Last news in Fakti

8 Октомври, 2015 10:25, обновена 8 Октомври, 2015 15:53 2 707 35

НАТО: Готови сме да защитим Турция

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • турция-
  • защити-
  • русия-
  • сирия-
  • алианс

НАТО има готовност да защити всеки свой съюзник, заяви генералният секретар на алианса

НАТО: Готови сме да защитим Турция - 1
Снимка: БТА/ AP

НАТО има готовност да защити всеки един свой съюзник. Ако е необходимо, ще бъдат изпратени войски в Турция. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Yahoo News.

Думите му идват на фона на напрежението между Анкара и Москва, след като наскоро руски самолети нарушиха въздушното пространство на Турция, която разполага с втората най-голяма армия в алианса.

„НАТО има готовност да защити всеки свой съюзник, включително Турция“, заяви Столтенберг преди срещата на министрите на отбраната в Брюксел, на която ще бъде обсъдена кризата в Сирия.

„НАТО вече отговори чрез повишаване капацитета и готовността да разположи сили на юг“, заяви Столтенберг, който призова Русия да прекрати подкрепата си за режима на сирийския президент Башар Асад.

„Видяхме силно нарастване на руското военно присъствие в Сирия, въздушни и ракетни удари, нарушаване на турското въздушно пространство -  това буди тревога. Има нова необходимост от намиране на политическо решение в Сирия“, заяви Столтенберг. 

По-късно днес той обяви, че силите на НАТО за бързо реагиране имат готовността за разгръщане „на юг“. Столтенберг съобщи, че днес министрите на отбраната от пакта са дали зелена светлина за пълния план за готовност. Имаме всичко необходимо да направим силите за бързо реагиране по-способни и по-бързи, тяхната численост ще бъде до 40 000 души, добави той.  

Посланието ни към гражданите на държавите от НАТО е, че алиансът ще ги защити и е в готовност да го направи, заяви Столтенберг. По неговите думи най-големият успех за пакта е гражданите на държавите от организацията да се чувстват сигурни. 

Министрите от НАТО днес са утвърдили обособяването на два нови изнесени командни центъра - в Унгария и в Словакия. Тези центрове, заедно с вече обособените структури в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще спомагат за разгръщането на силите за бързо реагиране на алианса.

Столтенберг призова Русия да си сътрудничи с международната коалиция в Сирия и призова за прозрачно разследване на инцидента в афганистанския град Кундуз, при който загинаха медици от международната хуманитарна организация „Лекари без граници“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едикой си

    3 1 Отговор
    Оказа се че реално няма никакво "напрежение" между Турция и Русия....това напрежение е само в главите на американските зажаднели за война тиквеници.

    Коментиран от #5

  • 2 Тъжно ми е

    3 1 Отговор
    Готови сте да прецакате света за пореден път. Не че някога сте спирали.
    Много е лесно да затривате чужди човешки съдби, само и само горещата точка да не е в двора ви.
    Срамувам се от факта, че сме член на НАТО.
    Освен негативи и несигурност, членството ни не е допринесло с НИЩО друго.

    Коментиран от #13, #14

  • 3 До1

    2 1 Отговор
    Американците въобще не са зажаднели за война, а ги е ШУБЕ! Само дрънкат
  • 4 по темата

    3 1 Отговор
    Нафто са отворили една уста и говорят, говорят, говорят и само това правят понеже останалото е за мъже, а както е известно там са само п...ли, които само се паткат едни други и ревът от... болка.
  • 5 тошибиян

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Едикой си":

    1 самолет навлязъл в пространството им и ве4е ще пращат армия хахаха и тва а ко не е агресорско поведение...както казвам Путин да натиска коп4етата на сатаните и да изтреби вси4ки раси който не са славянски
  • 6 Mercedes-Benz

    1 0 Отговор
    ЩЕ падна от смях!
  • 7 Ярослав Станчев

    2 1 Отговор
    Интересна политика има НАТО.Нарушаването на турското въздушно пространство от 2 руски самолета е на път да предизвика трета световна война.А взривяването на болница и убийството на невинни от американска ракета в Афганистан изобщо не заинтригува пакта.Единствената реакция от страна на САЩ е-"Извинете,стана малка грешка,която доведе до леки съпътстващи щети".
    Не искам да вярвам,че и ние сме на страната на лумпените от НАТО и САЩ.Но е така,за наше съжаление.
  • 8 Alisa

    2 1 Отговор
    "Голям залък лапни, голяма дума не казвай! "
  • 9 1234

    2 2 Отговор
    Натовци са обикновени,съвременни пирати.
    Тъпаци сме ние ,че ги слушаме и си плащаме на тия скъпо платени бандити.Пускат бомби по цял свят без никой да ги е канил или изпратил.И тяхния край ще дойде,историята помни какво става със силните на деня.
  • 10 Бай хой

    1 1 Отговор
    Вече са направили каквото могат да спасят натовските камолети като са им наредили да заобикалят руските от 20 морски мили разстояние. И това е наистина най-доброто на което са способни. Браво натовски хероинисимост.

    Коментиран от #15

  • 11 БМ

    2 1 Отговор
    От какво да я защитите Турция? Някой нападнал ли я е!? Тези зорлем си търсят причина да се сбият с Русия!

    Коментиран от #12

  • 12 Juliy

    2 3 Отговор

    До коментар #11 от "БМ":

    Да не би турски самолети да са нарушили руското въздушно пространство?!!!
    Руснаците постоянно го правят в Източна Европа защото не могат да преглътнат позицията си на губещ.

    Коментиран от #16

  • 13 Juliy

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тъжно ми е":

    Щеше да ти много по-тъжно ако живееше в Русия и си един обикновен човек там!
  • 14 хюманик

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тъжно ми е":

    "Срамувам се от факта, че сме член на НАТО."
    -Аз мисля че такъв срам дори е трудно поносим за човек като теб и още трима души в България!Сега е момента да се вдигнете /четиримата / и да направите мощна миграционна вълна към путинова Русия !Там ще ви покажат по телевизията ,все пак не се случват такива неща всеки ден и най-важното няма да си загубите работата!!! Може да си пишете щуротии от Сибир , от Чукотка ,то не че някой им обръща внимание но щом ви плащат -давайте !
  • 15 хюманик

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    Не си разбрал добре!Не 20 а 250-300 морски мили!!!
  • 16 БМ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Juliy":

    Дарик: "Като цяло, от януари до август 2015 г. са регистрирани 1306 нарушения на въздушното пространство на Гърция от 101 военни самолети на Турция. В 28 от случаите турските самолети са прелетели над територията на Гърция, съобщава генералният щаб на ВВС на Гърция."
    Значи за това, което Турция е направила 1306 пъти за половин година, след като Русия го е направила 2 пъти ще започват война, така ли? Не са ли това двойни стандарти!? Не е ли това отвличане на вниманието от военното престъпление на САЩ срещу БОЛНИЦА в Афганистан!?

    Коментиран от #19

  • 17 Ник

    2 0 Отговор
    Залагам доста пари, че НАТО няма никаква готовност да защитава някой в момента.

    Коментиран от #18

  • 18 onq s konq

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Ник":

    Вместо да си купиш една супичка с 3 филийки хляб ,що искаш да ги залагаш тия пари?!
  • 19 стратокастър

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "БМ":

    То бива човек да е не разумен глуповат или да го кажем не ор иентиран но твоето преминава всички граници!"Като цяло, от януари до август 2015 г. са регистрирани 1306 нарушения на въздушното пространство на Гърция от 101 военни самолети на Турция"Изглежда че ти не правиш разлика от вражески и съюзнически самолети!!!Ще ти го обясня на по-прост -достъпен и разбираем за теб език.
    Ако мине жена ти мине между теб и телевизора по време на мач ,най-вероятно това ще педизвика накакво раздразнение у теб но ако през хола ти премине напознот циганин - руснак тогава реакцията ти май ще бъде по -различна.

    Коментиран от #20, #23, #31

  • 20 Бай хой

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "стратокастър":

    А на теб май ще ти е кеф да ти мине отзад съюзник от турция.

    Явно не си Българин щом не знаеш кога е създадена съвременна България. Кой е бил поробителя и кой освободителя.

    Вземи малко се образовай и прочети за анексирането на северен кипър и говори за съюзници.

    Или си от прайда и си мечтаеш за такъв вид съюзници.

    Коментиран от #21

  • 21 стратокастър

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    Ти като пишман българин сигурно много се кефиш че руснаците от "лукоил"държът най -високите цени на горивата преди даначно облагане в ЕС?Акаде се дянаха освободителите и колко злато отмъкнаха от новоосвободена България?

    Коментиран от #22

  • 22 Бай хой

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "стратокастър":

    Ми купувай си гориво от шелл. Сигурно ще ти го дадат на цени като във Венецуела.

    А лъжите ти няма да минат дори и пред децата които не са живели преди 1989година.

    Я кажи сега къде е държавният резерв на България. Къде е златото на България. Къде са Българските банки. Къде са Българските електроцентрали и кой събира парите от електроенергия. Къде са заводите и предприятията от леката промишленост. Къде е БНА и въоражението им.
    Кой ги обра и разпродаде. Окупаторите от нато и тяхните лакеи подкупни. Държавата ни почти не функционира. Президент, премиер и министри повтарят каквото им наредят от посолството на сащ и винаги в разрез с интересите на България и Българите.

    Как така ни крадяха а имахме Държава и всичко. А сега кой ни краде че сме обрани до шушка.

    Лукойл е единственото функциониращо предприятие което плаща почти половината от събираемите налози. Нали ако спре и данъците няма да стигнат нито за политици нито за циганските интеграционни фондове, нито за бежанските изпълнения нито за финансиране на терористичните операции на нато.

    Коментиран от #25, #27

  • 23 Ярослав Станчев

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "стратокастър":

    Ти какво бе???Съгласен си съюзнически турски самолети да ни охраняват небето ли???Или ти е мило за ИДИЛ,които колят деца и не даваш на руснаците да ги изтрият от лицето на земята ли???Или ти е драго и мед ти капе на сърцето като гледаш американските бази и танкове в България???Искаш 3 милиона брадати и мустакати "бежанци",на които държавата да осигурява безплатен обяд с твоите пари ли?Българин бил.Какъв българин си ти?Нормален и разумен човек не може да подкрепя изроди като ИД,Ал Кайда и всякаква друга подобна измет,създадена,обучена и пратена от любимите ти кравари да всява ужас по цял свят.
    То бива да сте мазни подлоги и г.золизци на американците,ама то вашето направо цепи тъпомера бе.
  • 24 вуяя

    3 1 Отговор
    нато и сащ са най-големите престъпници,когато го осъзнаете,ще бъде късно
  • 25 стратокастър

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    Само неграмотник не знае че даржавния резерв е в БНБ !Дори и децата родени преди 1989г знаят че когато идвот комунистите -руснаците 44г опустошават пенсионните фоднове на българия!Каде е "Кремиковци"каде са високите руски технологии с които копаехме метрото?Държавата ни е отворена и всеки може да учи и работи в цяла обединена Европа а не в Сибир, Либия и Ирак?Окупаторите от 9 сптември вече ги няма -просто изгубиха заграбената източна европа защото нямаха икономическа мощ.Единстен Лукойл все още се крепи и притиска българския производител като му сваля по две кожи от гърбъ зада може да изнася тлъстата печалба към Русия ? Колко магистрали имахме до 89г Колко метро и с кои държави търгувахме тогава ?Защо руснаците ни спряха производството на булгаррено,балканчето....Пишеш много но нищо не казваш !

    Коментиран от #28, #33

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 666

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Бай хой":

    Лукойл е най-големия крадец в България! За какви налози ми говориш – ДДС се плаща от потребителя, т.е. от всички българи, които купуват горивото им! Известно ли ти е, че тоя крадец внася на входа най-евтиния петрол сорт Урал или как му викат там, а на изхода излизат най-скъпите горива. Крадец, който изпищя на умряло, когато и искаха да му сложат измерватели на входа и изхода. И най-важното – крадец, който е хронично на „загуба” и не отчита никаква печалба и съответно не плаща данък за такава, въпреки колосалните приходи. И това не е единствената руска фирма грабителка!
    Освободители и окупатори - това един и същи субект на който русофилките се кланяте!

    Коментиран от #29

  • 28 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "стратокастър":

    Има тука неграмотници но те дори и не подозират за това.

    Айде малко да те отворя. БНБ отдавна е продадена и само името им е БНБ. А златото още в началото на деветдесетте го изнесоха уж за да го претопят а то май взе че не се върна.

    Също както и златото на Германия уж се пазеше в сащ а когато германците си го искат краварите се правят на улави и печатат срещу него доларчета.

    А преди 1989година България си вървеше бавно, но уверено напред. А сега уверено исмело надолу.

    След ВСВ България е разорена и плаща репарации на победителите заради фашизоиди като вас. Въпреки това от една разтурена държава за 20-30 години развива мощна индустрия, развито селско стопанство и заплати и пенсии сигурно се увеличават. И сега за същият период точно тия които разграбиха построеното и разтуриха държавата реват като вдовица за най-милото им.

    Коментиран от #34

  • 29 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "666":

    Крадци са тия които ни наложиха тия ДДС и те май не са от Лукойл. И най лошото е че тия пари от ДДС отиват за самолети от 1974 година които плащаме по 30 милиона долара парчето на краварите. Отиват за финансиране на терористичните операции на нато.
    Айде някой да построи друга рафинерия и тя като не ни граби и продава евтино гориво старата ще фалира от само себе си. Лесно е да плюеш и да получаваш сребърници за да си нахлузваш сам примката на врата.
    За 25 години колко нефтозавода, колко електростанции, колко язовира се построиха. Е сега не ни крадат уж, а пък държавата е най-бедната в Европа.
  • 30 Не е ясно

    2 1 Отговор
    Не е мого ясно, аджеба НАТО всъщност каква организация е? Първо - това непрестанно изпадане в някакви истерии и правенето от мухата на слон вече е доста смехотворно. Второ - никой не заплашва Турция и няма такова намерение, т. че не виждам от какъв зор виете като кучки срещу луната... Трето, но най-важно - ако вземат да ви послушат (макар че май не ви взимат много на сериозно) и спрат руснаците , какво следва? Колко изнасилени и разпънати на кръст деца? Колко опозорени и убити жени? Колко обезглавени хора, в т.ч. и от Европата, която защитавате ... уж ... Има една страшно мъдра фраза: СМЕШЕН ПЛАЧ! По-добре се молете, Путин да не ви вземе на сериозно и да вземете да подпалите целия свят!
  • 31 БМ

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "стратокастър":

    Съгласен съм с първото ти изречение, ако си го писал докато си гледал в огледалото. Не ме познаваш, че да пишеш така за мен! Когато човек няма аргументи, минава на лични нападки.
    А тези работи за съюзнически, едва ли не приятелски полети иди ги обясни на гърците в Атина! Ама гледай да си с каска. Ей така, за всеки случай. ;)
    П.С. По същия начин ли ще реагираш, ако турски самолети прелитат над България, понеже са съюзнически? Ако на теб ти е кеф да си наведен с изути гащи, на мен не ми е кеф! /Това последното е за да видиш, че и аз мога така. ;) /
  • 32 не бил совсем изперкал

    0 0 Отговор
    Brawo naj setne edin ne sowsem lud ot nato...

    по този повод з а д а защити TUR keY да нареди арести на всички диверсанти от САЩ и НАТО ползвани за подпалване на либия,Украйна и Сирия както и подготвящи Анкара за" голям Огън"
  • 33 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "стратокастър":

    Кое е в БНБ???Кой резерв???Българския златен резерв ли е в БНБ???
    Пич,продължаваш да пишеш бисери.Преди 1989 г. на всяка българска банкнота пишеше-"Банкнотата е обезпечена със злато и всички активи на банката" и отдолу "За подправка виновните се наказват по закона".И това беше вярно.Защото златото беше в България.И закона наказваше виновните.Сега пише ли нещо на парите?Защо не пише?Защото златото го няма,а закона се купува с пари.Парите ни са само едни красиви хартийки.Без покритие.Както американските долари,на които пише "Вярата ни е в Бог",защото злато няма.Като еврото.Приемат ги на доверие,но нямат златно покритие.Какви резерви,какви златни съкровища бълнуваш,какви филми си прожектираш???
    На България от 25 години и остана само един безценен резерв и той е НАРОДА.Ама и народа е на свършване.Нищо друго няма.

    Коментиран от #35

  • 34 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бай хой":

    Държавния резеерв в размер на 8 осем милярда лева се намира в БНБ! БНБ е българска банка !А златото на една фалирала държава каквато беше България 89-90 година едва ли е било внушително количество?Ти как мислиш Защо падна Тодор Живков от власт? Защо Луканов обяви мораториум по външния дълг?" преди 1989година България си вървеше бавно"но ситурно назад и надоло Все пак едва ли ще отречеш факта че за една жигулка се чакаше 20 години! Долара беше 6лева при официален курс 1,8?По магазините нямаше нищо -всичко се продаваше "под масата" ако искаш телевизор трябваше да платиш два !Не е ли така?Коло магистрали направи България за 45години ?Колко години копахме метрото!74 година го започнахме? Ако сега българия е най-бедната страна в Европа то по времето когато ни управляваха комунистите бяхме най бедната стрна и сред африканските!
  • 35 стратокастър

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Ярослав Станчев":

    "Преди 1989 г. на всяка българска банкнота пишеше-" Преди 1989 година толкова неща пишеше които не бяха верни че просто ти е бедна фантазията!Едва ли си реагирал въобще когато съобщиха че в казиното на Монако Иван славков е проиграл един милион долари!
Новини по държави: