Отидете към основна версия

1 728 1

Нетаняху пред ООН: Иран създава терористични клетки в света

  • бенямин нетаняху-
  • иран-
  • сирия-
  • тероризъм-
  • ядрена сделка-
  • оон

Министър-председателят на Израел заяви на Общото събрание, че след подписването на ядрената сделка, Иран е увеличил подкрепата си за Хизбула, Асад и Хамас

Снимка АП/БТА

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се качи на подиума по време на Общото събрание на ООН, ден след като палестинският президент Махмуд Абас обвини Израел, че е окупатор и заплаши да отмени съществуващите споразумения с Израел.

Той обясни, че подписването на ядрената сделка няма да отреже пътищата на Иран към ядрено въоръжение.

"Тази сделка няма да доведе до мир", заяви Нетаняху и добави, че свалянето на санкции за милиарди долари прави избухването на война много вероятен сценарий.

Лошото поведение на Иран само се влоши след приемането на сделката. Тази страна увеличи подкрепата си за Хизбула, Асад и Хамас…Иран подсили доставките и войските в Сирия. Той прави всичко това, за да подкрепи бруталния режим на Асад", обяви премиерът на Израел.

Нетаняху заяви още, че Иран доставя ракети SA-22 и Yakhount за Хизбула в Ливан, за да бъдат те насочени към Израел. В допълнение премиерът на Израел заяви, че Иран е построил въоръжени безпилотни самолети за Хамас и ислямските джихадисти в Газа.

"Иран обеща да въоръжи палестинците на Западния бряг и изпрати генерали от Иранската революционна гвардия на Голанските възвишения", каза той.

"Ние ще продължим с нашите усилия, за да спре прехвърлянето на оръжия от Иран към Хизбула в Ливан през сирийската територия", каза Нетаняху, намеквайки за израелски въздушни удари в Сирия.

Ядрената сделка "няма да превърне хищния тигър в котенце. Когато лошото поведение се възнаграждава то става само още по-лошо", добави той.

"Най-голямата опасност, пред която е изправен нашият свят е свързвана с войнстващия ислям, въоръжен с ядрено оръжие", каза той.

„ООН отвръща на иранската заплаха с мълчание. Аз отказвам да остана безмълвен“, разпалено каза той и запази дълго мълчание – цели 44 секунди, което бе съпроводено с гневен поглед, който обходи цялата зала. Това драматично мълчание само затвърди думите му, а някои анализатори дори го сравниха с минутата мълчание, което се отдава на загиналите по време на Холокост.

„Ние се защитаваме, защитавали сме се и ще се защитаваме от тази заплаха.“, заяви Хетаняху.

"Може би ще бъде по-склонни да направите нещо", ако сделката заплаши вашия квартал, заяви Нетаняху добавяйки, че междуконтинентални балистични ракети на Иран са предназначени не за Израел, а за САЩ и Европа.

Никой не трябва да се съмнява в решимостта на Израел да се защитава срещу тези, които ни заплашват с унищожение, предупреди той. „Ето посланието ми към Иран: Вашите планове да разрушите Израел ще се провалят. Ето и посланието ми към всички вас: Каквито и решения да вземете във вашите столици, Израел ще направи всичко необходимо, за да защити своите граждани и своите градове.“

Относно мирните преговори с Палестина, израелският министър-председател заяви, че палестинците отказват да сложат край на конфликта и да приемат окончателен мир с Израел.

"Махмуд Абас трябва да спре да разпространява лъжи за Храмовия хълм. Той не ви казва, че неговите хора използват джамията Ал Акса да съхраняват взривоопасни вещества, с които да атакуват нашия народ. Израел е този, който защитава Храмовия хълм и джамията. Израел е този, който защитава светите храмове на християните, както и тези на мюсюлманите. Израел е този, който гарантира тяхната безопасност. Израел не защитава себе си, той защитава вас!, заяви Нетаняху.

Относно заплахата от Ислямска държава израелският премиер заяви: "Израел работи в тясно сътрудничество с нашите мирни арабски партньори срещу предизвикателствата като ядрен Иран и Ислямска държава. Ние също така работим с други страни в нашия регион. Ние всички знаем, че Иран и ИД са наши врагове. Общите заплахи ясно водят до сближаване на Израел и нашите арабски съседи. Но най-тясната връзката е била и винаги ще бъде със Съединените щати."

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини