Отидете към основна версия

3 180 36

Порошенко обеща да върне Крим на Украйна

  • украйна-
  • крим-
  • петро порошенко-
  • да върне-
  • сергей аксьонов-
  • референдум-
  • военен съд

Лидерът на Крим Сергей Аксьонов пък го заплаши с военен съд заради изявленията му

Снимка: АП/БТА

Украинската държава непременно ще си върне контрола над „временно окупирания Крим“, след което полуостровът, присъединен към Русия през март 2014 г., ще започне да се развива и благоустроява, заяви в обръщение украинският президент Петро Порошенко, съобщи NEWSru.ua.

Президентът изрази убеждението си, че цивилизованото развитие на Крим, реализацията на неговия богат потенциал са възможни само в състава на независима и неделима Украйна. По думите му, нашествениците ще бъдат привлечени към отговорност. „Чрез органите на властта вече се осъществява необходимата работа за възстановяване правата на собственост с помощта на международни съдилища“, изтъкна той.

„Тези, които сега „национализират“ собствеността на украинските граждани, предприятия, учреждения и органи на властта, които с пиратски методи добиват полезни изкопаеми от украинския шелф, които въпреки националното и международното право използват други ресурси на Украйна в Крим, трябва да знаят, че ще дойде време да връщат всичко незаконно взето и ще отговарят за действията си“, каза Порошенко.

Той нарече проведения през март миналата година референдум „фарс, предназначен да прикрие откритата агресия на Русия срещу Украйна“ и увери, че Украйна никога няма да го признае. Според него, мнозинството жители на Крим всъщност не са подкрепили отделянето от Украйна и са бойкотирали референдума.

Припомняме, че според официалните данни над 96% от жителите на полуострова са подкрепили решението за преминаването му в състава на Руската федерация. Киев и Западът не признаха гласуването за легитимно, след което по отношение на Русия бяха въведени редица санкции. 

Президентът обеща по всички възможни начини да защитава правата на хората, които „изпитват натиск от страна на окупационните власти на полуострова“, и че Украйна непременно ще си върне контрола над Крим, макар и това да не стане скоро и лесно.

По думите на Порошенко, Русия е наложила в Крим недоверие, раздор и вражда. Той отбеляза още, че в Русия се нарушават правата на кримските татари, етническите украинци, руснаците и представители на други етноси на полуострова, които имат проукраински възгледи. В Крим цари полицейски произвол, арести по измислени поводи, обиски, депортации, арести на лидери на Меджлиса на кримско-татарския народ и т.н.

Лидерът на Крим Сергей Аксьонов пък заплаши с военен съд Порошенко в отговор на неговото изявление, съобщи „Интерфакс“. Той изтъкна, че нова смяна на държавната принадлежност на Крим е изключена. „Връщане на Крим на Украйна никога няма да има. Крим се върна в родината си, в Руската федерация, и това е завинаги“, отбеляза той.

Междувременно в Севастопол бе отбелязана годишнината от началото на „Кримската пролет“, като над 10 000 души – участници в събитията, излязоха на площада, където на тази дата през 2014 г. се състоя Митинг на народната воля, на който бе заявено, че Севастопол отказва да се подчинява на властта в Киев, а Алексей Чалий беше избран за „народен кмет“, предаде ТАСС.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: