Last news in Fakti

20 Август, 2015 18:04 1 995 1

Македония обяви извънредно положение заради бежанската криза

  • македония-
  • извънредно положение-
  • бежанци-
  • криза-
  • граници-
  • армия-
  • власти-
  • имигранти

Армията ще се включи в овладяването на нарастващата криза

Македония обяви извънредно положение заради бежанската криза - 1
Снимки: БТА/ AP

Правителството на Македония обяви извънредно положение по южната и северната си граница заради потока на бежанци, съобщиха медиите в страната.

Властите обявиха, че армията ще се включи в овладяването на нарастващата криза с имигрантите, търсещи убежище в Европа.

Иво Котевски – говорител на вътрешното министерство– заяви, че участието на армията ще доведе до два търсени ефекта. Първо – ще се повиши сигурността сред местните жители, и второ – ще позволи по-всеобхватен подход към хората, които искат да подадат молба за убежище.

Правителството обяви, че ще разположи военни сили по границите си, за да се справи с наплива на бежанци от Близкия изток, Азия и Африка. Затварянето на границата за бежанци може да доведе до огромно натрупване на имигранти от гръцката страна на границата. Близо 2000 души преминават дневно през Македония в търсене на по-добро бъдеще.

Македония се превърна в основен транзитен маршрут за бежанците, които от Гърция искат да отидат към по-развитите европейски страни. Близо 39 000 имигранти, повечето от Сирия, са преминали през Македония през миналия месец.

Властите се обърнаха с молба за допълнителни вагони от съседните държави. „Македонските железници нямат капацитет да се справят с този наплив и да превозят бежанците, искащи да влязат в Централна Европа през балканския коридор“, заявиха от македонската железница пред b92.net.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мюсли

    0 0 Отговор
    Отстрел на място. Problem solved. AK-47.
Новини по държави: