15 Септември, 2015 17:32 1 802 13

Путин: Русия ще продължи да предоставя военна помощ на Асад

  • владимир путин-
  • русия-
  • сирия-
  • хуманитарна помощ-
  • конфликт-
  • гражданска война-
  • ислямска държава-
  • башар асад

Ако не беше ролята на Русия в гражданката война в Сирия, броят на бежанците би бил още по-голям, заяви руският президент

Путин: Русия ще продължи да предоставя военна помощ на Асад - 1
Снимка Архив АП/БТА

Руският президент Владимир Путин обеща да продължи военната си подкрепа за сирийския президент Башар Асад, въпреки нарастващите опасения относно ролята на Москва във войната, съобщава Би Би Си.

Той заяви, че напливът от бежанците към Европа би бил "още по-голям" без подкрепата на Русия за правителството на Сирия.

САЩ и техните  западни съюзници, които се противопоставят на президента Асад, многократно са заявявали, че подкрепата за режима в Сирия рискува продължаване на конфликта. Москва обаче е ключов съюзник на Асад по време на кървавата гражданска война, която започна през 2011 година.

Путин обяви, че изпраща военно оборудване в Сирия, за да помогне на правителството да се бори с така наречената Ислямска държава.

"Ние подкрепяме правителството на Сирия ... в борбата с терористичната агресия. Ние предоставяме и ще продължим да предоставите необходимата военн-техническа помощ. Ние настояваме и други страни да се присъединят към нас.", заяви президентът Путин във вторник.

„Очевидно е, че без активното участие на сирийските власти и военните в борбата срещу Ислямска държава, терористите няма да бъдат изгонени от страната и от региона", заяви още руският президент.

Говорейки по време на срещата на върха на Организацията на Договора за колективна сигурност в таджикистанската столица Душанбе, Путин каза също, че положението в Сирия би било "по-лошо отколкото в Либия" ако Русия не подкрепяше правителството.

"Москва е разтревожена от желанието на Ислямска държава да разпространи активността си в Европа, Русия и Югоизточна Азия. Русия е загрижена и че бойци на групировката, които преминават идеологическа и военна подготовка в Близкия изток, могат да се върнат в родните си държави“, заяви Путин.

Според него сирийският лидер Башар Асад е готов да привлече в управлението на страната умерената опозиция.

Европейските страни се борят да се справят с хилядите хора, които се тълпят по границите им, бягащи от конфликта.

Коментарите на президента Путин идват след като САЩ изрази загриженост относно последните движения на Русия в близост до крайбрежния сирийски град Латакия. Говорителят на Пентагона Джеф Дейвис заяви в понеделник, че постоянният поток от хора и оборудване предполага, че Москва планира да създаде "оперативна база" там.

Американските власти също така се опасяват, че засилената руска подкрепа ще засили сирийското правителство в момент, когато то търпи загуби на бойното поле и ще усложни усилията за намиране на политическо решение на конфликта.

Русия отрече изграждането на руска база в Сирия, въпреки че външният министър Сергей Лавров заяви миналата седмица, че страната му ще изпрати още помощ за Сирия, ако такава бъде поискана.

Сирийски и руски държавни медии съобщиха в събота, че два руски товарни самолети с 80 тона хуманитарна помощ са били разтоварени в Сирия.

Самолетите са летели до военновъздушна база в близост до Латакия - крепост на президента Асад. Министерството на отбраната на Русия заяви, че един от самолетите е превозвал материали за изграждане на палатков лагер за бежанци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 radka piratka

    0 0 Отговор
    АААА Путин каза и други неща

    ето за любопитните с бг превод е

    www.ataka.tv/видео/русия-ще-продължи-да-подкрепя-
    правителството-на-асад-г-c12308.html
  • 3 американеца туркофил

    0 0 Отговор
    Путин вече мачка хлебарките от ИДЛ с модерно плазмено запалимо оръжие от което няма спасение

    ето видео по нагледно

    http://vbox7.com/play:2587757fed


    Руските специални части се справиха с лекота с една от задачите поставени им от президента Владимир Путин. Те само за 6 минути успяха да изпепелят три блока в покрайнините на столицата Дамаск, пълни с ислямисти.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Juliy

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "американеца туркофил ":

    Май много руски рекламни филмчета гледаш.Същата армия си тръгна
    на.рана от Афганистан.

    Коментиран от #5

  • 5 американец туркофиляк

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Juliy":

    и същата смаза

    наполеон
    хитлер
    и само след 3 месеца япония

    нещо друго ще кажеш ли американо ислямски троле ..съжалявам че идл няма да може да завземе цяла сирия хахаха ..разочарован ли си
  • 6 руски плазмен слон

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "американеца туркофил ":

    Та казваш значи руския слон бил най-големия. Вече има и плазмен слон :))). Ей русофилите сте страшна работа. Това на което казваш плазмено оръжие е просто високоскоростно многоцевно оръдие подобно на американското M61 Vulcan. Поради високия темп на стрелба от 4000 до 6600 изстрела в минута трасаците му особено нощно време се виждат като една линия. Не виждаш ли в далечината на клипа който си дал, когато се гъне тая огнена змия, че има отделни рикошети на единични снаряди. Ето ти "плазмено" оръжие през деня и след 50-тата секунда през нощта:

    https://www.youtube.com/watch?v=V2004nrHxa0

    и още огнени змии:

    https://www.youtube.com/watch?v=VQ6YChXRn_A

    Та някой те излъга за руското "плазмено" оръжие или си мислиш че ти ще излъжеш някой? Съжалявам че те разочаровам, нищо лично.
  • 7 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    освен плазмени оръдия ,путин е донесъл в сирия джадайски мечове и джадаи заедно с тях.очаква се българските путинолизци да получат овулация след тази достоверна информация,споделена от комсомолская правда!
  • 8 onq s konq

    0 0 Отговор
    Естествено че русите имат вече изградена база в Сирия и тя е документирана със снимки от космоса-видяхме я по ТВ-то.Налице е абсолютно същото безцеремонно нахлуване в чужда държава както в Украйна.Единственото обяснение за тая международна арогантност е безнадежно срутената руска икономика и единственото лекарство изобщо за оцеляването на нацията е ГРАБЕЖ!

    Коментиран от #10

  • 9 999

    1 0 Отговор
    Освен плазмени оръдия е донесъл и вибратори но един българин запасняк от ШЗО то ги откраднал и ги използва с всичка сила само американците му купуват батерии в замяна на вярна служба няма да казвам кои е. Д.Д.

    Коментиран от #12

  • 10 999

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Опа и какво граби Русия злато,Руски топлоцентрали продаващи скъп ток на населението и ли им затвори работещите атомни централи ти най после нямали да слезеш на земята от коня.

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "999":

    Какво граби ли?...Еса щи го обясня на теб и подобните ти набързо и без да слизам от коня и съм сигурен че ще ме разбереш,независимо че броя на девятките ти е обратнопропорционален на интелекта ти.Та на въпроса:Граби територии байно.Територии с несметни подземни богатства ,включително и петрол почти на повърхността!А тириториите се превръщат в "сфери на влияние" чрез поставяне начело на послушно марионетно правителство.От тук нататък въпросната "държава -васал" е длъжна да купува стоки САМО от господаря си,както и да продава стоките си пак на него-при това на цени,които се опраделят от ...окупатора естествено!/Така както беше България 45г-купуваме "Жигулита" щото друго няма,изнасяме хранителни продукти за "Големия брат"/Верно че Русия няма читави технологии за обработка на суровините,но пък може да ги предложи на междунар. пазар на дъмпингови цени,защото на "завоювания кон зъбите не се броят"!А колко хищнически ще се ще се извличат пол. изкопаеми от руските фирми/с дългосрочни договори естествено/ не е трудно да се сетиш,защото на първо място е бързата печалба!Дано ти се е изяснило вече")
  • 12 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "999":

    аз съм ,аз съм запасняка от шзо ,ха,ха,ха....иначе как стреляше плазменото руско оръдие ,а ?????ех хиляда имена да си сложиш простотията си няма как да прикриеш !я ни светни за някое друго руско оръдие освен плазменото ,та в шзо то да се порадваме на новите руски воeнни технологии!

    Коментиран от #13

  • 13 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Десислава Димитрова":

    Тролче, само не мога да разбера с 'къв акъл си изразяваш мнението по който и да е въпрос - ника ти е с женско име, а говориш за себе си в мъжки род (чети тук докато спорим двамата, какво си писал:http://fakti.bg/world/155846-shtainmaier-ima-napredak-na-pregovorite-po-ukraina);

    Тия приказки за бизнесмените като теб дето са много отговорни и работливи, ама не щеш ли няма кадърна работа ръка в България и т.н. толкова пъти съм ги чел по разни форуми, че оставам с в впечатлението, че половината български бизнесмени цял ден пишат по форумите, вместо да работят, бе! Е тогава що се учудваш, че не ти върви работата и що търсиш вината в работниците си?!

    Много разбираш от икономика и от всичко друго, ама например вече повече от година слушам как Русия до няколко месеца ще се срине, бюджета и така и така бил направен, при такава цена на петрола, пък така паднала цената на газа, ужас, хората умират там, пада им стандарта на живот........ама дееб* тия няколко месеца, все не минават, бе!
    Та, какво излиза - или ти си глупак и от нищо не ти разбира главата, или четеш писанията на други глупаци и ще ги повтаряш като папагал докато ти плащат, или руснаците са много корави копелета?! Май и трите предположения за верни, а ;)!

    Айде сега вземи да си отговориш сам на себе си ще повярва ли някой някога на нещо написано от теб и има ли смисъл да пишеш каквото и да е тука и по други форумчета най-веорятно? Земи хвани някоя истинска работа по-добре, нялагай си парцалите и си мълчи.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания