Отидете към основна версия

1 572 12

Порошенко: Сепаратистите са оттеглили тежкото въоръжение

  • донбас
Снимка: АП/БТА

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви в телевизионно обръщение, че подкрепяните от Москва проруски сепаратисти са изтеглили тежкото въоръжение

От своя страна и правителствените сили също са изтеглили тежкото въоръжение от бойната линия.

Междувременно през последните дни двете страни взаимно се обвиняват, че спорадично нарушават примирието.

„Можем да установим, че ние успяхме да спрем настъплението на агресора. Украинската армия изтегли своето въоръжение. Ние сега наблюдаваме, че и подкрепяните от Русия сепаратисти също са изтеглили своето въоръжение“, заяви пред телевизия „Първи канал“ Петро Порошенко. Той съобщи, че по дългата 485 км. фронтова линия няма артилерийска стрелба, но се чува стрелба от автомати и картечници. Според Порошенко проблемен остава районът около летището в Донецк, където сепаратистите отказват да допуснат наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) .

Западни анализатори отбелязват, че съгласно постигнато през февруари примирие изтеглянето на тежкото въоръжение трябваше да стане до началото на март. Кореспондентът на Би Би Си от района на Донецк отбелязва, че спирането на огъня се възприема като кратка почивка и време за прегрупиране преди отново да избухнат боевете.

Най-малко 6000 души са загинали, а други 1 млн. бяха прогонени от родните места от избухването на сраженията в Източна Украйна от миналия април.

Външният министър на Великобритания Филип Хамънд се очаква днес да обяви, че действията на Владимир Путин подкопават из основи сигурността на суверенните нации в Източна Европа.

От незаконното анексиране на Крим и използването сега на руски войници за дестабилизиране в Източна Украйна руският лидер не признава международното право, което поддържа мира между народите.

Споразумението за прекратяване на огъня в Донбас беше постигнато след близо 16-часов преговорен маратон в Минск.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини