Отидете към основна версия

1 820 13

Путин: Русия ще продължи да предоставя военна помощ на Асад

  • владимир путин-
  • русия-
  • сирия-
  • хуманитарна помощ-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • ислямска държава-
  • башар асад

Ако не беше ролята на Русия в гражданката война в Сирия, броят на бежанците би бил още по-голям, заяви руският президент

Снимка Архив АП/БТА

Руският президент Владимир Путин обеща да продължи военната си подкрепа за сирийския президент Башар Асад, въпреки нарастващите опасения относно ролята на Москва във войната, съобщава Би Би Си.

Той заяви, че напливът от бежанците към Европа би бил "още по-голям" без подкрепата на Русия за правителството на Сирия.

САЩ и техните  западни съюзници, които се противопоставят на президента Асад, многократно са заявявали, че подкрепата за режима в Сирия рискува продължаване на конфликта. Москва обаче е ключов съюзник на Асад по време на кървавата гражданска война, която започна през 2011 година.

Путин обяви, че изпраща военно оборудване в Сирия, за да помогне на правителството да се бори с така наречената Ислямска държава.

"Ние подкрепяме правителството на Сирия ... в борбата с терористичната агресия. Ние предоставяме и ще продължим да предоставите необходимата военн-техническа помощ. Ние настояваме и други страни да се присъединят към нас.", заяви президентът Путин във вторник.

„Очевидно е, че без активното участие на сирийските власти и военните в борбата срещу Ислямска държава, терористите няма да бъдат изгонени от страната и от региона", заяви още руският президент.

Говорейки по време на срещата на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност в таджикистанската столица Душанбе, Путин каза също, че положението в Сирия би било "по-лошо отколкото в Либия" ако Русия не подкрепяше правителството.

"Москва е разтревожена от желанието на Ислямска държава да разпространи активността си в Европа, Русия и Югоизточна Азия. Русия е загрижена и че бойци на групировката, които преминават идеологическа и военна подготовка в Близкия изток, могат да се върнат в родните си държави“, заяви Путин.

Според него сирийският лидер Башар Асад е готов да привлече в управлението на страната умерената опозиция.

Европейските страни се борят да се справят с хилядите хора, които се тълпят по границите им, бягащи от конфликта.

Коментарите на президента Путин идват след като САЩ изрази загриженост относно последните движения на Русия в близост до крайбрежния сирийски град Латакия. Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис заяви в понеделник, че постоянният поток от хора и оборудване предполага, че Москва планира да създаде "оперативна база" там.

Американските власти също така се опасяват, че засилената руска подкрепа ще засили сирийското правителство в момент, когато то търпи загуби на бойното поле и ще усложни усилията за намиране на политическо решение на конфликта.

Русия отрече изграждането на руска база в Сирия, въпреки че външният министър Сергей Лавров заяви миналата седмица, че страната му ще изпрати още помощ за Сирия, ако такава бъде поискана.

Сирийски и руски държавни медии съобщиха в събота, че два руски товарни самолети с 80 тона хуманитарна помощ са били разтоварени в Сирия.

Самолетите са летели до военновъздушна база в близост до Латакия - крепост на президента Асад. Министерството на отбраната на Русия заяви, че един от самолетите е превозвал материали за изграждане на палатков лагер за бежанци.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания