Отидете към основна версия

12 258 35

Турция осъди изказването на Путин за арменския геноцид

  • армения-
  • геноцид-
  • арменски-
  • путин
Снимка: АП/БТА

Турция осъди изказването на руския президент Владимир Путин, че масовото избиване на арменци в Османската империя през Първата световна война е геноцид.

"Отхвърляме и осъждаме характеризирането (от страна на Путин) на събитията през 1915-а г. като геноцид въпреки всичките ни предупреждения и призиви", се посочва в изявление на турското външно министерство, цитирано от БНР.

"Имайки предвид масовите убийства, изселванията, които Русия извърши в Кавказ, Централна Азия и Източна Европа през миналия век, смятаме, че тя трябва да е страната, която знае най-добре какво е геноцид и какви са неговите правни измерения", допълва министерството.

На днешната церемония в Ереван в памет на арменците, загинали преди 100 години, Путин определи събитията като "геноцид". Турция не приема това определение и силно критикува страните, които използват този термин.

Българският парламент днес не призна арменския геноцид, а "масовото изтребление" на арменци.

Германският Бундестаг прие на първо четене резолюция, с която признава прогонването и избиването на 1,5 млн. арменци от Османската империя за геноцид.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: