Отидете към основна версия

835 2

Бежанската вълна е сред основните проблеми на ЕС

  • бежанци-
  • основен проблем-
  • ес-
  • кристалина георгиева-
  • бежанска вълна

България е в челната една трета страни от Европейския съюз по усвояване на средства от европейските фондове, посочи Кристалина Георгиева

Eдин от основните проблеми на Европейския съюз остава справянето с бежанската вълна. Това заяви в “Денят започва” заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

5600 бежанци, които са преминали през България и в последствие са се настанили в Западна Европа, може да бъдат върнати у нас. Случаите им се в момента се разглеждат.

“Това са 5600 случая, които могат да имат основание, някакво основание да бъдат разглеждани в контекста на  отговорност на страната ни като страна на първо влизане. Това не означава, че 5600 души са си опаковали багажите и са по влакове, самолети, автобуси да идват в България.
Процесът, по който се оценява дали това връщане трябва да стане, дали България ще го приеме – то е, така, доста сложен процес. И много от тези 5600 души вероятно мислят за това какви причини да извадят за това да не бъдат върнати в България. Но това, че Европа се намира в изключително тежка ситуация – най-тежката след Втората световна война от гледна точка на миграционен поток, е факт. И ние не можем да си заравяме главата в пясъка и да казваме “а пък по някакъв начин на нас този проблем ще ни се размине, ” подчерта Георгиева.

Кристалина Георгиева съобщи, че България е в челната една трета страни от Европейския съюз по усвояване на средства от европейските фондове. 32 милиарда лева може да влязат в страната ни през новия програмен период. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини