Отидете към основна версия

2 149 10

Сънят на бежанеца*

  • бежанци-
  • сирия-
  • ирак-
  • ислямска държава

Други бягат от съсипани светски държави към Европа, защото не им се живее в теократична ислямска държава, където и бездруго не са желани

Снимка: АП/БТА

От Юлия ал Хаким via Facebook

Ще го напиша за последен път и млъквам, защото е ясно, че не мога да променя никой, който смята, че бежанската криза ще се реши с концлагери. Моят дядо, на когото нося фамилията, е политически емигрант от има-няма 50 години.

Първоначално идва като студент в България, за да опознае Европа, после се влюбва в синеоката ми баба и се връща в Багдад с нея. Издържал семейството си като работел в петролна рафинерия и печелел повече от премиера на Ирак. И всичко било чудесно до появата на Саддам, който подгонва целия ми род. Само от най-близкото семейно обкръжение на дядо Мохи убиват осем души. Сред тях и малолетните ми братовчеди пред очите на майките им. Иначе, тъй като родът ми се е бунтувал и е участвал активно в съпротивата срещу режима, са избити още петдесетина души от фамилията.

Накрая оцелелите братя се разпръснали из Европа, дядо дошъл с баба в България. Чета, че емигрантите били предатели и не искали да се сражават за родината си. Бих искала да видя всички, които говорят по този начин, колко близки хора в живота си са загубили досега, колкото дядо ми може би?! На чужд гръб и сто тояги са малко. Войните в Близкия изток не са като пърформансите ви пред Народното събрание, където умни, красиви и успели хора се бориха със зъби и нокти срещу "кръволока" Орешарски.

Никой не ви кара да харесвате тези хора и да ги подслонявате в домовете си. Достатъчно е само да запазите малко здрав разум и да не ги слагате под общ знаменател като "скакалци", "животни", "главорези". Някои от тях наистина бягат от война и ужаси, каквито не можете да си представите дори.

Други бягат от съсипани светски държави към Европа, защото не им се живее в теократична ислямска държава, където и бездруго не са желани. Трети се стремят към социалните помощи и безплатното образование в Германия. Четвърти са спящи терористични клетки. Общото между всички тези хора е, че щяха още да се намират в домовете си, ако страните им съществуваха като държави, а не като колониални територии, на които под една или друга форма чужди страни водят войни за ресурси. Като стана дума за Саддам Хюсеин, да припомням ли кой го сдобиваше с химически оръжия, да питам ли кой въоръжава ИДИЛ сега и коя от Великите сили им даде сателит?

Та така. Искате тези хора да не идват в Европа? И правилно. Мястото им не е тук. Ако Великите сили се обединят, ще се справят с ИДИЛ за по-малко от месец и бежанският поток ще намалее драстично. България няма особени възможности да помогне, но би могла поне да не пречи, когато руски самолети молят за разрешение да преминат с хуманитарни помощи за Сирия.

Понякога, за да спасиш себе си, трябва да помогнеш на някой друг..

 

*Заглавието е на редакцията

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини