Last news in Fakti

24 Март, 2015 09:46 1 969 24

Конгресът иска Барак Обама да прати оръжие в Украйна

  • украйна-
  • оръжие-
  • сащ-
  • конгрес

В началото на февруари в. Ню Йорк таймс разкри, че най-близкото обкръжение на Барак Обама е твърдо решено да окаже натиск над държавния глава, за да се подкрепи инициативата за по-тясно оръжейно подпомагане на Киев

Конгресът иска Барак Обама да прати оръжие в Украйна - 1
Снимка: АП/БТА

Натискът над президента на САЩ Барак Обама се засилва след като Камарата на представителите в Конгреса прие резолюция. В документа се настоява Барак Обама да започне военни доставки за Украйна като помощ на нейната борба срещу действията на подкрепяните от Кремъл проруски сепаратисти в Донбас, предаде АП.

Резолюцията беше приета със силно мнозинство от 348 гласа „за“ срещу едва 48 „против“. Документът беше подкрепен и от представителите на двете партии – демократи и републиканци.

Въпреки че резолюциите на Конгреса имат препоръчителен характер, то приемането на последната за Украйна е ясен сигнал за промяна в политиката на САЩ. В момента Белия дом доставя несмъртоносно оръжие на Киев като медицинско и телекомуникации оборудване, бронежилетки и други.

Официалната позиция на американската дипломация е, че трябва да се даде шанс на договореното в Минск мирно споразумение, което в момента е в сила.

В началото на февруари в. „Ню Йорк таймс“ разкри, че най-близкото обкръжение на Барак Обама е твърдо решено да окаже натиск над държавния глава, за да се подкрепи инициативата за по-тясно оръжейно подпомагане на Киев. Предвижда се оръжейната програма да възлиза на над $3 млрд. и се предлага да се засилят доставките на противотанкови ракети, разузнавателни дронове, бронирани машини Humvee и радари за засичане на огневите точки на противника.

Документът е разработен от от бившия сътрудник на Пентагона Мишел Флурной, адмиралът в оставка Джеймс Ставридис и Иво Даалдер, който беше посланик на САЩ в НАТО по време на първия мандат на Обама. Самата Мишел Флурной се спряга за шеф на Пентагона, ако Хилари Клинтън спечели насрочените за 2016 г. президентски избори.

В конгресът е внесен законопроект за оказване на военна помощ на Украйна в размер на $1 млрд. до 30 септември 2017 г. Парите освен за оръжие ще се използват и за подготовка на украинската армия.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тошибиян

    3 0 Отговор
    заглавието трябва да е:
    конгреса иска маймунякада направи така 4е саь даиз4езнат като територия и да останат в историята
  • 2 незнайко

    3 0 Отговор
    Ето кой раздухва духовете на войната. Какви са САЩ, че да пращат оръжие. Значи те искат да има война. Настройват хората срещу РУСИЯ от която много се страхуват. Цял свят разбра кой подстрекава УКРАЙНА.
  • 3 хрущял

    2 0 Отговор
    Докато не започнат да валят "Искандер"-ите и "Булава" над Ню Йорк и Вашингтон, тия няма да мирясат!
  • 4 тошибиян

    2 0 Отговор
    за искандер не знам ама р-36м2 20 ракети и сащ ще престане да съществуват в цялата им територия 1000 секунди след натискане на коп4ето и врътване на клю4а
  • 5 тошибиян

    0 0 Отговор
    интересно ми е израйл след като сащ се изпарят къде ше се дянат?
  • 6 Десислава Димитрова

    0 3 Отговор
    ако продължи неспазването на примирието и блокиране на мирния процес от страна на руснаците ,въоражаването на украйна е необратимо,което значи интензивен военен конфликт с много повече жертви и разрушения,заради тази переспектива са против въоражаването европеиците и обама,но путин покзва че не си държи на думата и продължава с атаките на украинските позиции,което ако не бъде спряно ще доведе до нови окупирани украински територии!
  • 7 хрущял

    0 0 Отговор
    Прав си Тошибиян - обърках "Искандер" с "Топол М", "Искандер"-ите нямат такъв голям обсег!
  • 8 раптор

    2 0 Отговор
    Докога ще цвърчиш? Украинските хитрини са най-тъпите хитрини! Както и да е! Тая държава скоро няма да я бъде! А и на нас ни стана изключително досадно да им гледаме глупостите! Мисля, че до 2-3 месеца Путин ще изпрати миротворци и да се приключва с този трагичен цирк!
  • 9 Атанаска Васкова

    0 2 Отговор
    Конгреса бързо да гласува и да им пращат "стингъри" и "крал Густав", че да се разхвърчат в небето опърлени ушанки и позацапано от задната страна бельо!
  • 10 Бай хой

    2 0 Отговор
    Тия се хранят с кръв и без война не могат. Каквото търсят един ден ще си го получат.

    Деске ма ми те стингърите са пзрк по гаргите ли ще стрелят нацгадовете с тях. Дори и пътнически самолети не летят вече там.
  • 11 909

    2 0 Отговор
    Ейй циганче , все дето му не работа там се пречка. Путин на всичките негри и сенатори ще ви сипи с големият черпак .Ще ви даде и Украйна , Сирия , Либия ,Ирак, СЪрбия ,Египет ,И още много държави които сащ разрушиха !
  • 12 Панса

    2 0 Отговор
    Те и до там, ще хвърлят Руснаците - тоя път няма да им се разминат опитите да палят на хората чергите... Всеки знае, че Америка обича да воюва дистанционно... Кофтито е, че след Полша и Румъния сме ние...
  • 13 onq s konq

    0 2 Отговор
    Жалко эа украинците,но американското оръжие определено ще отреэви Путин,неэависимо от неминуемите жертви.Няма да допуснем руски ботуш да мачка Европа и руски танкове да окървавяват демонстранти эа свобода както в Унгария и Чехия.Нито пък червени энамена с ликове на Ленин и Сталин да иэместват паметта на националните ни герои!!!

    Коментиран от #15

  • 14 аз

    2 0 Отговор
    Време е ЦАР БОМБА 2 да светне проклета държава САЩ и да спрат с наглостта и империализма си веднъж завинаги тея нагли кравари
  • 15 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Наглеците да не споменават националните ни герои докато Чужд агресор тъпче земята ни.

    Градешкия с катъра пак е преписвал клишета от преди петдесет години.Простака да вземе да прочете за събитията от петдесетте години в Будапеща и да не говори глупости. Да се информира какви събития е имало и по чие искане са изпратени съветските войски и дали не са спрели червеният терор на сталинистите.
  • 16 Атанаска Васкова

    0 1 Отговор
    >Да се информира какви събития е имало и по чие искане са изпратени съветските войски и дали не са спрели червеният терор на сталинистите< Ама сталинистите и комунистите различни ли са били? Как не съм се сетил по-рано, че са били такива едни "различни"... Бай-МОЙ Хапчетата, братино...да, да точно тези малките-жълтичките чекмеджето в ляво..

    Коментиран от #17

  • 17 Бай хой

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Атанаска Васкова":

    Деске един ден ще стигнеш май до извода че комунизма тръгва от западна европа и днес единствено там вирее.

    Това е обаче неудобен факт за продажната протестна мрежа.

    Коментиран от #22

  • 18 onq s konq

    1 2 Отговор
    Иэперкал си тотално бе Байооо!По чие ИСКАНЕ са били руските войски в Унгария ли питаш?Ами по същото искане на Иэточна Германия,Полша Румъния,България,Чехословакия,...Всички доедин в цяла Иэточна Европа ги искахме тия войски,эащото СССР бяха като "слънцето и въэдуха" эа нас и беэ тях просто нямаше живот!:)

    Коментиран от #20, #23

  • 19 бай тошо

    0 0 Отговор
    Деска пак си с коментар бисер
  • 20 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Пак не позна. По настояване на тогавашният американски президент за да усмирят разбунтувалите се сталинисти след обявяването на култа на личността.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Бай хой":

    байко подкарахате от де те хванат и как съм те наплашил все мен виждаш !!!споко,аз ника не си го меня като теб и няма нужда да викаш деска на всеки с женски ник :)!

    Коментиран от #24

  • 23 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    А "специалиста" по БМВ-та. Изложи се, като нечифтокопитните ти приятели в подфорума за автомобили, и сега и тук ли ръсиш "мозък". Там добре, "обясни" ни как с твоето "БМВ" бягащо с 245 км/ч. подминаваш джипове със скоростни характеристики от 250 км/ч. "Обясни" как някои "виждат" Х6-ци, вместо Х5-ци. Тука кави са ти полюционите ти напъни? Ако са същите, като, като при автомобилите..., диагнозата ти е "Афективно разтройство".
  • 24 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Десислава Димитрова":

    Евалла, Деси, пак си хвана канарчета.

    Ама защо ти уйдисват на "акъла"?