Last news in Fakti

14 Май, 2015 17:23 2 927 3

Груевски ще падне под натиска отвън

  • груевски-
  • натиска-
  • отвън-
  • македония

Това което се случва в Македония е недопустимо за XXІ век, смята бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров

Груевски ще падне под натиска отвън - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Правителството на Никола Груевски трябва да подаде оставка. Убеден съм, че натиск ще окажат абсолютно всички европейски политически фактори и ще застанат зад искането за оставка на Груевски в Македония. И рано или късно ще се стигне до нея. Това заяви в интервю за Факти.бг бившият директор на Националната разузнавателна служба Димо Гяуров. Той смята, че е много трудно да се каже дали България е подготвена, ако обстановката в съседната държава се усложни.

Как ще коментирате случващото се в Македония? Освен нагласата за смъкването на едно тоталитарно управление, появиха се нови движения на опозицията, същевременно се случиха събитията от Куманово? 

Това, което се случва в Македония не е от вчера и от онзи ден. Нищо, че от вниманието на европейската общественост избягаха някак си тези детайли от македонското ежедневие през последните години. Но напрежението особено се покачи в началото на тази година, когато там започнаха по-сериозни репресии, свързани с обвинения в държавна измяна и опит за преврат на мнозина известни хора, общественици, политици и вкарването им в затвора. Напрежението се нагнетяваше, особено покрай разкритията за тежка корупция, за да се стигне до днешния момент, когато почти повсеместно в цялата страна има протестни митинги. Причините се коренят назад във времето. Отдавна има сериозни признаци за корупция и авторитарно управление. Не виждам към днешния ден нищо неочаквано и изненадващо, на фона на случващото се през годините на управление на сегашната политическа върхушка в Македония. Македонския народ дори твърде дълго изтърпя това управление.

Опозицията в Македония твърди, че това, което се случи в Куманово е предизвикано от самия Груевски, за да бъде отклонено вниманието от реалното недоволство в страната. Какво мислите?

Ако не беше пролята толкова много кръв и ако нямаше толкова много убити и ранени, аз бих си помислил същото, защото някак твърде странно и много удобно съвпаднаха протестите и тези така наречени „терористични атаки” в Куманово. Според мен истината вероятно е по-различна. Вероятно действително става дума за хора, свързани с някаква форма на албански национализъм, но които не са пристигнали там вчера или онзи ден, а които пребивават от доста време. Още повече, ако се вярва на твърденията на македонските официални власти, че са имали информация за това присъствие от по-рано. А ако се доверим на съобщеното от някои европейските разузнавателни служби, според чиито твърдения са били засечени контакти между представителите на македонските сили за сигурност и тези, нека да ги наречем „терористи”, то спокойно можем да предположим, че властите в Македония удобно са се възползували от това присъствие. А няма да се изненадам, ако след време се окаже, че някои от тези хора са агентура на македонските служби или дори са били мотивирани от същите служби да присъстват там.

Някои ги определят като криминални елементи, други като терористи ...

Много е трудно да се каже какви са, но до момента няма безспорни доказателства, че са били подготвяни терористични актове. Защото такова беше обяснението за събитията – пресичане на подготвени атаки по правителствени обекти. Не стана ясно кога и как са пристигнали тези хора, нито какво са търсели точно там. Стана известно обаче, че са пребивавали в атакувания квартал в Куманово от доста време. Полицията проведе операция в подходящия за нея и управляващите момент. Целеше се от една страна да се вдигне рейтинга на контраразузнаването и вътрешното министерство, тъй като те са едни от основните засегнати от компроматната война и разкритията за корупция в Македония през последните месеци, а от друга страна, предполагам, че върхушката е преценила, че това ще даде повод на правителството да обяви някаква форма на извънредно положение, за да забрани публичните прояви на недоволните от нея. Особено на фона на очаквания на 17 май национален митинг. Така че аз не вярвам на официалните версии. Убеден съм, че рано или късно истината ще стане известна, защото тя не може да бъде дълго укривана. А това е абсолютно необходимо, защото е недопустимо в XXІ век на територията на Европа управляващи да правят това, което се случва в Македония, още повече в държава, която уж се стреми да стане член на ЕС и НАТО.

Ако ситуацията в Македония се усложни, подготвена ли е България, според Вас?

Много ми е трудно да кажа доколко България е подготвена. За да се отговори на този въпрос, трябва да се разгледат един по един рисковете, които случващото се там поставя пред България. Струва ми се, че на този етап не бихме могли да говорим за пряк военен риск. По-скоро, същественият риск, пред който бихме могли да се изправим е свързан с евентуалната бежанска вълна. Подобна ситуация имахме по време на войната в Косово (28 февруари 1998 - 11 юни 1999 - бел.ред.). И тогава България ще бъде поставена в изключително трудно положение, защото от една страна едва ли сме в състояние да поемем огромна група македонско население, а от друга - някак неморално е да затворим границата пред хора, които практически са наши братя. Но аз не вярвам това да се случи, защото до момента там не е имало и няма данни за сериозно етническо напрежение. Наблюдавахме по-скоро отделни искри, резултат от индивидуално поведение. И съм склонен да мисля, че македонското правителство изкуствено разиграва етническата карта, за да предизвика уплаха у европейците и съответно да получи поредната прошка от международната общност.

Очаквате ли да падне правителството на Груевски? 17-ти май е един решаващ ден, каква е Вашата прогноза?

Според мен, правителството трябва задължително да си подаде оставката. Това, което премиерът на Македония направи през последните два дни -  частичните рокади в рамките на кабинета, няма да го спаси. Още повече, че събитията в Македония, най-сетне предизвикаха вниманието на европейците и те прогледнаха за истината. Да си припомним, че управляващата в Македония ВМРО е част от ЕНП. И поставя ЕНП в изключително тежка ситуация. Струва ми се задължително ЕНП да вземе отношение и да окаже натиск върху Груевски. Това поискаха либералите в Европейския парламент. Убеден съм, че такъв натиск ще окажат абсолютно всички европейски политически фактори, ще застанат зад искането за оставка на правителството на Македония. И рано или късно ще се стигне до оставката. Защото, пак повтарям, това което се случва там е недопустимо за XXІ век.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Воевода

    0 0 Отговор
    За с-копци като ДГ действията на Груевска са неразбираеми. Те могат да серазберат само от хора с мъжка логика.
    Пуцайте братя бугари по арнаутите.
  • 2 Глигор

    0 0 Отговор
    ПАДАЙ ГРУЙЧО ПАДАЙ, ОТИ ИНАК КЕ ВИ ПАДНЕ ДРЪЖАВАТА У РАЦЕТЕ НА ИЛИРИТЕ /АЛБАНЦИ,ШИПТАРИ,АРНАУТИ/ - НА ЗАПАД ОТ ВАРДАРОТ !!
  • 3 незнайко

    0 0 Отговор
    Само се бием в гърдите за този 21 век. С какво е по различен, след като се появи ислямска държава. Даже средствата за унищожение са по съвременни. Някой тласка света към разруха. Още не сме дорасли да разберем, че не сме сами в космоса.