Отидете към основна версия

932 0

Премиерът на Киргизстан подаде оставка - Април 2015

  • киргизстан-
  • премиер-
  • оставка-
  • джоомарт оторбаев-
  • златна мина

Оставката му идва на фона на подновените противоречия за дейността на най-голямата златна мина в страната

Премиерът на Киргизстан Джоомарт Оторбаев обяви, че подава оставка. Оторбаев, който заема поста от април миналата година, направи съобщението пред парламента днес, съобщи Ройтерс.

При обявяването на намеренията си да се откаже от поста, премиерът изрази увереност, че коалиционното правителство ще намери своевременно негов заместник.

Оторбаев обяви, че не трябва да има монопол над властта в една истинска демокрация, но не даде някаква основателна причина за решението си. Той само заяви, че вече не иска да заема този пост.

Оставката му идва на фона на подновените противоречия за дейността на най-голямата златна мина в страната, "Кумтор", управлявана от "Кумтор голд къмпани".

Ройтерс коментира, че причината за оставката на премиера е критиката срещу неуспеха на правителството да сключи ново финансово споразумение за експлоатацията на мината "Кумтор".

До сега тя бе дадена на концесия от канадската компания "Центера Голд", но правителството настояваше за по-голямо представителство в борда на директорите.

Киргизкото правителство в момента притежава около една трета от  "Кумтор голд къмпани", а канадската "Центера Голд" притежава останалите, съобщава „Радио свободна Европа“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини