Отидете към основна версия

2 631 41

Хиляди московчани почетоха паметта на Борис Немцов

  • немцов-
  • борис немцов-
  • москва-
  • шествие-
  • протест

Властите от кметството в Москва все пак изключително бързо дадоха разрешение марша на опозицията „Пролет“, който трябваше да се проведе на 1 март да премине като траурно шествие в памет на убития опозиционен на руския президент Владимир Путин политик

Снимки: АП/БТА

Над 70 000 души са се включили в траурното шествие в Москва в памет на руския опозиционер Борис Немцов, съобщиха пред РБК от организаторите. Опозиционният политик беше застрелян в руската столица през нощта срещу събота. Пред ТАСС от полицията съобщиха, че участниците са около 16 000.

Шествието започна с известно закъснение, защото полицията беше установила едва 30 рамки металотърсачи и хората много бавно навлизаха в зоната на шествието, пише Ройтерс. Мнозина от чакащите коментираха, че силите на реда отново не са си свършили добре работа, но други открито коментираха, че с образуването на опашки властите се опитват да саботират масовото участие в траурния марш в памет на Борис Немцов.

Властите от кметството в Москва все пак изключително бързо дадоха разрешение марша на опозицията „Пролет“, който трябваше да се проведе на 1 март да премине като траурно шествие в памет на убития опозиционен на руския президент Владимир Путин политик.   

Участниците издигнаха лозунги: "Аз съм Немцов"; "Тези куршуми са за всеки от нас"; "Героите не умират"; "Пропагандата убива"; "Не на войната"; "Спрете украинската авантюра" и други. Хората вървяха мълчаливо, носейки портрети на Борис Немцов, обобщава АП. Има изключително много национални руски знамена с траурни ленти върху тях. Забелязваха се и партийни знамена.

Участниците в траурния марш коментираха дали събитието ще промени политиката на Русия спрямо Украйна, отбелязва Би Би Си.
Струва ми се, че основната цел днес е да почетем паметта му. Мисля, че ако има достатъчно масови опозиционни акции, нещо може да се промени към по-добро в политиката на страната, заяви един от участниците в събитието.

Хората , които имат мнение, различно от това на властите, са лишени от елементарни граждански права- свободни избори, честно правосъдие и свобода на словото, така че те имат право да изразят тези свои искания по време на траурния марш, каза един от организаторите на шествието Леонид Волков.
Това  не е само удар срещу руската опозиция, това е удар срещу цялото руско общество, срещу Русия. Ако политическите възгледи се наказват по този начин, тогава за тази страна просто няма бъдеще, тъжно отбеляза опозиционният лидер Сергей Митрохин.

Според директора на центъра за европейска култура в Нижний Новгород и близък приятел на Борис Немцов Павел Милославский, вина за убийството му носи не Кремъл, а руският народ, възпитан от Владимир Путин.  Милославский е скептичен, че разследването за смъртта на Немцов ще доведе до реални резултати.
В нашата страна цари беззаконие.  Аз самата загубих двама млади хора през 90-те години. А сега,  край стените на Кремъл… Кошмар! Аз дори не го харесвах много, но сега съм шокирана, смята московчанката Вера.

Забелязва се засилено полицейско присъствие. Над шествието кръжи хеликоптер, който очевидно, освен, че контролира това, което се случва, брои и участниците. Няколко хиляди души вече са се включили в проявата, но хората продължават да прииждат.
В края на шествието всички преминаха покрай мястото, където беше убит опозиционният лидер. Вече има инициатива там да бъде поставен паметен знак.

3 млн. рубли (43 677 евро) e наградата от руската полиция

за ценна информация във връзка с убийството на Борис Немцов, предаде ТАСС.
Според източник от разследването, възможно критикът на Путин да е бил убит от ултрадесни радикали. Откритите на местопрестъплението гилзи са произведени в различни заводи. Тези, които са стреляли нямат постоянни канали за оръжие, пояснява източникът.

Следственият комитет на Русия  разглежда няколко версии за убийството на Борис Немцов. Едната  е с цел провокация за дестабилизация на обстановката, другата версия е за участия на ислямски екстремисти, третата е свързана с войната в Украйна, на която Немцов беше отявлен критик.

Преди няколко седмици разговаряхме затова как да възстановим доверието между нашите държави. Борис заяви, че ще публикува убедителни доказателства за участието на руски въоръжени сили в Украйна. Някой се боеше от него. Борис не се боеше и те го убиха. Това заяви украинският президент Петро Порошенко.

Междувременно Киев поиска Анна Дурицкая да бъде освободена, за да може да се върне в родината си. Тя е задържана от руските власти като основен свидетел на убийството на Борис Немцов. Федералният следствен комитет заяви, че ще извърши допълнителни следствени действия с Дурицкая. Адвокатът й Вадим Прохоров, обаче заяви, че тя се отказва от програмата за защита на свидетелите и иска да се върне у дома в Украйна.

В едно от последните си интервюта критикът на Путин споделя, че е трудно да се живее под натиск. През 2012 година, Борис Немцов дори е обмислял да поиска политическо убежище в Литва. За  това съобщи тогавашният премиер на страната Андрюс Кубилюс. Той обещал на Немцов, че ще го приеме, но в крайна сметка Немцов се отказал.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини