Отидете към основна версия

2 533 22

Джон Кери: Москва да спазва примирието в Донбас

  • донбас-
  • украйна-
  • кери-
  • лавров

Русия неизбежно ще се изправи пред нови икономически санкции, ако споразуменията за прекратяване на огъня в източната част на Украйна не бъдат изпълнени.
Това заяви по време на срещата си с руският външен министър Сергей Лавров държавният секретар на САЩ Джон Кери.

Разговорите - първите, след като Кери обвини Кремъл в лъжа за ролята й във войната в Украйна, съвпаднаха с публикуването на доклада на ООН за правата на човека. "Не позволявайте да бъдете подведени. В Крим и в контролираната от сепаратистите източна Украйна, мъже, жени и деца бяха убити.

Те са измъчвани, изнасилвани, задържани произволно, отвличани за откуп, преследвани и гонени заради възгледите им", заяви категорично Кери.
Той се срещна в Женева със Сергей Лавров. Руският външен министър от своя страна коментира, че има осезаем напредък в прилагането на примирието и допълни, че оръжията са изтеглени от фронтовата линия в Източна Украйна.

Според доклада на ООН, най-малко 6000 са жертвите на конфликта в Украйна.
Убитите само през последните няколко седмици са стотици, а реалният брой на загиналите може да е значително по-голям. Крехкото примирие се спазва, въпреки сраженията през последните дни.

В доклада се посочват безпощадните разрушения, засягащи цивилното население и инфраструктурните обекти; "особено са пострадали жените, децата и старците.
Според документално потвърдени изчисления, от средата на април м. г. до 28 февруари т. г. в региона са загинали 5809 и са ранени 14 740 души, отбелязва ООН. 1012 души от тях са убити от 1 декември до 15 февруари.

Засега няма пълни данни за жертвите от неотдавнашните битки на летището в Донецк и край Дебалцево. Междувременно проруските сепаратисти обвиниха, че при разчистването на обломките в летището Донецк са открили труповете на близо 400 убити украински войници.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини