Last news in Fakti

23 Февруари, 2015 18:35 3 174 36

Порошенко обеща да върне Крим на Украйна

  • украйна-
  • крим-
  • петро порошенко-
  • да върне-
  • сергей аксьонов-
  • референдум-
  • военен съд

Лидерът на Крим Сергей Аксьонов пък го заплаши с военен съд заради изявленията му

Порошенко обеща да върне Крим на Украйна - 1
Снимка: АП/БТА

Украинската държава непременно ще си върне контрола над „временно окупирания Крим“, след което полуостровът, присъединен към Русия през март 2014 г., ще започне да се развива и благоустроява, заяви в обръщение украинският президент Петро Порошенко, съобщи NEWSru.ua.

Президентът изрази убеждението си, че цивилизованото развитие на Крим, реализацията на неговия богат потенциал са възможни само в състава на независима и неделима Украйна. По думите му, нашествениците ще бъдат привлечени към отговорност. „Чрез органите на властта вече се осъществява необходимата работа за възстановяване правата на собственост с помощта на международни съдилища“, изтъкна той.

„Тези, които сега „национализират“ собствеността на украинските граждани, предприятия, учреждения и органи на властта, които с пиратски методи добиват полезни изкопаеми от украинския шелф, които въпреки националното и международното право използват други ресурси на Украйна в Крим, трябва да знаят, че ще дойде време да връщат всичко незаконно взето и ще отговарят за действията си“, каза Порошенко.

Той нарече проведения през март миналата година референдум „фарс, предназначен да прикрие откритата агресия на Русия срещу Украйна“ и увери, че Украйна никога няма да го признае. Според него, мнозинството жители на Крим всъщност не са подкрепили отделянето от Украйна и са бойкотирали референдума.

Припомняме, че според официалните данни над 96% от жителите на полуострова са подкрепили решението за преминаването му в състава на Руската федерация. Киев и Западът не признаха гласуването за легитимно, след което по отношение на Русия бяха въведени редица санкции. 

Президентът обеща по всички възможни начини да защитава правата на хората, които „изпитват натиск от страна на окупационните власти на полуострова“, и че Украйна непременно ще си върне контрола над Крим, макар и това да не стане скоро и лесно.

По думите на Порошенко, Русия е наложила в Крим недоверие, раздор и вражда. Той отбеляза още, че в Русия се нарушават правата на кримските татари, етническите украинци, руснаците и представители на други етноси на полуострова, които имат проукраински възгледи. В Крим цари полицейски произвол, арести по измислени поводи, обиски, депортации, арести на лидери на Меджлиса на кримско-татарския народ и т.н.

Лидерът на Крим Сергей Аксьонов пък заплаши с военен съд Порошенко в отговор на неговото изявление, съобщи „Интерфакс“. Той изтъкна, че нова смяна на държавната принадлежност на Крим е изключена. „Връщане на Крим на Украйна никога няма да има. Крим се върна в родината си, в Руската федерация, и това е завинаги“, отбеляза той.

Междувременно в Севастопол бе отбелязана годишнината от началото на „Кримската пролет“, като над 10 000 души – участници в събитията, излязоха на площада, където на тази дата през 2014 г. се състоя Митинг на народната воля, на който бе заявено, че Севастопол отказва да се подчинява на властта в Киев, а Алексей Чалий беше избран за „народен кмет“, предаде ТАСС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Valeri

    3 0 Отговор
    Как ви звучи това изказване? Не е ли обещание за война? Кой разпалва война??? Май не са руснаците.
  • 2 Бай хой

    3 0 Отговор
    Потрошенко управи украйна че се зае и с Кримската Автономна Република. Украинците могат само да си мечтаят че ще живеят както кримчани.
  • 3 ярослав станчев

    2 0 Отговор
    "Не давай обещания които не можеш да изпълниш",е казал мъдрия народ,мечтателю.
  • 4 Башибозук

    0 2 Отговор
    Бе то и аз исках България да е върне в границите на Османската империя ама такова продажно и крадливо племе, за какво ни е... Все едно Индия да си поиска циг@№ите обратно!

    Коментиран от #5

  • 5 ярослав станчев

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Башибозук":

    Бе тя България няма да се върне в Османската империя,ама ти гледай руснаците пак да не стигнат до Босфора.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 орка

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ярослав станчев":

    Е вие ще ги спрете- нали сте в НАТО!

    Коментиран от #11

  • 7 Оптимист

    0 0 Отговор
    Право е чифутчето , но преди това трябва да се случи нещо друго-Украйна да се върне там , където и е мястото.
  • 8 Владислав Димитров

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "ярослав станчев":

    Те няма кво да правят на босфора руснаците, нали те сега с турчулята са дослук, даже газопровод ще им правят.
  • 9 tost

    3 0 Отговор
    То и в Крим казват ,че има руски войски,обаче не ги нападат украинците.Защо ли?Ами защото там наистина има руски войски.

    Коментиран от #10

  • 10 tost

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "tost":

    Очакваме „включване“ на Анито,Десито и оня с коня.
  • 11 ярослав станчев

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "орка":

    Хехехе,за малко да познаеш.Аз в НАТО не съм искал да влизам,ама никой не ме пита.Който се подписа под договора,той да ги спира.
    Владислав Димитров,вярно ще им направят.Ние нали спазваме стриктно санкциите,сега ще блеем гаргите,а турците ще ни продават "азербайджански" метан по руска тръба.

    Коментиран от #12

  • 12 Владислав Димитров

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "ярослав станчев":

    Да са живи и здрави да им правят, не съм душманин нито на едните нито на другите !

    Коментиран от #15

  • 13 гггг

    3 0 Отговор
    хаха как ве Порошенко , как ще вземеш Крим след като е част от руската федерация ... МИСЛИШ ДА ОБЯВИШ ВОЙНА НА РУСИЯ ЛИ хахахахаха

    смешник не са излагай поне

    все мислех Плевнелиев за най голямата политческа излагация ...
    ама пред Порошенко ,...Плевнелиев изглецда велик държавник хахахахаха
  • 14 тото

    2 0 Отговор
    първо ще трябва да си върнеш източна украйна ..хахаххахаха

    че иначе няма да имаш достъп до крим по суша скоро ...хахахаххаюю

    освен ако не мислиш да пребориш руската армия за да ползваш крим като задгранична колония ..хахахах

    Украйнската армия я прегазиха шепа доброволци от домбас и доноцк
    преставям си ко ще стане с армията на украйна ако тръгне на воойна с Русия хахахаха

    кото стана с грузинската ... за 4 дни беше ликвидирана тотално
  • 15 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Владислав Димитров":

    Определено си душманин на Българите и всичко Българско и Родно.

    Коментиран от #28

  • 16 тттт

    2 0 Отговор
    гледах репортаж на алафа за крим 1 година по късно

    хората са кефят пенсиите двойни , заплатите също дубал, и путин налива пари за ифраструктура , инвестициите нараснали 15 пъти ...и само за крим путин разрешава да е безмитна зона .. на там се насочват големи инвестиции ..

    ако порошенко случайно победи руската армия хихихи ..кримчани ще го убият с камъни ако им развали рахатлъка
  • 17 emo

    1 1 Отговор
    hahaha,skoro ne bqh 4el ne6to tolkova sme6no

    Коментиран от #19

  • 18 рср

    1 0 Отговор
    с една дума .. запада казва няма примирие и порошенко рецитира квото му казаха .... путин трява да вкара стотина танка д ава измете там всички фашисти ... европа няма и гък да каже
  • 19 еет

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "emo":

    нали... то просто толкос глупаво намерение и толкова невъзможно обещание.... сравнение с този порошенко дори и плевнелиев гея прилича на велик държавник
  • 20 сдфгдсгд

    2 0 Отговор
    ти гледай опълченците от домбас и донецк да не стигнат до киев че поне малко държава да ви остане .... после ще връща крим хахахахаха
  • 21 васил

    2 0 Отговор
    Украинците не могат да се бият "нечестна била играта на Путин"закъкво трябваше да преговаря в Минск.Ако беше мъж и вярваше в силата на украинската армия щеше да напусне срещата най безцеремоно,а той моли Русия за мир.Такава огромна страна а няма мъже който да я защитят от агресия робски народ.По малък народ като чеченците оказаха такава съпротива на руснаците даже ги победиха в първата чеченска война а са само 1000000 но са мъже готови да умрат за родината си не п..ки.
  • 22 Бай хой

    0 1 Отговор
    Най после да разберем че идеалът ти е радикалният ислям.
    Ами щом си толкова запленен от джахидистите да не би да си от Пазарджик и ислямистите от махалата.

    Коментиран от #26

  • 23 васил

    1 0 Отговор
    Страно "бай хой" от Пазарджик съм но не от махалата.Не забравяй че само в пазарджишко и пловдивско по време на априлското въстание се вдигнахме срещу Османската империя.А Левски беше организирал комитети из цялата страна но не им стискаше да се вдигнат.Дори в врачанско населението вместо да се присъедини към Ботев бягъше от него а четнициците му бяха предавани и залавяни не от турци а от българи за пари и награди ти май си от този край???
  • 24 раптор

    1 0 Отговор
    Голяма гад е тоя! Какво залъгва народа с нелепи мечти! Скоро ще го обесят майдановци!
  • 25 сетд

    2 0 Отговор
    то гледай опълченците да не стигнат до Киев че поне малко държава да ви остане .... после ще връщаш Крим ..хахахахахахаха

    всички фашисти ще ва избесят там из Украйна , не знайте с кой си имате работа, Кгб ще ва изчисти един по един и пак проруска власт ще дойде на власт в Украйна
  • 26 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    Никак не е странно че до преди 25 години се раждаха Българи юнаци а през последните години се отглеждат ислямисти и подлоги на терористите от нато.

    Позна само че съм от там където се раждат хора а не тикви и родното ми място е там където е роден и един от най-големите борци за освобождението на България от турско робство. Само че аз не приветствам погазването на Родината от каквито и да са чужди войски, още по-малко от терористите от нато.

    Коментиран от #29

  • 27 Бай хой

    0 0 Отговор
    Долният коментар е до 23
  • 28 Владислав Димитров

    0 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бай хой":

    А ти тролчо си душманин на самия себе си
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 аттвт

    3 1 Отговор
    то гледай опълченците да не стигнат до Киев че поне малко държава да ви остане .... после ще връщаш Крим ..хахахахахахаха

    всички фашисти ще ва избесят там из Украйна , не знайте с кой си имате работа, Кгб ще ва изчисти един по един и пак проруска власт ще дойде на власт в Украйна

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Владислав Димитров

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "аттвт":

    Тебе май вече са те обесили, но с главата надолу, та затова ръсиш всякакви простотии.
  • 33 909

    2 0 Отговор
    Абе ей путюшенко еврейски п..раст ти откачен ли си какво ще върнеш !
  • 34 Rosen

    2 0 Отговор
    Не е здравословно за хората,чиито народ представлява да говори,а още повечеда действа в тази посока.Нямат армия,оръжия.На никой не му е хубаво да му откъсват от земята,но там има външни интереси,за това са безсилни да си върнат полуострова.Ако погледнем исторически ще видим че е бил първо български заедно със още милиони квадратни километри земя на тази планета.
  • 35 бай тошо

    2 0 Отговор
    той Потрошенко не е виновен за това че ръси глупости,така му нареждат от НАТО и САЩ
  • 36

    2 0 Отговор
    Събудил се Порошенко, и краката му били потни.
Новини по държави: