Last news in Fakti

24 Април, 2015 12:11 1 428 10

Германският президент призна арменския геноцид

  • йоахим гаук-
  • геноцид-
  • германия

Йоахим Гаук заяви,.че може да се каже, че Германия има определена вина за случилото се

Германският президент призна арменския геноцид - 1
Снимка: БТА/AP

Президентът на Германия Йоахим Гаук определи избиването на арменците от Османска империя през 1915 г. като геноцид, съобщи Би Би Си.

Той говори в навечерието на дебата в германския парламент по въпроса.  По-рано арменската църква канонизира жертвите от убийствата и депортацията в Османската империя по време на Първата световна война. Те се изчисляват на 1.5 млн.

Турските власти оспорват термина геноцид и твърдят, че по време на конфликта са дадени много жертви и от двете страни.

Гаук говори по време на служба в църква в Берлин. Той заяви: „Съдбата на арменците стои като пример в историята за случаи на масови унищожения, етническо прочистване, детрониране и да, геноцид, който беляза 20-ти век по такъв ужасен начин.“

Гаук добави още, че в определен смисъл Германия също носи вина и в някои случаи дори съучастничество в процеса по избиване на арменците, тъй като страната е била съюзник на Османската империя през Първата световна война.

Армения "приветства изявлението, направено от президента на Германия във връзка с 100-годишнината от арменския геноцид." Това съобщи в четвъртък, министърът на външните работи на Армения Едуард Налбандян.

"С тази стъпка, Германия отдава почит на уважението си към паметта на невинните арменци подложени на геноцид в Османската империя под прикритието на Първата световна война," - се казва в изявление на министъра.

След папа Франциск, в над 20 държави по света официално се говори за турския геноцид над арменците, сред тях са Австрия, Франция и Швейцария
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    3 0 Отговор
    ГОЛЯМ ПИЧ Е ТОЗИ БРАВО
    МЪЖ С ТОПКИ Е
    ГЕРМАНИЯ Е БИЛА ЗАЕДНО С ТУРЦИЯ
    И НЕМСКИ ОФИЦЕРИ СА ВОДИЛИ
    ТАКТИЧЕСКОТО НАПАДЕНИЕ
    НО ЧОВЕКА ГО ПРИЗНАВА
    ПРАВИ МУ ЧЕСТ
    ТОВА Е МЪЖ
  • 2 Монго

    1 0 Отговор
    Плевнята ще му дръпне топките,ъъъ т.е. ушаците щом не слуша краварите.
  • 3 ярослав станчев

    1 0 Отговор
    Бе той нашия льолю на 3-ти март отдаде почит на загиналите за Свободата на България румънски,финландски,полски,сръбски,черногорски,български и ДРУГИ войници,вие искате да признае арменския геноцид.Той не признава 60000 руски бойци,жертви за българската свобода вие искате да признае 1,5 милиона изклани арменци.НИКОГА,НИКОГА.
  • 4 раптор

    0 1 Отговор
    А българите тогава бяхте съюзници на турция... Какъв позор! Какво предателство! Тегнещо над всички православни народи! Божидар Димитров беше споменал, че по онези времена, българите, изселвайки гърците са унищожили 40 хиляди от тях! Предателски народ и тва си е! Преди време го отричах нервно, но с натрупване на информацията разбрах какви всъщност сте - чорбаджии!

    Коментиран от #5

  • 5 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "раптор":

    Тогава съюзници с Турция бяха Германия, Австро-унгария, Италия..., и те ли са чорбаджии, чорбари и даже ЦСКА-ри? Рапторе, ти от кои си?

    Коментиран от #6

  • 6 раптор

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Монго":

    Италия не е била! А българите сте единствените недоумки скочили срещу своите братя! Язък за военните ви усилия! Германците и австрийците са най-големите нацисти в историята... Те поне си стоят на своето... за разлика от предателска България! Винаги сте били използвани от швабите! Та за тях вие сте една от най-нисшите раси! ДА ГО ЗНАЕТЕ! Не са ви харесвали ама и грам! И не ми изнасяйте уроци по история! Защото сте искали да се обедините... да ама не като тръгнеш срещу своите! За това българските комунисти са се сражавали яростно срещу политиката на псевдомонарсите ви и скапаните ви политици!

    Коментиран от #7

  • 7 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "раптор":

    Прав си Италия е била на другата страна, и кво? Само това ли ти е контрапункта? Ти какъв си и от името на кой говориш за българите. И какво общо имат политиците с народа, царя ли е българин? А ти българин ли си? Кой ти изнася уроци по история? Бедна ти е фантазията какво мога да ти говоря за историята... . Знам мнението на Бисмарк "за долно дунавските овцекрадци", знам думите на Чърчил за "българите и банята", знам още много неща. Незнам кои наричаш "свои" от историческа гледна точка, може би русите? И за тях знам много, знам , че нямаме нищо общо с основоположниците на Киевска рус-варягите, "и так дальше". Усещам, че си руснак, но не желая да влизам в полемика с теб, арогантността не винаги е признак на висок интелект...
  • 8 раптор

    0 1 Отговор
    Нямам контрапункт... Ти сам доразказа това което исках да кажа! Стягайте се малко!

    Коментиран от #9

  • 9 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "раптор":

    И да се стягаме и да не се стягаме, от нас вече нищо не зависи. За съжаление България вече не е държава а само територия. Дано да греша, но предстои думата България да остане само едно географско понятие...

    Коментиран от #10

  • 10 раптор

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Монго":

    И защо нищо да не зависи? Пораженческия дух е силен у вас! Напредадохте се и са сте изморени ли кво?
Новини по държави: