, Русия има правото да излезе от договора за спазване на укр. граници!

    Коментиран от #20

  • 19 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Десислава Димитрова":

    Терористите от нато и вашингтон в момента се опитват да наложат санкции на Русия и ЕС. За тая цел се нуждаят от нарушаване на Минските договорености и провокации.

    Погледни заглавието написано от агентите на нато.

    Колко трябва да е безмозъчен човек за да се хване на американската пропаганда и агресия.

    Коментиран от #21

  • 20 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "раптор":

    раптор,интересна птица си ти.наполовина си българин ,но се правиш на по- голям католик от папата. руски патриот с дядовци български комунисти .русия трябва да върне на украйна крим ако не го стори няма как да очаква нормално отношение в европа и съюзниците и,щото това е нарушение на европеиския интерес и то драстично,а тва че хитлер прилича на путин би трябвало да те наведе и на друг въпрос ,след фиаското на хитлер как се отнесоха с него германците :)!ти тогава ще станеш български патриот предполагам!
  • 21 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Бай хой":

    баико,кога руснаците завладяха дебалцево?или това е американски фалшификат и дебалцево си е украинско?

    Коментиран от #22

  • 22 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Десислава Димитрова":

    Дебалцево си го освободиха Руснаците от Дебалцево.Извинявай пропуснах че ти бавно схващаш. Дебалцево е населено от етнически Руснаци и е част от ДНР. Временно беше окупирано от батальон донбас съставен предимно от чеченци и грузинци.

    Покажи войските на РФ които уж били на украинска територия.

    Коментиран от #23, #26

  • 23 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    Не си прав, според Десито Дебалцево е бъкано /едно минимум 137.7%/ с..., рускоговорящи украинци. Трябва да и повярваме, тя знае, тя може...
  • 24 raptor

    0 0 Отговор
    Някакъв жлъч от безсилие усещам! :D Както и да е... Ако украинците го ударят на национален комплекс Крим, само разочарование ги чака. Самите кримчани нямат ни най-малкото желание да се връщат в Украйна! Въобще тия приказки ги забрави!

    Коментиран от #25

  • 25 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "raptor":

    Ако визираш мен просто се "гъбаркам" с Десито. Израза "в Украйна има рускоговорящи украинци" е неин...
  • 26 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    ха,ха,ха....сега смени плочата нали бяха в чувал 8000 украинеца?къде са тези чеченци при пленниците ?само за едно си прав ,еи така освобождават руснаците.щом дебалцево е е било руски град що не му оставиха поне една здрава сграда?що се отнася до доказателствата дадох ти доста такива ,като почнеш от заблудени десанчици с цялото въоръжение ,минеш през клипове на кадировци,сибиряци,псковци и т.н. ,псковците получиха съвсем офицялно орден има го в руското вики ,орден суворов за иловаиск :),безброй убити войничета,генерал приемащ украински пленници,руско оръжие и военни конвои,свидетелски показания на цивилни,военни и журналисти,разузнавателна информация от германия,сащ,великобритания,полша...,но явно всички лъжат ,само ти казваш истината :),ха,ха,ха....
  • 27 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    чисто хипотетично ако ти трябва да освобождаваш български град ,да речем карлово би ли го сравнил със земята,както го направиха твоите кумири?

    Коментиран от #30

  • 28 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор
    ето и как освободителите страдат за загубата на местните: https://www.youtube.com/watch?v=x7iJgckOaRw
  • 29 Бай хой

    1 0 Отговор
    Деске ми ти пускаш видеоклипове но те са с едни и същи физиономии вероятно на актьори и никак не е странно че така наречените руски войски са облечени във стари немски и холандски комуфлажи които се продават навсякъде дори и по всички битаци в България. Ако тия трима четирима герои са руските войски разгромили укровермахта с буркани какво ли ще е ако вземат и оръжията.
  • 30 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Десислава Димитрова":

    Чисто хипопотично в Дебалцево е срината само сградата на милицията и много повече са сринатите сгради в Углегорск, а да не говорим за новото летище на Донецк. Хунтата систематично разрушава инфраструктора предприятия и жилищни райони навсякъде. И с каква цел се опитват да отцепят по-големи райони от Донецка и Логанска области. Може би и те признават референдумите и отцепването на ДНЛ и ЛНР дори и за тях е признат факт и се опитват да спечелят нови територии чрез кървава война.

    Коментиран от #31

  • 31 Десислава Димитрова

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Бай хой":

    точно така байко отричане до край тва му е майката,както другаря путин и другаря сталин.актьорите вярно са едни и същи ,сибирските подразделения в руската армия,но виж декора :)!явно не е разрушена само сградата на полицията :)!така освобождават руснаците ,така освободиха перди години и грозни.
  • 32 кака марчи приятеля

    0 1 Отговор
    тоя бай хой да не се окаже от тумбата на долен сидерооф чак не е за вярване такъв руски патриот и националист ???

    Коментиран от #33

  • 33 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "кака марчи приятеля":

    Не съм от ничия тумба и най-патриотичното за България е да се разкарат агресорите от сащ и да си вземат войските с които искат да окупират Родината и европа и да си ги заврат изотзадзе.

    Плашите Българите с Руска агресия за да ги заблудите и да бъдем колонизираме от терористите от вашингтон.
  • 34 кака марчи приятеля

    0 1 Отговор
    ами фактите показват точно обратното че руснаците отцепват територия от независимата държава украйна и водят боеве с украинското население на тяхна украинска територия ето това са агресорите и убийците на невинни хора които защитават територията и държавата си от болшевиките

    Коментиран от #35

  • 35 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "кака марчи приятеля":

    Много хубав ник имаш сигурно е от хомодружинката.

    Никой не е отцепвалрайони от никаква държава. Превратаджиите от киев тръгнаха срещу конституцията на украйна и населението на източна украйна си потърси правата чрез демократичен референдум.

    Дори напротив Путин убеди много от областите да отложат временно референдума.
    Киевската хунта отговори с кървав терор над източна украйна, подпалване на живи хора в Одеса и злодейският атентат срещу пътническият самолет.

    Не се бойте референдуми рано или късно ще се проведат и в останалите области и ако киевската хунта не се укроти и не спре с кървавият терор над украинския народ ще си получи заслуженото.
    Само на неграмотен или човек който продава интересите и живота на украинците може да му мине през ума че украйна може да съществува без Руските ресурси и пазар.
  • 36 раптор

    1 0 Отговор
    Нали знаеш схемата - една лъжа като се повтори 100 пъти, става истина! :) Само, че фундаменталната грешка е, че лъжата е срещу Русия! Кой ще реве - времето ще покаже! Има за какво да треперите... Европа нещо леко така си става ислямски континент и САЩ с удоволствие ще ни се притече на помощ, както в Ирак, Иран, Сирия, Либия, Югославия, Виетнам и Корея! Душевния мир скоро няма да ви огрее!
  • 37 кака марчи приятеля

    0 1 Отговор
    БАЙЧО ХОЙ ПРОВЕТРИ СИ ГЛАВАТА ОТ БОЛШЕВИШКИТЕ ИДЕОЛОГИИ И ЗАПОЧНИ ДА МИСЛИШ КАТО СВОБОДЕН ЧОВЕК А НЕ КАТО ОБЛЪЧЕН СЕКТАНТ КАКЪВТО ВПРОЧЕМ СИ

    Коментиран от #38

  • 38 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "кака марчи приятеля":

    Ти пък стига си "цирикал" с тези големи букви. Избърши си пяната от устата и си вземи успокуителното...