Отидете към основна версия

1 068 1

Около 500 нигерийски деца са изчезнали

  • нигерия-
  • деца-
  • отвлечени-
  • боко харам

Боко Харам взели децата с тях, когато избягали от града

Снимка АП/бта

Около 500 деца на възраст 11 години и по-малко са изчезнали от нигерийски град, превзет от бунтовници, заяви пред Би Би Си бивш жител на Дамасак.

Търговец в североизточния град заяви пред Ройтерс, че бойци на Боко Харам взели децата с тях, когато избягали.

Войски от Нигер и Чад успяха да освободят Дамасак по-рано през март. Така сложиха край на месеци контрол от страна на ислямистките бунтовници.

Регионалните сили наскоро помогнаха на Нигерия да се справи с бунтовниците.

Хиляди са били убити от 2009 г. насам, когато Боко Харам започна своята инициатва за създаване на ислямска държава.

Сенаторът представляващ северната част на Борно, Маина Мааджи Лаван, заяви, че случилото се в Дамасак е типично и стотици деца са изчезнали.

"Най-малките те дават на медресета (мюсюлмански средни или висши училища, подготвящи мюсюлмански свещенослужители и учители -бел.ред.)... а момчетата между 16 и 25 приемат в редиците си и ги обучават за ужасните си мисии", обясни той.

Бизнесменът Малам Али, чийто брат е сред отвлечените, заяви пред Би Би Си, че младите момчета са били изпратени в медресета или ислямски училища от Боко Харам, когато те превзели града.

Боко Харам предизвикаха международно възмущение през Април 2014, след като отвлякоха повече от 200 момичета от училище-интернат в град Чибок в североизточната нигерийска провинция Борно.

Лидерът на групата Абубакар Шекау заяви, че момичетата са били омъжени.

Дамасак е търговски град в Борно близо до границата с Нигер. Той беше превзет от бунтовниците в края на миналата година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини