Отидете към основна версия

1 437 10

Германският президент призна арменския геноцид

  • йоахим гаук-
  • геноцид-
  • германия

Йоахим Гаук заяви,.че може да се каже, че Германия има определена вина за случилото се

Снимка: БТА/AP

Президентът на Германия Йоахим Гаук определи избиването на арменците от Османска империя през 1915 г. като геноцид, съобщи Би Би Си.

Той говори в навечерието на дебата в германския парламент по въпроса.  По-рано арменската църква канонизира жертвите от убийствата и депортацията в Османската империя по време на Първата световна война. Те се изчисляват на 1.5 млн.

Турските власти оспорват термина геноцид и твърдят, че по време на конфликта са дадени много жертви и от двете страни.

Гаук говори по време на служба в църква в Берлин. Той заяви: „Съдбата на арменците стои като пример в историята за случаи на масови унищожения, етническо прочистване, детрониране и да, геноцид, който беляза 20-ти век по такъв ужасен начин.“

Гаук добави още, че в определен смисъл Германия също носи вина и в някои случаи дори съучастничество в процеса по избиване на арменците, тъй като страната е била съюзник на Османската империя през Първата световна война.

Армения "приветства изявлението, направено от президента на Германия във връзка с 100-годишнината от арменския геноцид." Това съобщи в четвъртък, министърът на външните работи на Армения Едуард Налбандян.

"С тази стъпка, Германия отдава почит на уважението си към паметта на невинните арменци подложени на геноцид в Османската империя под прикритието на Първата световна война," - се казва в изявление на министъра.

След папа Франциск, в над 20 държави по света официално се говори за турския геноцид над арменците, сред тях са Австрия, Франция и Швейцария
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: