Отидете към основна версия

1 687 8

Израел може да доставя оръжия на Украйна

  • с-300-
  • израел-
  • оръжия-
  • украйна

Израелските медии припомнят, че руското ембарго от 2010 г. е взето под натиск от Тел Авив

Властите в Израел обмислят възможността да започнат доставки на оръжие за Украйна. Тази стъпка ще е отговор на решението на Русия да възобнови доставките на ПВО комплекса С-300 за Иран.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че са премахнати всички юридически пречки пред доставката на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран.

В понеделник президентът Владимир Путин подписа указ за отмяната на забраната за доставка на въоръжение за Иран.

Тя беше наложена през 2010 г. от тогавашния държавен глава Дмитрий Медведев под натиск от Запада след наложени санкции от ООН на Иран заради спорната му ядрена програма. Договорът за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-300 бе сключен между Русия и Иран през 2007 г..

Освен това до дни в сила ще влезе въведеното от Кремъл бартерно споразумение „Петрол срещу храни“. Русия ще изнася за Иран машини, зърно, храни, оборудване и други в замяна на доставки от нефт.

Израелските медии припомнят, че руското ембарго от 2010 г. е взето под натиск от Тел Авив. От своя страна тогава Израел се е отказал да доставя „умни“ оръжейни системи на Украйна и Грузия. Но след решението от понеделник на Кремъл Тел Авив може да започне да доставя оръжие за Украйна.

Ройтерс припомня, че израелският премиер Бенямин Нетаняху вече изказа безпокойство от решението на Москва да доставя С-300 на Техеран.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Обама: С-300 не са проблем за САЩ

    При нужда САЩ могат да заобиколят руските ПВО комплекси С-300, които Русия има намерение да доставя на Иран. Това заяви в интервю за телевизия ...
    22.04.2015
    2 164
    10
  • Русия праща на Иран ПВО комплекса С-300

    Русия е започнала първите доставки на ПВО комплекса С-300 на Иран, предаде Интерфакс. Иран се надява, че зенитно-ракетните комплекси С-300 ще б ...
    14.04.2015
    2 923
    57