Отидете към основна версия

8 Октомври, 2015 15:48, обновена 8 Октомври, 2015 15:48 2 713 35

НАТО: Готови сме да защитим Турция

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • турция-
  • защити-
  • русия-
  • сирия-
  • алианс

НАТО има готовност да защити всеки свой съюзник, заяви генералният секретар на алианса

Снимка: БТА/ AP

НАТО има готовност да защити всеки един свой съюзник. Ако е необходимо, ще бъдат изпратени войски в Турция. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Yahoo News.

Думите му идват на фона на напрежението между Анкара и Москва, след като наскоро руски самолети нарушиха въздушното пространство на Турция, която разполага с втората най-голяма армия в алианса.

„НАТО има готовност да защити всеки свой съюзник, включително Турция“, заяви Столтенберг преди срещата на министрите на отбраната в Брюксел, на която ще бъде обсъдена кризата в Сирия.

„НАТО вече отговори чрез повишаване капацитета и готовността да разположи сили на юг“, заяви Столтенберг, който призова Русия да прекрати подкрепата си за режима на сирийския президент Башар Асад.

„Видяхме силно нарастване на руското военно присъствие в Сирия, въздушни и ракетни удари, нарушаване на турското въздушно пространство -  това буди тревога. Има нова необходимост от намиране на политическо решение в Сирия“, заяви Столтенберг. 

По-късно днес той обяви, че силите на НАТО за бързо реагиране имат готовността за разгръщане „на юг“. Столтенберг съобщи, че днес министрите на отбраната от пакта са дали зелена светлина за пълния план за готовност. Имаме всичко необходимо да направим силите за бързо реагиране по-способни и по-бързи, тяхната численост ще бъде до 40 000 души, добави той.  

Посланието ни към гражданите на държавите от НАТО е, че алиансът ще ги защити и е в готовност да го направи, заяви Столтенберг. По неговите думи най-големият успех за пакта е гражданите на държавите от организацията да се чувстват сигурни. 

Министрите от НАТО днес са утвърдили обособяването на два нови изнесени командни центъра - в Унгария и в Словакия. Тези центрове, заедно с вече обособените структури в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще спомагат за разгръщането на силите за бързо реагиране на алианса.

Столтенберг призова Русия да си сътрудничи с международната коалиция в Сирия и призова за прозрачно разследване на инцидента в афганистанския град Кундуз, при който загинаха медици от международната хуманитарна организация „Лекари без граници“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: