Отидете към основна версия

24 822 71

САЩ отправи предупреждение към Русия заради прехванат самолет

  • сащ-
  • русия-
  • самолет-
  • агресия-
  • прехванат самолет

Инцидентът стана на 7 април над Балтийско море

Снимка АП/бта

Съединените щати протестират относно прихващането на разузнавателен самолет на САЩ от руски изтребител миналата седмица, като го нарекоха "опасно и непрофесионално" на фона на все по-агресивните въздушни операции, които се водят от страна на Москва, пише АП.

Преди няколко дни американски разузнавателен самолет Ар Си 135 (RC-135) бе прихванат от руски Су-27.

Говорителят на Пентагона Марк Райт заяви в неделя, че САЩ е подал оплакване в Русия след инцидента, който се случи на 7 Април над Балтийско море.

Руските власти отрекоха техния пилот да е направил нещо лошо, според няколко новинарски репортажа.

Според Пентагона, американският самолет RC-135U е летял в международното въздушно пространство на север от Полша. Американските власти твърдят, че руски Су-27 е прелетял на разстояние до около 6 метра край американския самолет с голяма скорост и след това продължил да прави "опасни и непрофесионални маневри" в непосредствена близост.

""Непрофесионалното въздушно прихващане може да навреди на всички въвлечени в инцидента екипажи. Още по-важно е, че небрежните действия на един пилот, имат потенциала да доведат до ескалация на напрежението между страните ни", каза още Райт.

"Тези въздушни действия се осъществява в контекста на променената среда за сигурност с оглед на агресията, която Русия упражнява срещу Украйна", каза той.

Това не е първият път, в който САЩ протестира в Москва. Миналия април, руски изтребител прихвана разузнавателен самолет на САЩ в международното въздушно пространство над Охотско море.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини