Last news in Fakti

16 Септември, 2015 17:00, обновена 16 Септември, 2015 17:11 1 348 0

Турция блокира над 1000 бежанци в Одрин и Истанбул

  • турция-
  • имигранти-
  • одрин-
  • истанбул-
  • бежанци-
  • граница

Местните власти осигуряват храна, вода и одеяла

Около 1000 бежанци останаха блокирани днес в северозападния турски град Одрин, близо до гръцката граница, след като турските власти спряха пътуването им към Европа.

"Те не могат да останат тук. Може би ние ще им позволи да останат два или три дни, но след това те трябва да напуснат," заяви местният управител Али Шахин пред турския телевизионен канал NTV.

Вчера турски полицаи създадоха кордон около автобусната гара, за да не позволяват на бежанците, повечето от които сирийци, да тръгнат към гръцката граница.

Пътят през Одрин е смятан от имигрантите за най-безопасния маршрут през Турция към Груцките острови Кос, Лесбос и други острови.

Още стотици бежанци лагеруват на Централната автогара в Истанбул за втора поредна нощ, след като отказали да им продадат билети за Одрин. Одрин се намира на 240 километра от Истанбул и е близо до мястото, където се събират границите на Турция, Гърция и България.

Някои от имигрантите са тръгнали пеша по магистралата към Одрин, но бяха пресрещнати и блокирани от силите на реда, пишат турските медии. Те са готови и да организират протести и блокади в регионите на границата с Гърция, за да окажат натиск на властите да им позволят да влязат в ЕС по суша.

Защитавайки решението да върне обратно мигрантите, Шахин заяви, че Одрин не може да се справи с наплива от бежанци, който тази година достигна 50 000, което е много повече в сравнения с цялата 2014 година.

"Миналата седмица успяхме да върнем 7500 души, убеждавайки ги, че не могат да останат тук. Ще използваме същия метод на убеждение", заяви Али Хашин.

Пресата е държана настрана от района на гарата рано сутринта в сряда, разказа един фотограф от АФП.

Местните власти осигуряват храна, вода и одеяла на бежанците. На място работят и доброволци на Червения кръст.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: