Отидете към основна версия

14 Май, 2015 21:36, обновена 14 Май, 2015 21:36 1 319 0

Лидерската среща в Македония продължава в понеделник

  • македония-
  • среща-
  • политически лидери-
  • криза

Инициатори на тази среща са представителите на международната общност

Снимка АП/БТА

Без успех приключи срещата на лидерите на четирите основни политически партии в Македония. Все пак те се разбраха в понеделник да се срещнат пак.

Лидерът на опозиционния СДСМ Зоран Заев повтори позициите и становищата на партията си, че за тях приемливо решение е преходно правителство и оставката на премиера Груевски, съобщи македонското издание МКД.

Заев каза, че срещата е била опит за установяване на рамка за политически диалог, който е завършил неуспешно. Той подчерта, че опозицията поддържа категорично искането за сформиране на преходно правителство като единствено условие за разрешаване на политическата криза.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ и премиер на страната Никола Груевски бе въздържан в оценката за това дали днешната среща е била положителна или отрицателна и добави, че се договорили да няма насилие на протестите. На въпрос дали възнамерява да подаде оставка, Груевски отговори, че не възнамерява. Той отказа да прогнозира дали срещата, която ще продължи в понеделник ще бъде успешна.

Лидерите на четирите основни политически партии в Македония се събраха днес, за да обсъдят кризата в страната. На срещата освен премиерът Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от СДСМ, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА, присъстват и посланикът на САЩ Джес Бейли и ръководителят на мисията на ЕС в Македония Аиво Орав. Двамата са там в ролята си на наблюдатели, съобщиха от двете дипломатически мисии.

Инициатори на тази среща са представителите на международната общност, които искат да започне диалог за разрешаване на политическата криза, която започна с протести срещу полицейското насилие.

Срещата започна в 14:00 часа местно време и бе прекъсната от кратка почивка.

По време на кратката пауза бе разпространено кратко съобщение:

"След една трудна седмица за страната се събрахме да изразим общата си подкрепа за демократичните ценности, включително и правото на мирен протест както и да осъдим насилието, независимо дали то е било с политически или с престъпни цели. Всички ние се съгласихме да продължим диалога за постигане на напредък по пътя на евроинтеграцията за доброто на гражданите".
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Никола Груевски: Няма да подам оставка

    Нямам намерение да се оттеглям. Няма да приема и съставяне на преходно правителство. Ако подам оставка това ще означава, че съм страхливец. Това за ...
    17.05.2015
    1 033
    0
  • Груевски ще падне под натиска отвън

    Правителството на Никола Груевски трябва да подаде оставка. Убеден съм, че натиск ще окажат абсолютно всички европейски политически фактори и ще за ...
    14.05.2015
    2 956
    3
Новини по държави: