Last news in Fakti

17 Септември, 2015 12:18 1 203 0

ЕП прие мерки за бежанците

  • бежанци-
  • еп-
  • европейски парламент

Евродепутатите са силно притеснени, че решението ще се отложи и на следващата среща на вътрешните министри следващия вторник. Те ще се съберат отново извънредно на 22 септември в търсене на компромиси и консенсус за приемане на спешните мерки, но повечето евродепутати не са оптимисти. Затова председателят на ЕП Мартин Шулц внесе късно в сряда предложението за спешно приемане на такава резолюция. Той прилага бързата процедура, към която се прибягва много рядко, защото ситуацията е безпрецедентна.

Депутатите в Европейския парламент (ЕП) призоваха правителствата бързо да приемат допълнителен механизъм за разпределение на 120 хиляди бежанци от Италия, Гърция и Унгария. 372-ма бяха "за" необвързващата резолюция, 124 "против", а 54 се въздържаха. За да влезе в сила юридически, трябва решение на вътрешните министри на 28-те държави, които се събират идния вторник.

Освен задължителни квоти, нужно е още допълнително финансиране от европейския бюджет, за да се уеднаквят условията по настаняването на бежанците в по-бедните държави, коментира пред кореспондента на БНР в Брюксел зам.-председателят на групата на социалистите от Германия депутатът Кнут Флекенщайн.

Голямото мнозинство в парламента бе лесно постигнато, защото 120 хиляди души не е чак толкова голям брой. Само в Мюнхен за последните три седмици дойдоха 74 000 бежанци. Замислете се, че в Йордания всеки четвърти човек е бежанец, а населението на ЕС е над 500 милиона. Тази схема дори и да бъде на доброволни начала все пак ще е някакво начало, защото сега някои държави не желаят изобщо да приемат бежанци. А онези които казват, че приемат само християни, според мен погазват това, което наричаме европейски ценности, каза Кнут Флекенщайн.

Веднага след гласуването Еврокомисията приветства резултата в подкрепа на нейното предложение и обеща незабавно да започне разселването на бежанци, ако на 22 септември правителствата също одобрят схемата.

Най-влиятелната група на Европейската народна партия не иска пълното отпадане на Дъблинския регламент, каза по-рано в интервю за БНР германският евродепутат Моника Холтмайер. Постоянният квотен механизъм за честно разпределение на бежанци обаче е в интерес на всяка една държава, обясни тя:

Може, например, да се случи друга криза в Източна Европа и милиони хора да дойдат там. Тогава внезапно България, Румъния и Полша могат да поискат помощ от останалите страни от Европейския съюз. Какво би се случило тогава, ако Италия реши да им откаже? Това също няма да е приемливо за нас.

"Сегашната бежанска криза прави нуждата да се действа бързо абсолютно необходима", подчерта в обръщението си към евродепутатите Шулц.

"Заседанието на министрите на вътрешните работи показа пълна безпомощност за справяне с бежанския поток с отказа си да приеме предложените от Комисията мерки", заяви Илияна Йотова в пленарна зала на ЕП по време на дебата, предшествал приемането на резолюцията. Тя остро разкритикува и Европейската комисия за неуспеха и да убеди държавите членки да приемат предложените спешни мерки. "Вече шест месеца ЕК е неспособна да намери лостове, за да влияе върху държавите членки да приложат предложените мерки", каза още тя. Евродепутатите дебатираха в сряда до късно вечерта резултатите от Съвета на ЕС по вътрешни работи и правосъдие, който се проведе в понеделник и трябваше да вземе решение за преместването на 160 000 бежанци от Италия, Гърция и Унгария по предложение на ЕК. Според Илияна Йотова е необходим постоянен механизъм за убежища на мигрантите, който да гарантира както солидарност с бягащите от конфликти, така и сигурност за европейските граждани. "ЕС вече второ денонощие е блокиран не само по външната си граница, но и във вътрешността", каза още българският евродепутат. Тя напомни, че в сряда следобяд стотици бежанци са тръгнали пеша от Истанбул към българо-турската граница. "Унгарската полиция вече използва сълзотворен газ срещу бежанците по границата, докато ние продължаваме да водим едни и същи разговори", допълни Илияна Йотова.

Еврокомисарят Аврамопулос нарече предстоящата среща на вътрешните министри решаваща. Жан Аселборн, който представляваше люксембургското председателство на Съвета, отбеляза, че няма да бъде лесно да се постигне разпределение на останалите 120 000 бежанци на тази среща. Той обаче добави, че Люксембург като председател на Съвета, ще направи всичко по силите си за намиране на решение във вторника за разпределението на останалите 120 000 души.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс беше категоричен, че "не можем да си позволим сочене с пръст. Можем да решим бежанската криза, ако сме обединени, но ще се провалим, ако сме разединени", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: