Отидете към основна версия

1 974 24

Конгресът иска Барак Обама да прати оръжие в Украйна

  • украйна-
  • оръжие-
  • сащ-
  • конгрес

В началото на февруари в. Ню Йорк таймс разкри, че най-близкото обкръжение на Барак Обама е твърдо решено да окаже натиск над държавния глава, за да се подкрепи инициативата за по-тясно оръжейно подпомагане на Киев

Снимка: АП/БТА

Натискът над президента на САЩ Барак Обама се засилва след като Камарата на представителите в Конгреса прие резолюция. В документа се настоява Барак Обама да започне военни доставки за Украйна като помощ на нейната борба срещу действията на подкрепяните от Кремъл проруски сепаратисти в Донбас, предаде АП.

Резолюцията беше приета със силно мнозинство от 348 гласа „за“ срещу едва 48 „против“. Документът беше подкрепен и от представителите на двете партии – демократи и републиканци.

Въпреки че резолюциите на Конгреса имат препоръчителен характер, то приемането на последната за Украйна е ясен сигнал за промяна в политиката на САЩ. В момента Белия дом доставя несмъртоносно оръжие на Киев като медицинско и телекомуникации оборудване, бронежилетки и други.

Официалната позиция на американската дипломация е, че трябва да се даде шанс на договореното в Минск мирно споразумение, което в момента е в сила.

В началото на февруари в. „Ню Йорк таймс“ разкри, че най-близкото обкръжение на Барак Обама е твърдо решено да окаже натиск над държавния глава, за да се подкрепи инициативата за по-тясно оръжейно подпомагане на Киев. Предвижда се оръжейната програма да възлиза на над $3 млрд. и се предлага да се засилят доставките на противотанкови ракети, разузнавателни дронове, бронирани машини Humvee и радари за засичане на огневите точки на противника.

Документът е разработен от от бившия сътрудник на Пентагона Мишел Флурной, адмиралът в оставка Джеймс Ставридис и Иво Даалдер, който беше посланик на САЩ в НАТО по време на първия мандат на Обама. Самата Мишел Флурной се спряга за шеф на Пентагона, ако Хилари Клинтън спечели насрочените за 2016 г. президентски избори.

В конгресът е внесен законопроект за оказване на военна помощ на Украйна в размер на $1 млрд. до 30 септември 2017 г. Парите освен за оръжие ще се използват и за подготовка на украинската армия.


 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини