Last news in Fakti

24 Април, 2015 11:09, обновена 24 Април, 2015 12:39 2 504 17

България признава масовото изтребление на арменци

  • геноцид-
  • парламент-
  • армения-
  • арменски геноцид

По предложение на ГЕРБ думата геноцид беше сменена с масово изтребление

Народното събрание признава масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915 - 1922 година и обявява 24 април за ден на възпоменание на неговите жертви.

Това решение беше приет днес със 157 гласа "за", 36 против и нито един въздържал се. От първоначално предложения от "Атака" проект за решение отпадна думата "геноцид", която беше заменена от думите "масовото изтребление" по идея на ГЕРБ.

След гласуването депутатите почетоха с минута мълчание жертвите на арменския геноцид, а в това време депутатите от ДПС напуснаха залата.

Преди това народните избраници отново се скараха заради обсъждането на арменския геноцид, но все пак решиха това да бъде първа точка от дневния ред на днешното заседание.

Вчера в залата стана скандал, след като ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) внесоха други две точки и така изместиха от първо на трето място предложението на "Атака" да бъде прието решение за признаване геноцида над арменците (1915-1922 г.) в Османската империя.

В началото на заседанието народният представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров предложи да бъде удължено времето на парламента до гласуването на точка три от програмата на парламента, а именно Проект за решение за признаване на геноцида над арменците в османската империя в периода 1915-1922-ра година. Предложението обаче не беше прието. Искрен Веселинов от ПФ предложи да бъдат почетени жертвите на геноцида с едноминутно мълчание, но председателят на парламента Цецка Цачева каза, че предложението не е направено в срок и не го подложи на гласуване. Въпреки това, повечето депутати станаха на крака.

Народните представители от ДПС гласуваха "против" удължаването на работното време до приемането на точката и напуснаха пленарната зала след като беше предложено едноминутното мълчание. Депутатът от "Атака“ Десислав Чуколов предложи точката за арменския геноцид да стане първа. Колегите му от ДПС се върнаха в залата, само за да гласуват "против" и отново излязоха. Предложението беше прието с гласуване и прегласуване. ГЕРБ се въздържаха при всички гласувания.

Отхвърлено беше предложението дебатите по декларацията да се предават пряко по БНР и БНТ. В становищата на двете водещи комисии се препоръчва подобна декларация да не бъде приемана като се споменава, че тя би влошила отношенията ни с Турция.

ПГ на ДПС ще гласува против проекта на решение за признаване на арменския геноцид. Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. "Съвременната политика следва да се въздържи, защото няма право към избирателен подход спрямо историческите събития. Проява на политическа мъдрост е да не се търсят съзнателно теми, които да противопоставят отделните народи", заяви Местан.

ГЕРБ предложиха редакционна поправка в Проекта на решение за признаване на геноцида над арменците в Османската империя, като махнат думата "геноцид". Депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева предложи наименованието на проекта на решение да е Проект на решение за признаване на масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 г. След него председателят на НС Цецка Цачева обяви 15-минутна почивка.

Българското правителство не може да направи нищо по-различно от това да признае масовото изтребление на арменците. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Народното събрание в отговор на въпрос трябва ли България да признае арменският геноцид в рамките на Османската империя. „Това, което говорихме с колегите, че историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменат в тяхна памет и не само в техните, но и на българските такива. „Това, което и сега предложиха от ГЕРБ масовото изтребление на арменците да бъде признато и аз мисля, че ще се намери консенсус в тази посока“, заяви премиерът Борисов.

Признаването на арменския геноцид е плод на сериозен политически диалог и един от дните, в които България трябва да покаже честност към историята. Това каза съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Той посочи, че при срещата му с министър-председателя Бойко Борисов в парламента, те просто са се консултирали. „Нали виждате, че всички гласуваха по един и същи начин и въпросът беше дали да се отложи днешният дебат за признаването на арменския геноцид по процедурен начин, което е много срамна страница от историята на българския парламентаризъм.
По думите на Кънев това е много важен момент и много важен ден за българския парламентаризъм и за българската история. „Аз много се радвам, че премиерът го оцени и дойде“, обясни той. „На РБ никой посланик не може да повлияе на гласуването“, заяви Кънев в отговор на въпрос: „Ще повлияе ли на гласуването присъствието на турския посланик на балкона на пленарна зала?”

Всяко едно поведение на ГЕРБ е национално отговорно. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му ГЕРБ носи изцяло политическата отговорност в днешното управление и ползата от всяко едно добро решение и политика е споделена от всички, докато негативите са само и единствено за ГЕРБ. „За това ПП ГЕРБ днес имаше поведение, което някои може би го тълкуват като политическо отстъпление, но ПП ГЕРБ има поведение, което е национално отговорно”, заяви Цветанов във връзка с предложената от парламентарната група редакционна поправка в декларацията за „геноцид” над арменците с „масово изтребление” по времето на Османската империя. Председателят на ПГ на ГЕРБ обясни, че стремежът е да запазим чувството на добросъседство.

Очаквайте още подробности


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо

    2 0 Отговор
    Геноцидът (от гръцки:γενο – род, племе и латински:caedo – убивам) е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група посредством:

    убийство на членовете на тази група;
    тежко физическо или психическо увреждане на членовете на групата;
    насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане;
    причиняване на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването, изцяло или частично, на тази група;
    насилствено отнемане на деца от една група и прехвърлянето им в друга група.
    Към това се причислява и т.в "кръвен данък", практикуван години наред от турците по време на османското иго.
  • 2 mediator37

    3 0 Отговор
    Добре, ама пак по български. Пак лъжичка катран в кацата с мед с това изтребление вместо геноцид. Абе то голям страх, голямо подчинение на тези прости турски го гони бат Бойко.
    Стани прав и не тихомълком и завоалирано, а в прав текст и със силен глас кажи- Да, турците извъриха геноцид спрямо арменския народ. И толкова.

    Коментиран от #5

  • 3 един

    3 0 Отговор
    Когато нямаш достойнство, нямаш нищо. Когато нямаш достойнство, шикълкавиш на дребно. Геноцида си е геноцид. Робството си е робство. Кражбата си е кражба.
    Срамувам се от Народното събрание на Република България!
    Как беше на френски: жо суи АРМЕНЕЦ, но съм Българин
  • 4 един

    2 0 Отговор
    До "Дедо"
    Сегашната ситуация в България покрива идеално критериите за геноцид. Но вероятно трябва да е "Автогеноцид", когато собствения "елит" на една нация я унищожава умишлено
  • 5 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    БРАВО
    ЗАЩО ВЕ БОЙКО
    ВИЖТЕ ДНЕС ГЕРМАНСКИЯ ПРЕЗИДЕНТ ГО ПРИЗНА
    С ТОЧНАТА ДУМА КАКТО СИ Е
    И ДАЖЕ ПРИЗНА ЧЕ И ТЕ ИМАТ МАЛКО ВИНА
    ТОВА Е МЪЖ
  • 6 хлъц

    4 0 Отговор
    Е, днес вече стана окончателно ясно, че истинският ни премиер е Ердоган, а Боко е просто неговият ибрикчия! Герб и ДПС - вечна дружба!!!
  • 7 NoToRasism

    3 0 Отговор
    Не! днес стана КРИСТАЛНО ясно, че ДПС не е само антибългарска партия, но е и ЖИВ проводник на всякакви, подчертавам - на всякакви турски интереси в България, а и на Балканите може би! След тази постъпка на парламентарните представители на тази партия, е крайно време да започне събирането на подписи от гражданите и да се пристъпи към нейното забраняване, както и на други подобни на ДПС организации! Хайде гражданското общество, инициирайте подписката!
  • 8 Чунчо

    1 0 Отговор
    Мотивите на турците преди 100 год.и на Хитлер след
    това са едни и същи,заради това,че определен етнос
    държи някакви пари.И турците и Хитлер прибягват до
    едно,геноцид.Само,че това на Хитлер е геноцид а дру-
    гото не е.Открийте разликите?
  • 9 Бай Коста

    3 0 Отговор
    И сега: Хем вълкът гладен, хем агне няма. Плюхме на истината заради турците, които пак ще се разсърдят. И истината пак пострада, заедно с арменците, които заслужаваха поне това признание.
  • 10 реалист

    0 3 Отговор
    Никой не си задава вьпроса защо след като арменците са живели 400 години спокойно именно в 1915 година се е случило така.
  • 11 Драган

    3 0 Отговор
    Абе, ще го признаят, това добре! Ползата обаче е каква?! Османската империя поглъща голям брой християнски народи - не само арменци, но и гърци, българи, сърби, хървати, албанци и т.н. Резултатът е какъв по изчисления - при падането на българските феодални княжества под османска власт сме на Балканите най-многоброен народ - около 3 милиона!

    След Освобождението сме пак толкова - просто цялата жизнена сила на българския народ се изсмуква от Империята - обикновено приемат исляма, за да израснат в кариерата и да имат политически и икономически блага или чрез кръвен данък, чрез убийства и т.н. Само за сравнение - Франция и Великобритания също имат сравнимо по численост население по това време, а днес са 50 - 70 милиона души.

    Виждате ли разликата?!

    Турция реално прибира всички онези, които са приели исляма, а те не са предимно турци етнически, просто турският се явява спояващ официален език за мюсюлманите. Другото е здрава пропаганда с цел етническа еднородност - всяка сутрин клетва в училищата с обещание за вярна служба на република Турция. Това е вече десетилетия!
  • 12 Бай Кольо

    3 0 Отговор
    До всички дупедавци в парламента:Вие сте срам не само за нас,но и за цяла европа.Как може масовото изтребление на евреите да е геноцид,а масовото изтребление на арменците не е геноцид?Или сте луди-неадекватни или сте чужди слуги.Това е същото ,както да казваш,че в българия е имало турско присъствие,а не турско робство.

    Коментиран от #14

  • 13 tost

    2 0 Отговор
    Oтвретен съм от начина,по който реагираха от ДПС,при едноминутно мълчание в парламента.Какво искаха да покажат?Чий интереси защитават ? На Турция ,на България или собствени.За мен партия,която защитава интересите на ЧУЖДА държава ,няма място в парламента.
  • 14 Христо Георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Бай Кольо":

    Евреите са със силно лоби, поради което наложиха т.нар. Холокост - с учудване преди време разбрах, че важи ЕДИНСТВЕНО И САМО за евреите! Геноцид - да, други народи също са преживели такива, но за Холокоста се получи така, че обективни изследвания по темата ДАЖЕ НЕ МОГАТ да се проведат.

    Причината е проста - в законовите системи на редица държави са въведени законови норми, които могат да ти докарат многогодишна присъда и тежки глоби, ако се ровиш в темата Холокост. На практика е все едно, че оспорваш еврейските загуби и жертви!

    Арменците обаче също имат силни лобисти и накрая принудиха немалко правителства да "признаят" очевадното - наличието на геноцид!

    Хубаво е истината да излезе наяве, макар че е и твърде късно - хората избити, богатствата им заграбени, хиляди малки деца са осиновени и израстват като турци, животът на огромен брой хора е съсипан, така че полза никаква!
  • 15 ЧИТАТЕЛ

    2 0 Отговор
    ОБАМА СЕ ИЗПЛЮ,ПАРЛАМЕНТА НИ ГО ОБЛИЗА!!!ТОВА Е ТОЧНОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ,ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИТЕ!!?
  • 16 Гого

    2 0 Отговор
    Смешници жалки ......
  • 17 танашиба танахака

    0 0 Отговор
    ГЕНОЦИД се нарича ГЕНОЦИД....подлизурковци от "парламента"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове