Отидете към основна версия

2 853 9

Арестуваха 8 испанци, воювали за сепаратистите в Донбас (видео)

  • испания-
  • арестуваха-
  • испанци-
  • воювали-
  • сепаратистите-
  • донбас-
  • украйна

Всички те били членове на комунистически организации

Днес испанската полиция арестува осем души, които са заподозрени за участие в бойните действия на страната на сепаратистите в Донбас, съобщи „Ел Паис“. Към тях са повдигнати обвинения за незаконно притежание на оръжие и взривни вещества, участие в убийства и действия, противоречащи на интересите на Испания.

Операцията "Данко", в хода на която са извършени арестите, е била проведена едновременно в няколко региони на страната: в Астурия, Каталония, Естремадура, Мурсия, Навара и в столицата Мадрид. Всички задържани са на възраст между 20 и 30 години и са членове на различни комунистически организации. Публикувани са само инициалите им, като се смята, че двама от тях са 27-годишният Рафаел Муньос и 22-годишният Анхел Давийя Ривас, които фигурират като членове на батальона "Восток" в много видеозаписи, направени в Донбас и разпространени в Интернет, както и на фотокадри в социалните мрежи.

Трима от задържаните са се върнали в Испания през февруари, а последният – миналата седмица, което и подтикнало властите да ускорят операция „Данко“. По данни на полицията, за заминаване в Източна Украйна се готвела още една група млади испанци.

Аналогични полицейски операции се подготвят и в други европейски държави, за да не се допусне техни граждани да се включат във въоръжение конфликт в Украйна. Според източници на изданието, в Германия, Италия и Франция също има ядки, които са във връзка със задържаните испански поддръжници на сепаратистите.

Група испански левичари обявиха през септември, че заминават за Украйна да воюват на страната на проруските сепаратисти и да съдействат в борбата с онези, които искат „да възродят Четвърти райх в Европа“. „Радостни сме да съобщим, че тук пристигнаха интернационални бригади“, казваше се в съобщението им. Тази група сформирала Интернационалната бригада „Карлос Паломино“, наречена в памет на младия антифашист, убит от неонацисти през 2007 г. в Мадрид.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: