Last news in Fakti

15 Април, 2015 09:27 1 684 8

Израел може да доставя оръжия на Украйна

  • с-300-
  • израел-
  • оръжия-
  • украйна

Израелските медии припомнят, че руското ембарго от 2010 г. е взето под натиск от Тел Авив

Властите в Израел обмислят възможността да започнат доставки на оръжие за Украйна. Тази стъпка ще е отговор на решението на Русия да възобнови доставките на ПВО комплекса С-300 за Иран.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви във вторник, че са премахнати всички юридически пречки пред доставката на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 на Иран.

В понеделник президентът Владимир Путин подписа указ за отмяната на забраната за доставка на въоръжение за Иран.

Тя беше наложена през 2010 г. от тогавашния държавен глава Дмитрий Медведев под натиск от Запада след наложени санкции от ООН на Иран заради спорната му ядрена програма. Договорът за доставка на зенитно-ракетни комплекси С-300 бе сключен между Русия и Иран през 2007 г..

Освен това до дни в сила ще влезе въведеното от Кремъл бартерно споразумение „Петрол срещу храни“. Русия ще изнася за Иран машини, зърно, храни, оборудване и други в замяна на доставки от нефт.

Израелските медии припомнят, че руското ембарго от 2010 г. е взето под натиск от Тел Авив. От своя страна тогава Израел се е отказал да доставя „умни“ оръжейни системи на Украйна и Грузия. Но след решението от понеделник на Кремъл Тел Авив може да започне да доставя оръжие за Украйна.

Ройтерс припомня, че израелският премиер Бенямин Нетаняху вече изказа безпокойство от решението на Москва да доставя С-300 на Техеран.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дддд

    1 0 Отговор
    е може ли израел да не помогне а разклаждането на война до руската граница
  • 2 Иван Кодинов

    0 0 Отговор
    Някой от оръжията произвеждани в Израел са най-добрите в своята област. Например тяхната противоракетна система Железен купол няма аналог нито в САЩ нито другаде. Мечтаните в Украйна противотанкови ракети Жевелин от САЩ имат свой израелски аналог при това с много по-голям радиус на действие.

    Коментиран от #6

  • 3 Атанаска Васкова

    0 1 Отговор
    Ще хвърчат опърлени ватенки и миризливи валенки, в изобилие!
  • 4 кико

    0 0 Отговор
    Железен купол е американска и беше разположена и в Япония и казват , че не е много ефективна.
  • 5 123

    0 0 Отговор
    До кико
    Съвсем си е израелска, но я произвеждат заедно с щатите. Относно ефективността й, кой точно казва, че не е ефективна, къде го чу/прочете и на какви факти се позовава твърдението ти или е поредното мнение от сорта "абе Иван май спечели от тотото"
  • 6 некойси

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Кодинов":

    Видяхме железния купол в действие преди време, щом няколко самоделни касама успяха да пробият представете си какво става ако бъдат изтреляни истински бойни оръжия.
  • 7 европеец

    0 0 Отговор
    със С-300 трудно ще пробият железния купол.... да не го бъркате с ракети Искандер?
  • 8 Киро

    0 0 Отговор
    то не е само Железен Купол, а за Меркава чували ли сте?
    Дъртите Т-72 ще се опушат в изгоряло масло да бягат, чак няма да могат да ги настигнат да им се извинят!
    Едни от най-добрите пехотни оръжия също са израелски...ще има шамар с крак!