Last news in Fakti

17 Септември, 2015 08:53 2 334 18

Бан Ки-мун шокиран от станалото на унгарската граница

  • оон-
  • бан ки-мун-
  • бежанци-
  • сблъсъци-
  • унгария-
  • украйна

Сръбският премиер Александър Вучич призова Европейският съюз да излезе с позиция за действията на Унгария срещу бежанците

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че е шокиран от решението на унгарската полиция да използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да спре атаката на бежанците на граничната полиция, съобщи Би Би Си.

Късно в сряда вечерта по границата бяха разположени тежко въоръжени полицейски сили и бронирана техника.

Бан Ки-мун заяви, че подобно отношение към бежанците е неприемливо. Хиляди имигранти се опитаха да щурмуват сръбско-украинската граница в опит да продължат пътя си към Германия. От вътрешното министерство в Будапеща заявиха, че при сблъсъците са били ранени 20-тина полицаи. Силите на реда обвиниха бежанците, че ги атакуват с бутилки и подръчни материали, криейки се зад децата си.

Сръбският премиер Александър Вучич призова Европейският съюз да излезе с позиция за действията на Унгария срещу бежанците.

Той обвини съседна Унгария в „брутално“ и „неевропейско“ поведение към мигрантите, намиращи са общата граница между двете страни.

"Ние няма да позволим на никого да ни унижава. Призовавам Европейския съюз да реагира, за членовете му да се държат в съответствие с европейските ценности", заяви Александър Вучич пред сръбската държавна телевизия. Той отлетя за САЩ, за да участва в годишната среща на ООН.

„Ако ЕС не реагира, то ние ще намерим начин да защитим нашите граници и европейските ценности“, заяви Александър Вучич.

В същото време продължава разделението в Европейския съюз по въпроса как да се процедира с бежанската вълна.

Най-малко двама бежанци са били ранени при сблъсъците, потвърдиха източници от Унгария и Сърбия.

Във вторник Унгария затвори границата си със Сърбия. Междувременно стана известно, че и Австрия и Чехия затягат граничния контрол. Това принуди част от бежанците в Сърбия да се насочат към границата с Хърватия. Оттам те искат да поемат към Словения, Австрия и Германия.

В същото време унгарските съдилища започнаха да гледат по съкратената процедура казусите на тези мигранти, които са влезли незаконно в страната. Властите отчитат , че над 200 000 са преминали Унгария в опит да достигнат до Германия и Скандинавия.

Бежанците от Африка и Близкия изток в опит да достигнат до богатите страни на Европа са достигнали до Украйна.

Граничната служба от Закарпатска област заедно с колегите си от ЕС е задържала няколко нелегални мигранти.

Украинската телевизия 112 съобщи за задържането на петима бежанци от Африка, които са се опитали да влязат нелегално в Украйна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бан КиМаймун

    1 0 Отговор
    Аз пък съм шокиран от решението на унгарската полиция да използва САМО сълзотворен газ и водни оръдия, а не и огнестрелно оръжие.

    Коментиран от #2

  • 2 Прав си

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бан КиМаймун":

    Обаче пък аз ще съм шокиран още повече, ако тези "бежанци" напънат нашата граница, а нашите органи се държат по европейски. Е, чак тогава ще стана яростен противник на членството ни в ЕС въобще.
  • 3 Киро

    2 0 Отговор
    Още един се обади от коневръза!

    От кво си шокиран бе, от защитата на националната граница от група нарушители, ли?
    Или от 20-те ранени полицая?
    Или от факта, че орките са си хвърляли децата през оградата? Смятайте какво са за тях децата - билет и средство за иснудване на белия човек, докато се домъкнат до Германия и се пльоснат на помощти цял живот после и само да се развъждат, като бълхи!

    Възмутен бил...недей, че НИЕ, нормалните европейци колко сме възмутени, ще ви вържем такива като тебе и с една пръчка...!

    Коментиран от #16

  • 4 Кайман хърделист

    0 0 Отговор
    "Хиляди имигранти се опитаха да щурмуват сръбско-украинската граница в опит да продължат пътя си към Германия. "

    Сърбия има ли граница с Украйна?

    Коментиран от #6

  • 5 незнайко

    2 0 Отговор
    Единствено Унгария според мен действа както трябва. Това което е написал " Киро" е самата истина. Тези бежанци мислят ли за разликата в климата от където идват? НЕ МИСЛЯТ защото нямат толкова мозък. Не напразно им казват МИГРАНТИ, също като животните. Техните домове били сринати, те направили ли са нещо това да не се случи? Ако Европа продължава с тази толерантност ще въвлече всички членки в беда.
  • 6 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Кайман хърделист":

    сръбско-украинската граница
    Точно това и аз се зачудих :)
  • 7 Димитър

    1 0 Отговор
    Той Бан Ки-мъна се е объркал с просълзяването и подранил с размахването на кутрето.
    Това е станало на Сръбско-Украинската граница. Унгария е невинна :) :)
  • 8 Инсекти

    1 0 Отговор
    А какво да правят когато вредители се опитват да влязат в дома им? Решението е просто-пръскаш с Райд-изтребва ги до крак.А иначе тази паплач да се разположи в двора на Белия дом и след няколко часа ще стане Осран дом.Защото именно политиката на Щатите доведе до този наплив от емигранти.
  • 9 бой по каските

    1 0 Отговор
    Джагалите са решили да се изнесат всичките в Германия. Да си живуркат на социални помощи, набарали са на баницата мекото, то по тая логика, цяла африка ще се изнесе в Германия и Западна Европа.
    Едно време ние българите, като искахме да преминаваме границата незаконно и нас ни спираха, стреляха и прибираха в затвора.
    Нормално е, все пак това си е граница.
  • 10 зьц

    0 0 Отговор
    що сръбско украйнската бе?
  • 11 стратокастър

    0 0 Отговор
    "Германия и се пльоснат на помощти цял живот после и само да се развъждат, като бълхи"
    Още малко и ще се "пльоснат " точно в Германия цял живот на помощи и ще се развъждат като бълхи!
    Нещо не си на ясно Кире! В Германия такова нещо няма !!!
  • 12 ЖОРО

    0 0 Отговор
    А бе тие защо не заминават в Дубай или Америка или Иран...Браво на Унгарци >>> Супер
  • 13 киро

    0 0 Отговор
    сръбско-украинската граница ??????????? ИНТЕРЕСНО !!!!!!!!

    Коментиран от #15

  • 14 нетолерантен

    0 0 Отговор
    Едно стъпиха на европейска земя и вече се почва с протести и агресия срещу установения ред и да се опитват да се налагат. Следва капсулиране в гета, претенции за социални облаги, бунтове с палежи на коли и разбиване на магазини (подобни на тези в Англия и Франция преди години), защото били отхвърлени, изолирани и неразбрани. Приемането им е най-голямата глупост правена досега в EU, която ще има фатални последици.
  • 15 Jap

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "киро":

    Да Голем Смех,ВЕНЦИ...ИИИИ,Wake up!
  • 16 Jap

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Киро":

    Тълпи Орки от долната земя - направо като от книга на Толкин!
  • 17 Shapeshifter

    0 0 Отговор
    "Хиляди имигранти се опитаха да щурмуват сръбско-украинската граница в опит да продължат пътя си към Германия" Не знаех, че Сърбия има обща граница с Украйна!
    Съжалявам, че трябва да го кажа, но в журналистите в този сайт май са полуграмотни. Правописни и фактологични грешки тук са нещо обичайно. Сега разбирам че не са внимавали и в час по география. В трети клас.
  • 18 111

    0 0 Отговор
    А ТРЯБВА ДА Е ШОКИРАН ОТ НАГЛОСТТА И АГРЕСИЯТА НА МИГРАНТИТЕ. ЛИЦЕМЕРНИ И АЛЧНИ ПОЛИТИЦИ УНИЩОЖАВАТ ЕВРОПА !