Last news in Fakti

2 Февруари, 2015 09:38 3 579 28

Обама праща на Киев оръжие за $3 млрд.

  • обама-
  • украйна-
  • сепаратисти-
  • оръжия

НАТО и САЩ изявиха готовност за изпращане на отбранителни оръжия за украинските сили

Обама праща на Киев оръжие за $3 млрд. - 1
Снимки: АП/БТА

Най-близкото обкръжение на президента на САЩ Барак Обама е твърдо решено да окаже натиск над държавния глава, за да се подкрепи инициативата за по-тясно оръжейно подпомагане на Киев. Тя идва на фона на ескалацията на тежките боеве в Източна Украйна, разкрива в. „Ню Йорк таймс“.

Изданието се позовава на подготвен доклад, според който

на Украйна трябва да се предостави военна техника за $3 млрд.

Документът е подготвен от бившия сътрудник на Пентагона Мишел Флурной, адмиралът в оставка Джеймс Ставридис и Иво Даалдер, който беше посланик на САЩ в НАТО по време на първия мандат на Обама. Самата Мишел Флурной се спряга за шеф на Пентагона, ако Хилари Клинтън спечели насрочените за 2016 г. президентски избори.

В подготвения доклад се предлагат да се засилят доставките на противотанкови ракети, разузнавателни дронове, бронирани машини Humvee и радари за засичане на огневите точки на противника.

Белият дом продължава да твърди, че се придържа към политиката за оказване на логистична и медицинска помощ на Киев. САЩ от месеци доставят на Украйна така нареченото несмъртоностно оборудване, в което влизат бронежилетките, уреди за нощно виждане и други.

Промяна в политиката на Америка се очаква да бъде видяна

по време на планираното за четвъртък посещение в Украйна на държавния секретар Джон Кери.

Дори и съветникът на Барак Обама по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс е променила своята позиция и в момента подкрепя доставките на оръжие за Украйна. Това е станало в последните дни след като проруските сепаратисти с подкрепата на Кремъл започнаха широкомащабна офанзива в Донбас срещу украинската армия, която беше принудена да отстъпи от позициите, които заемаше при подписването на Минските споразумения през септември 2014 г.

Идеята за оръжейни доставки за Киев набира все по-голяма популярност във Вашингтон. Началникът на Обединения комитет на началниците на щабове Мартин Демси и министърът на отбраната Чък Хейгъл призовават Украйна да получи въоръжение, което ще й позволи да се противопостави на руската агресия.

Двамата висши военни смята, че оръжейните доставки могат да се правят и от американските съюзници в Европа като Полша, Прибалтийските страни, Канада и Великобритания.

Военният шеф на НАТО ген. Филип Брийдлоув също активно подкрепя изпращането на оръжие в Украйна.

Очаква се днес

да бъде публикуван независим доклад за ситуацията в Източна Украйна,

който според експерти може да повлияе на решението за изпращане на оръжия за украинските военни на стойност до $3 млрд.

Американски експерти предупреждават, че през последните месеци проруските сепаратисти са успели да завладеят нови 500 кв. км. Това не е могло да стане без активната подкрепа на Москва, която прехвърли през границата тежко въроръжение като танкове T-80 и T-72, системи за реактивен залпов огън, артилерия и бойни машини на пехотата, заявиха пред АП пожелали анонимност висши военни.

Някой от тези системи са сложни за използване от хора без военно обучение. Източници от НАТО смятат, че близо 1000 руски военни и разузнавачи активно подкрепят действията на сепаратистите. Те вече обсаждат стратегическия жп център Дебалцеве.

Преди дни бяха разкрити намеренията на американския

генерал-лейтенант Бен Ходжис да придвижи на изток една танкова бригада,

съставена от три механизирани батальона, разузнавателна ескадрила, артилерия, инженерни подразделения и др. Това прави пристигането на близо 220 танка и бронирани машини в новите – страни членки на НАТО. Стъпката се предприема в отговор на отказа на Кремъл да спазва подписаните в Минск мирни споразумения.

От Американското военно командване в Евреопа - USAREUR вече са изпратили молба, с която искат да се отложи предаването на военна база край Манхайм на германското правителствот. Това ще позволи тя да се използва като временен склад, докато се намери постоянна база на Изток.

Генерал-лейтенант Бен Ходжис не пропусна да отбележи, че ротацията на тежка въоръжение в Европа идва в критичен момент и има за цел да сдръжи руската агресия, да успокои съюзниците от изток и засили обучението на партньорите.

Разположените в Европа военни съединения също ще продължат да играят важна роля. През пролетта разположената във италианското градче Виченца

173 въздушно-преносима бригада ще разположи в Западна Украйна батальон от зелени барети.

Там те ще обучават украинци от Националната гвардия и армията в приложението на различни тактики, заяви пред Stars and Stripes ген. лейт. Бен Ходжис.

Той не пропусна да обвини Кремъл, че през последната една година активно подкрепя сепаратистите като им изпраща жива сила и техника. Москва изпращала танкове, бронирани машини, ракетни установки и безпилотни летателни апарати (дронове). Небето над Източна Украйна е пълно с руски дронове, които откриват украинските части и след това ги бомбардират с артилерия, причинявайки им тежки загуби, заяви американският висш военен.

По тази причина от USAREUR скоро ще изпрати в Източна Европа проучвателен екип, който да огледа бази за разполагането на танкове и друго военно оборудване. Мисията ще е част от усилията за укрепване на американското военно присъствие в регион, който е разтърсен от намеса на Русия в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раптор

    4 0 Отговор
    Едва ли ще успеят на време... След тази новина новорусите ще настъпят яко и укр армия е чао!
  • 2 незнайко

    5 0 Отговор
    ( Обама праща на Киев оръжие за $3 млрд ) А навсякъде се тръби че руснаците са виновни. Полека лека истината за конфликта в Украйна ще излезе на бял свят.
  • 3 Владимир

    4 0 Отговор
    Путин направи голяма грешка, трябваше още миналата година,когато присъедини Крим, да вземе Донецк и Луганск, а и другите области бяха готови и Харков и Одеса, но още не е късно, макар че щ бъде с доста жертви.
  • 4 Гост

    6 0 Отговор
    Лошото е че и ние ще ядем попрата....след като предоставяме територията си на наглите американци...където уж ще ни защитават!!
  • 5 сепаратист

    3 0 Отговор
    Тая статия е пълна с глупости.Какви ли не причини ще измислят гнусните американци.
  • 6 Идеалната сума

    5 0 Отговор
    Тези 3 милиарда по добре да ги даде на Украйна да си плати газта на Русия , а не да им ги дава под формата на оръжие.
  • 7 ххххххх5

    4 0 Отговор
    айде,тръгна алъш-вериша.
  • 8 -_-

    5 0 Отговор
    Америка е много проклета държава, всеки интелигентен човек знае, че Путин не иска да завземе Украйна, той си го каза, че ако иска, може да я завземе за 48 часа, но той няма интерес от това .
  • 9 909

    3 0 Отговор
    Тоя куманч да си гледа циганията в америка да не яде х.. от зад !
  • 10 вежливые люди

    0 3 Отговор
    Самата истина е! Дестабилизират Украйна чрез непрекъснати боеве с разни отцепници, руски марионетки. Дори не е необходимо Путин официално да превзема никого, защото, дори формално независима, Украйна не е в състояние да води самостоятелна политика - половината й територия е откъсната и под сепаратистки контрол!

    Има снимки като доказателство, че се въвеждат войски на украинска територия, че бунтовниците биват снабдявани с оръжие от руска страна! Просто и ясно! Така беше и в Крим - няма отличителни знаци, няма нашивки, никой не говори и под дулата на автоматите се проведе референдум!

    За съжаление, резултатите от изпращането на американско оръжие в Украйна не са еднозначни! Украйна ще продължава да губи хора в продължаващите боеве, докато не се намеси международна коалиция, а тогава ... Може да се стигне и до пълномащабна война!
  • 11 раптор

    5 0 Отговор
    До Люди... Пич какво дуло бе? Кой би се чудил между украйна и Русия? В Русия стандарта на живот е 3 пъти по-голям и специално за кримчани е изключително изгодно да са част от Русия! Русия с право анексира Крим - 1во защото имат военна база там и в случай, че в дъжавата настъпва преврат и се избира нелегално правителство, те могат да защитят базите си! 2ро - там голяма част от хората са руснаци, 3то- там със сигурност щеше да има военна база на НАТО, а тези не можем да позволим да ни диктуват какво да правим! 4то Крим е територия с особен статус и има голяма автономност от Украйна, и в крайна сметка не им принадлежат на тези !

    Коментиран от #22

  • 12 раптор

    4 0 Отговор
    САЩ признаха, че са инвестирали на 5млрд. за демократизация на Украйна... В Украйна имаше 3 преврата за 24 години... Русия търпя, но в днешната ситуация, чашата преля! Одеса, мариупол... харков! Какво е беше това? Може нацистки наркомани да правят преврат, а хората с адекватно мислене не?!?! Как така? На Русия подобни номерца не минават - директно отвръща на удара! Те не са овце като повечето! Кой спонсорира опълченците?!?! Руски бизнесмени, украински, руския народ!!! Със сигурност Русия щеше да прати редовна войска там ако можеше! И всичко щеше да приключи светкавично! Без жертви, без интриги и ескалации!
  • 13 Костя

    4 0 Отговор
    Америка себе си не могат да оправят и тръгнали света!!!
  • 14 Бай

    2 0 Отговор
    Едни и същи дърпат конците и на Русия и на Америка и на целия свят...набийте си го в главите...и какво сте все за Русия??? Нещо ще направят за по-доброто на света ли??? Русия и Америка са си лика-прилика, зад кулисите са едни и същи...СЪБУДЕТЕ СЕ и стига войни и убийства - те това искат - от това печелят!!!
  • 15 999

    1 0 Отговор
    Където има м...л има и проблем.
  • 16 ккк

    0 1 Отговор
    Лошо няма , малко да се изравнят силите де.
  • 17 патриот

    0 3 Отговор
    дано и на нас да направят дарение на самолети и ракети с ядрени бойни глави за да опазим отечеството си от агресори
  • 18 бай тошо

    0 0 Отговор
    липсва коментар от ДЕСИСЛАВА ДИМИТРОВА,
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Монго

    0 0 Отговор
    Мдааа, отбранителни оръжия...,много интересно определение, на автора ли е или на Банана?
  • 21 909

    0 0 Отговор
    На Обанана .
  • 22 вежливые люди

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "раптор":

    Караш ме да се смея - първо, второ, трето, четвърто...И от всичко това, което дори не е равностостоен аргумент, правиш извод, че Крым трябваше да премине към Русия! Аксьонов е бивш престъпник, нали се сещаш?!

    Ето го първо:
    - руските военни части без опознавателни знаци - преминаха през Украйна дори без право да влизат без разрешение - кой им е издал разрешение?!;
    - Крым вече доста години е съставна част от Украйна - включително потвърдено с договора, с който Украйна предава ядреното си оръжие на Русия в замяна на Крымский полуостров; не може просто така да минеш и си го вземеш;
    - има база на руския военноморски флот там - Севастополь, която щеше да си остане или да, щеше да стане натовска, ако Украйна влезеше в алианса;
    - за жизнения стандарт е така - четири пъти по-висок е. Представяш ли си обаче как Турция нахлува в Родопите и си ги "взема", щото населението, в голямата си част, е ислямизирано и ще се радва, че в Турция ще има шест пъти по-висок доход, отколкото в България; както каже по-силният, нали?!;
    - автономията не прави територията отделна, само й дава допълнителни права в рамките на федеративната държава. Проведеният референдум бе незаконен и пълна измислица.

    Т.е. с едни незаконни мероприятия се мъчим да докажем колко прави са руснаците, защото окупират една територия, дестабилизират я, а едновременно с това лъжат: " а собствено, это не мы, это солдаты из Новорусии"...

    Не ме разбирай погрешно, аз също съм русофил, харесвам Русия, но това не значи, че одобрявам и политиката, с която се мъчи да задържи спадащото си влияние в териториите на бившия СССР. Янукович бе свален, защото бе продажен, подкупен мафиот и си спомняш какви богатства бяха намерени във вилите му. Янукович бе свален и затова, защото не бе достатъчно настъпателен в проевропейската перспектива на Украйна, а на запад работят страшно много украинци, все още пътуващи с виза. Янукович бе свален и затова, защото на Украйна се отказваше правото да бъде самостоятелна държава, т.е. в момента, в който на Русия нещо не й се харесва, веднага започва блокада на украинските стоки или заигравки с отстъпката за газа.

    Дори "Южный поток" бе наказателна мярка срещу Украйна, за да не получава транзитни такси!

    Наказателна мярка е и сегашната дестабилизация - нали, имате ново управление, но не разполагате с територията. Между другото, доста трупове на загинали в Украйна руски военнослужещи се изпращат в Русия и погребват като "загинали на учение". Има Интернет, провери!

    Коментиран от #23

  • 23 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "вежливые люди":

    Щто не отидеш да си ръсиш лъжите ве.

    Крим беше и в момента е Автономна Кримска Република и не е съставна част от никоя друга държава, още по малко от изкуствено създадената от комунистите украйна.

    Руските войски не са минавали през никакви чужди територии защото военните бази са на територията на Крим от повече от 120 години.
    Превратът в киев беше извършен от неофашистките футболни агитки дирижирани от американското посолство.
    Виж какво правителство имате в киев. Такъв позор за Европа. Дори и в Африка американците не са си позволявали да налагат такива позорни правителства.

    Изгарянето на живи хора в Одеса и свалянето на МН17е такъв позор. Срам за украйна и не виждам с какви очи гледата света след зверствата извършвани в източна украйна под предтекст че някой ви напада.
  • 24 БЪЛГАРИН

    0 0 Отговор
    БАЙ ХОЙ ЩО НЕ СИ ХВАНЕШ ВЛАКЧЕТО ЗА СИБИР ДА СИ КАРАШ СКИТЕ И ДА СЕ РАДВАШ НА БОЛШЕВИЗМА И КОМУНИЗМА ВИЖДА СЕ ЧЕ НЕ СИ ГОДЕН ЗА ЦИВИЛИЗОВАН НАЧИН НА ЖИВОТ И ДЕМОКРАЦИЯ ОТИВАЙ СИ С МИР И НЕ СИ ТЪРСИ БЕЛЯТА

    Коментиран от #25

  • 25 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "БЪЛГАРИН":

    Аз си обичам България тук съм роден и ако е рекъл господ тук ще умра. Който мрази България пътя към анадола е свободен.

    Предателите като видят дебелия край и обявяват всичко живо за червено и викат окупационни войски да тъпчат Родината. Така е било и преди 75 години и знаем какви са последствията.

    Да поясня за най-простите комунизма не идва от Сибир а от западна европа.

    Къде я видя тази демокрация. Статията е за украйна, където на власт са дошли с кървав преврат и не признават демократичните референдуми.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 вежливые люди

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Бай хой":

    Ти недей лъга за комунизма и болшевизма! Ленин бе агент на германците, купен, за да изкара Русия от Първата световна война. От Западна Европа идва идеологията, но тя никога не си пробива път на Запад, чудя се защо ли?! Така че, болшевизмът се заражда именно в следреволюционна Русия и никъде другаде! Правени са опити в Германия (Мюнхенска, Баварска република), Франция, но никъде комунизмът не намира място да се развие. Може и мястото ти да е наистина в Сибир!

    От друга страна, Кримската автономна република, защото тя наистина има автономен статут, съвсем не е суверенен държавен субект. Автономен означава, че на местно ниво се самоуправляват, но в границите на определена държава, в случая бе Украйна! Затова и референдумът бе незаконен - организиран набързо, без участието на големи групи от хора, без други възможности за избор, освен "съгласен" и т.н. нарушения! Т.нар. генерал-губернатор Аксьонов бе престъпник и местна мутра...

    А аз лично гледах камионите и "вежливите хора" как прекосяват границата и без никой да ги спре окупират Крим. Няма опознавателни знаци, никой не говори, на камионите няма номера, нищо, нищо, което да ги свързва с което и да е конкретно поделение, държава или организация. Нищо! Руска техника, руски лица!

    Поинтересувай се - Интернет е на твое разположение, Гугъл, Ютюб...Ще разбереш, че неофашизмът е само оправдание за Путин и компания, защото цяла една държава и сфера на влияние му се изплъзват от ръцете...
  • 28 Бай хой

    1 0 Отговор
    Ти май не си пиеш редовно хапчетата. Оправдание за Путин е и изгарянето на десетки живи хора в Одеса, свалянето на МН17 със стотици хора, разстрела на десетки на майдана от хотела на центъра на киев, кървавият терор наложен от киев над източна украйна. Трябва да благодарите на Путин че търпи още убийствата на хиляди руснаци в източна украйна. Ако бяха американци вашингтон досега щеше да изравни със земята киев и лвов.

    Какви демократи сте след като не признавате правото на хората да се определят по националност и политическа ориентация.

    Това да мразиш и искаш физическото убийство на политическият ти опонент пък бил той и комунист е чиста проба фашизъм и няма нищо общо нито с демокрацията нито с прогреса.

    А лъжите ти за Крим лъснаха, започна да признаваш че е Автономна Република, остава и да признаеш че Руските бази там са от преди 120години и че целта им е да опази живота на рускоезичното население.

    Като си отворен кажи откога украйна е държава и как е станало това. Отричайки всичко направено от комунистите ти отричаш и държавата украйна.