Отидете към основна версия

16 Април, 2015 16:13, обновена 16 Април, 2015 16:13 3 910 29

Путин: В Русия всичко е голямо и рекордно

  • путин-
  • пресконференция-
  • въпроси-
  • русия

Москва е способна да преодолее всякакви заплахи, ако обществото остане сплотено. Има много заплахи, които няма как да предскажем, призна руският президент

Снимка: АП/БТА

С похвала за рекордните добиви от селскостопанска продукция и на петрол започна традиционната 13-та пресконференция на руския президент Владимир Путин. Близо 4 часа той отговаря на въпроси.

Силният човек в Кремъл отговорил на 74 въпроса.

Путин по традиция се похвали с ръст в раждаемостта и в строителството.

Ние нямаме имперски амбиции,

но искаме да гарантираме достоен живот на руснаците, живеещи в ОНД, намекна Путин. Все пак той призна за неголям дефицит в бюджета и спад на инвестициите в малкия бизнес.

Русия е способна да преодолее всякакви заплахи, ако обществото остане сплотено. Този недвусмислен призив отправи Владимир Путин.

Той обеща да се бори с радикалния национализъм, защото Русия се е изграждала през цялата си история като многонационална и многоконфесионална държава. Не ние развалихме отношенията със Запада. Русия не може да живее като васал на САЩ на международната сцена, припомни държавният глава.

Има много заплахи, които няма как да предскажем, призна руският президент. Той отговори на въпрос какви нови заплахи за развитието на Русия вижда при днешния силен натиск отвън върху страната, по-специално чрез антируските санкции.

Руският президент припомни, че

ООН не е налагала забрана за износа на С-300 за Иран.

До юни трябвало да се изчистят технически въпроси. Нашите предприятия произведоха тази продукция, която трябва да се плати, каза Путин.

Доставката на С-300 за Иран с оглед на обстановката в Йемен има възпиращ ефект за ситуацията в региона. Тези комплекси не застрашават Израел, защото имат изключително отбранителен ефект.

Ние смятаме, че французите са почтени и ще ни върнат похарчените пари, заяви Путин, коментирайки казуса около двете корвети.

Тяхната доставка за Москва се замрази след анексията на Крим.

Руският президент отбеляза, че Минските мирни споразумения не се изпълняват и по вина на Киев.

Той отрече да е търгувал Донбас

на последната си среща със своя украински колега Петро Порошенко.

Киев сам откъсва Донбас от Украйна, заяви Владимир Путин. Той ясно посочи, че няма руска войска в Донбас. Кремъл не се е провалил в Украйна, а Киев, посочи руският президент. Украинците се умориха от корупцията, кризата и олигархията. По тази причина те се обърнаха към национализма. Нали ние също го преживяхме през 90-те години.

Ние нямаме намерение да се месим в Украйна, но имаме право на собствено мнение. Ние ще настояваме от всички наши партньори да се спазват Минските мирни споразумения, заяви руският президент. Той посочи, че не прави разлика между руския и украинския народ, а смята, че са един народ.

Присъствието на опозицията, дори и в парламента, е полезно.

Това е моето лично мнение, заяви Путин. Той все пак припомни, че народът решава съдбата на всеки политик.

Руският държавен глава припомни, че се забелязва спад в цените и стабилизиране на курса на рублата. Корекцията в цените на петрола също ще помогне във възстановяване на руската икономика и балансиране на бюджета.

Трябва да се управлява със сърце. Да се чувства как живее обикновения човек. Трябва да запазим доверието на народа, отбеляза Владимир Путин. За пореден път руският президент определи убийството на Немцов като позорно и трагично.

Алексей Кудрин постави въпрос за възстановяването на икономиката и реформата в социалната сфера. В отговор Путин отбеляза, че реформите трябва да се правят с оглед на ситуацията в САЩ и Еврозоната, където все още не може да се намери решение за дълговете, които надвишават БВП на страните.

Руският президент изказа и своя оптимизъм, че икономиката на страната ще се възстанови за две години. Има проблеми в митниците, които позволяват полски ябълки и картофи да присъстват на руския пазар и то на високи цени.

Руските антисанкции все още не са активен способ

за отговор на натиска на Запада над Москва.

Борис, моля ви разрешете на съпругата си да си вземе куче. Това е добро дело и укрепва семейството, призова Путин.

Той призна, че той като върховен главнокомандващ не може да разпореди на офицера от резерва Борис да разреши на жена си да вземе куче за 40 -ия си рожден ден.

По добре познатата степановска традиция бяха отправени и въпроси от задружни селскостопански колективи за подкрепата от Кремъл за производството на месо и мляко.

Американец, представен като Джон, който за последните две десетилетия развива фермерски бизнес в Русия, заяви, че правителството обещава светли перспективи, но банките имат свои правила. Как аз да развивам фермата си като нямам печалба, попита Джон.

Путин призна, че Беларус внася много сухо мляко, което сваля цените на прясното мляко. За целта се мисли и за подкрепа на фермерите.  Селското стопанство се превръща в приоритет за руското правителство, обеща на фермера Джон Путин.

Руският президент дори постави задача на губернаторите

до 1 септември да възстановят всички домове,

които са пострадали от последните горски пожари в сибирските региони на Русия.

Путин с изненада разбра, че работниците на изграждащия се в Далечния изток космодрум все още не са получили пълните си заплати.

Това става след като руският президент лично е разпоредил всички задължения да се разплатят.

До 2023 г. Русия ще има собствена космическа станция. В момента от Международната космическа станция се виждат едва 20% от територията на Русия.

 

Очаквайте подробности....

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини